Koji su najbolji prirodni lekovi za bol u zubu kod dece?

Devojčica i dečak peru zube

Malo šta ume tako da nervira i boli kao bol u zubu. I mi, odrasli, ga jedva tolerišemo, a možete da zamislite kako je tek deci. Naravno da je uvek najbolje sprečiti, ne lečiti, ali činjenica je da koliko god vodili računa o redovnim odlascima kod zubara i vođenju deteta na ista, nikad ne možemo biti potpuno sigurni u to da smo osigurani od mogućih komplikacija i bolova u vilici. 

Zato su nam, osim redovnog vođenja deteta kod zubara na kontrole  koje će umanjiti šanse za pojave problema, pa samim tim i bola u zubu, neretko potrebni i lekovi za bol u zubu kod dece. Najbolje prirodni, naravno.

Ukoliko ste i sami upravo u potrazi za nečim prirodnim, što verovatno već imate u kući, a  što će ublažiti bol u zubu vašeg deteta, u nastavku teksta saznajte koji prirodni lekovi su se pokazali kao sjajni za to. 

Napomena za prirodne lekove protiv bolova u zubu

Važno je da znate da namirnice koje preporučimo mogu imati određena lekovita svojstva, kao što su antiupalno, antibakterijsko ili analgetičko dejstvo, ali nisu zaista lekovi – mogu ublažiti bol, ali neće u potpunosti otkloniti njegov uzrok. 

Zato sve trikove koje nudimo u narednim pasusima možete upotrebiti samo kao trenutne ublaživače bolova, ali obavezno zakažite termin kod stomatologa! Dobra stomatolška ordinacija na Voždovcu je rešenje, a prirodni tretmani su samo dodaci koji možda mogu ublažiti bol. 

Ispiranje zuba slanom vodom 

Mnogi tvrde da je ispiranje slanom vodom efektivan tretman za “prvu liniju odbrane” bolom pogođenog zuba. Slana voda je prirodni dezinfikator i može potpomoći da bakterije i komadići hrane ne ostanu zarobljeni između zuba, ili u njihovim šupljinama, te sprečiti i stvaranje infekcije ili rane u ustima. 

Ispiranje slanom vodom dobro je i za tretiranje drugih rana u ustima i podstiče njihovo zarastanje. Najbolje je da pola kašičice soli promešate u čaši tople vode, te tu vodu date detetu da temeljno ispere usta. 

Nana za ublažavanje bola u zubu

Nana, odnosno menta, još jedan je od često preporučivanih tradicionalnih “ublaživača” bola, a deca odlično podnose ovaj prirodni lek zbog njene prijatne i fine arome. Čaj od nane može se koristiti, kao i slana voda, za ispiranje zuba i usta generalno, ali i na druge, po mnogima efektivnije načine.

Ostavite kesicu od sveže pripremljenog čaja od nane da se rashladi, a zatim je stavite u zamrzivač na svega par minuta. Stavite kesicu čaja detetu između obraza i pogođenog zuba i prepustite menti da učini svoje – ona će ublažiti bol na prijatan i efikasan način. Ulje od mente takođe možete koristiti u ovu svrhu, tako što ćete nakapati par kapi na tufer, pa staviti kraj pogođenog zuba na par minuta. Vodite računa o sastavu ulja koji stavljate – preporučuje se samo 100% ulje od mente

Beba koja pere zube plavom četkicom

Hladna obloga olakšava svaki bol

Kao i za razne druge bolove, hladne obloge mogu biti rešenje i za bol u zubu kod deteta. Kada stavite hladnu oblogu na mesto pogođeno bolom, ona utiče na skupljanje krvnih sudova, što automatski ublažava bol na pogođenom mestu.

Hladnoća obloge može ublažiti otok, nadust i upalu generalno. Postoji mnoštvo “narodnih recepata” za hladne obloge, ali najklasičnija i ona koja se najviše primenjuje u celom svetu jeste uvijanje nekoliko kocki leda u krpu, a zatim njihovo stavljanje i držanje na bolom pogođenom mestu.

Beli luk – stari narodni lek 

Nešto manje po ukusu prijatan od ostalih prirodnih lekova za bol u zubu, jeste beli luk, stari narodni lek koji se u tradicionalnoj medicini koristi u najrazličitije svrhe. Beli luk mnogi zovu i prirodnim antibiotikom, pa je njegova lekovitost nesumnjivo jasna i nedvosmislena. 

Ipak, beli luk je poznat i po izuzetno jakoj, neprijatnoj aromi, a retka su deca koja ga vole i u hrani, a kamoli samog u ustima. Ipak, beli luk ne samo da će delovati antibakterijski, već će poslužiti i kao sjajan ublaživač bola u zubu. 

Pritisnite čen belog luka tako da se rastvori i pusti sok, promešajte ga viljuškicom – pokušajte da napravite pasticu od njega. Zatim smesu utrljajte detetu na zub koji ga boli i zamolite dete da izdrži sa tom smesom makar nekoliko minuta. Zatim ga uputite na temeljno ispiranje zuba, najbolje slanom vodom. 

Uz ove trikove sigurno ćete uspeti da ublažite bol kod deteta u zubu i pobrinuti se za to da sa što manje neprijatnosti ono dočeka svoj termin kod zubara. Srećno!