Koji su načini da poboljšate svoju plodnost

žena drži pilule

Uprkos činjenici da nam savremena tehnika i uslovi koje imamo, znatno podižu kvalitet života, ono što se dešava je da je sterilitet u sve većem porastu i da obuhvata oko 15 – 18% parova u reproduktivnoj dobi.

Sterilitet ili infertilitet je stanje jednog ili oba partnera zbog koga par koji želi potomstvo ne može prirodnim putem da ostvari začeće. Neplodnost je nažalost sve češći problem, a uzroka ima dosta.

Važno je da napomeno da sterilitet nije bolest, jer ne ugrožava ni na koji način zdravlje osobe. Radi se o medicinskom stanju koje može stvarati psihičke ili socijalne probleme, usled nemogućnosti da se partneri ostvare kao roditelji.

Uzroci neplodnosti

Pre nego što pređemo na načine kako je moguće poboljšati svoju plodnost, kratko ćemo da prođemo kroz uzroke steriliteta. Ranije se neplodnost, zbog sepcifičnih društvenih okolonosti, isključivo povezivala sa ženama, ali razvoj nauke i medicine donosi nam otkriće da je procenat steriliteta kod muškaraca i žena danas identičan.

Uzroci neplodnosti koji se nisu menjali poslednju deceniju su:

  • u 30% slučaja je uzrok loš nalaz kod muškog partnera, spermogram 
  • kod 25% parova postoji problem ovulacije ženskog partnera
  • 20% žena ima problem sa prohodnošću jajovoda

Ovo su tri najčešća razloga neplodnosti, a pored njih, kao uzroci se javljaju i:

  • urođene anomalije materice 
  • Insulinska rezistencija ili dijabetes 
  • endometrioza
  • autoimune bolesti
  • oboljenja endokrinih žlezda 
  • hronične bolesti 
  • trombofilije i drugi uzroci koji se javljaju u manjem procentu

Osim muške i ženske neplodnosti, među uzroke bračne neplodnosti ubrajaju se psihički i imunološki uzroci, loše zdravlje muškarca ili žene, kao i nepoznati uzroci. U nešto više od 10 posto neplodnih parova uprkos savremenim dijagnostičkim metodama ne može se pronaći uzrok neplodnosti.

Takva vrsta neplodnosti nepoznatog uzroka naziva se idiopatska neplodnost i u ovom slučaju rešenje se može tražiti u oblasti psihologije.

Lečenje prirodnim putem

Prilikom lečenja neplodnosti, uvek je najbolje krenuti prvo sa prirodnim rešenjima. Prirodna sredstva za poboljšanje plodnosti se nekada koriste samostalno, a nekada kao dodatna pomoć kod medicinskih tretmana. Lečenje neplodnosti prirodnim putem svodi se na unos minerala, vitamina ili biljaka iz prirode koji provereno pomažu prilikom pokušaja da se ostane u drugom stanju.

Za razliku od ranijih vremena, kada je unos ovih biljaka bio neposredan, danas ih zahvaljujući farmaciji unosimo putem snažnih ekstrakata u tabletama. Ovo omogućava da jedna tableta sadrži znatno više korisnih materija i na taj način bude efikasnija.

Kao primer za ovakvu suplementaciju su BabyLab tablete. BabyLab će vam pomoći i ako pokušavate prirodno da ostanete u drugom stanju i ako se pripremate za vantelesnu oplodnju, da sa svojim prirodnim sastojcima povećate plodnost i dovodete vaše telo do što bolje forme da ostvari trudnoću. BabyLab tablete za plodnost kod zena sadrže: virak, rastavić, vitamin D, mio-inositol, NAC, koenzim Q10, cink, magnezijum.

Inseminacija

Inseminacija je jednostavna intervencija i traje od 5-10 minuta i u najvećem broju slučajeva je potpuno bezbolna. U matericu se posebnim kateterom unosi 1-1.5ml prethodno pripremljenog semena. U cilju povećanja uspešnosti inseminacije može se uraditi i magnetna selekcija spermatozoida. Dve nedelje nakon inseminacije potrebno je da se uradi test iz krvi kako bi se ustanovila trudnoća.

Ovaj tretman u lečenju neplodnosti preporučuje se maksimalno 3-4 puta. Ako je uzrok neplodnosti izostanak ovulacije, može se pokušati sa inseminacijom u više ciklusa. Međutim većina parova koji imaju problem sa ostvarivanjem trudnoće se okreću vantelesnoj oplodnji nakon 3 neuspešna postupka inseminacije.

Modifikovani ciklus

Modifikovani spontani ciklus vantelesne oplodnje je namenjen ženama sa veoma malom rezervom jajnika i starijim ženama. U ovoj vrsti postupka moguće je da na kraju bude više ćelija, uzimajući u obzir da se uvođenjem lekova šansa za to povećava.

Lek se daje 3-4 dana kako bi se blokirala spontana ovulacija kao i mala doza stimulatora kako bi se pospešio rast folikula. Ovakav protokol se prati folikulometrijama koje imaju nešto veću učestalost nego kod klasičnog spontanog ciklusa.

Važno je napomenuti jednu važnu stvar: iako je neplodnost sve veći problem, zahvaljući medicini, sve je veća uspešnost u lečenju ovog stanja. Bitan preduslov za to je da se na vreme otkriju uzroci koji do neplodnosti dovode.

Naime statistika pokazuje da oko 60% osoba, nakon lečenja, uspe da se ostvari kao roditelj. Naš savet je da se čim posumnajte na neplodnost kao moguć problem, obratite stručnom licu. Na ovaj način drastično povećavate šanse za pozitivan ishod u budućnosti!