Koji su uzroci i simptomi ranica koje se javljaju u ustima ljudi?

Većina ljudi se tokom nekog perioda života susrela sa pojavom malih, belih ranica u ustima. Te ranice su drugačije nazivaju afte, i mogu biti jako bolne i veoma naporne. U najvećem broju slučajeva, nisu povezane sa nekom drugom ozbiljnijom bolešću pa sa te strane nema bojazni, ali znaju biti jako dosadne. Jako su osetljive pa mogu izazvati bol u gotovo svim situacijama, poput komunikacije, kao i usled nadražaja nekom hranom ili pićem. Može doći do problema u govoru, ali i prilikom konzumiranja hrane.

Ove ranice obično su bele boje, ali dešava se da budu i sive ili žute boje. Uglavnom se pojavljuju na mekim tkivima, pod jezikom, na sluzokoži oba obraza, desnima, na usnama, ali se mogu pojaviti i na samom jeziku. Oblik im je najčešće okrugao ili ovalni. Dobra vest je da nisu zarazne i obično im treba oko dve nedelje da potpuno nestanu. Ali, ukoliko se desi da ne nestaju duže vreme, bolne su i velike, poželjno je da posetite stomatologa, kako bi bile uklonjene. Reč afta kada se prevede ima značenje čir koji se javlja u i na ustima.

Faktori koji dovode do nastanka

Do danas nije otkriven difinitivan uzrok pojave ranica, ali se smatra da postoje određeni faktori koji mogu dovesti do njihove pojave. To može biti izražena osetljivost na pojedine namirnice ili određenu vrstu hrane, kao što je kisela, ljuta ili jako začinjena hrana. Isto tako, kisele namirnice i citrusno voće mogu izazvati određenu alergijsku reakciju, koja će dovesti do pojave ranica. Pad imuniteta, emocionalni stres, hormonski poremećaji, ali i nedostatak vitamina B, takođe mogu biti jedan od uzroka.

Afte u ustima mogu nastati mehaničkim povredama, poput ujeda, usled stomatološke intervencije ili ako veoma agresivno perete zube. Paste za zube isto mogu dovesti do njihove pojave, ako vam sastojci paste ne odgovaraju. Ako imate genetske predispozicije, ili ste pod nekom virusnom, bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, spadate u rizičnu kategoriju za dobijanje ovih ranica.

Ko je ugroženiji – žene ili muškarci?

Prema statistici, jedna petina stanovništva veoma često ima problem sa pojavom ranica, dok se jednom godišnje one pojave kod više od polovine stanovništva. Uglavnom se radi o manjim ranicama, koje jako brzo prolaze. Nema starosne granice za njihovu pojavu, ali najugroženiji su odrasli, i to oni od 20 – 40 godina života, kao i deca. Žene su deo populacije koji je podložniji aftama u odnosu na muškarce. Kod žena se taj procenat kreće preko 80 %, dok su muškarci znatno manje podložni njihovom stvaranju.

Tri vrste i njihove karakteristike

Poznate su tri vrste afti u ustima: male, velike i herpetiformne. Najčešće su male, koje su manjeg obima i ovalnog oblika, a ivice su im crvene. Bolne su, ali nisu zarazne, a ni povezane sa drugim bolestima. Najčešće traju od 7 – 10 dana.

Velike ranice su tip afti koje imaju malo teži oblik nego male. Većeg su obima, obično preko 1 cm, i obično se nastanjuju dublje u sluzokoži. Može se pojaviti povišena telesna temperatura, a njihovo zarastanje ide teže i traje duže, nekada čak i do 40 dana.

Herpetiformne ranice su takva vrsta za koje je karakterističan veliki broj manjih oštećenja koja se javljaju na sluzokoži. Sva ova oštećenja formiraju jedan čir. U većini slučajeva, javljaju se u kasnijem životnom dobu, i jako su bolne. Zarastanje ove vrste ranica može trajati od 7 – 14 dana.

Simptomi kod dece

Kod dece, isto kao i kod odraslih mogu se pojavite afte u ustima. Deca, koja su im sklona, mogu ih dobiti i više od 5 puta godišnje. Peckanje, ali i jak bol kada se ranica pojavljuje, najprepoznatljiviji su simptomi. Generalno, deci najviše smetaju ranice koje se pojavljuju na grlu i one koje se javljaju na jeziku. Period zarastanja rana varira od deteta do deteta, i u suštini dosta zavisi od imunog sistema samog deteta. Ako dete ima bolji imunitet, samim tim će i ranice ranije zarasti i nestati.

Potražite lek u prirodi

Kada se afte u ustima pojave, odmah treba raditi na jačanju imunog sistema. Uzimajte vitamin C, i hranite se zdravo. Ispirajte usta sodom bikarbonom rastvorenom u vodi, i to nekoliko put na dan. Na ovaj način vršite dezinfekciju usta. Propolis se koristi za jačanje imuniteta i za brže lečenje rana. 10 kapi propolisa razmutite sa 100 ml vode, i dva do tri puta dnevno mučkajte ovaj rastvor u ustima oko 30 – 40 sekundi. Čaj od žalfije i čaj od kamilice mogu ublažiti bol, ali i doprineti bržem nestajanju ranica. Redovno menjajte četkicu za zube, i koristite sredstvo za čišćenje jezika, jer se na njemu gomilaju razne bakterije koje mogu dovesti do pojave ovih ranica.