Koliko je deci važna jutarnja rutina

devojčica doručkuje pahuljice

Deca brzo rastu i razvijaju se, kako fizički, tako i psihički. Deca takođe brzo usvajaju navike, pa je zato važno da im još od malena postavite primer kako izgleda pravilan način funkcionisanja u svakodnevnom životu.

Jedna od možda najbitnijih stavki jeste jutarnja rutina. Zašto je ona važna? Jutro, kao početak dana, slobodno možemo smatrati i najbitnijim delom dana. Zato je vrlo bitno od početka decu navići na jutarnju rutinu i naučiti ih svemu što svakog jutra treba uraditi.

U nastavku teksta govorićemo o jutarnjoj rutini, šta ona podrazumeva, zašto je važna, kao i kako da je olakšate kako sebi, tako i svom detetu.

Doručak kao najvažniji deo jutarnje rutine

Doručak je važan obrok za svako dete, kako za zdravlje deteta, tako i za razvijanje jutarnje rutine. Doručak možemo smatrati ključnim delom jutarnje rutine, oko kojeg se grade svi ostali njeni delovi: buđenje, ustajanje, oblačenje, pranje zuba, a ako je vaše dete već krenulo u školu, onda i pakovanje, oblačenje i polazak u školu.

Ne dozvolite da vaše dete preskoči doručak. Čak i ako mu se ništa ne jede, probajte da doručak učinite zanimljivim i kreativnim, na primer tako što ćete kombinovati hranu različitih boja i ređati je u zanimljive oblike. Takođe, detetu za doručak možete servirati njegovu omiljenu hranu, kao i menjati jelovnik svakog dana, ako mu ona brzo dosadi.

Ujutro nema ekrana – ekran remeti rutinu

Od velike važnosti je da još od malih nogu decu naviknete na to da ujutro ne mogu da gledaju tv i koriste telefon, niti da igraju igrice. Naravno, količina vremena provedenog ispred ekrana tokom celog dana treba da bude minimalna, ali tokom jutra je najbitnije da ekrana uopšte nema. Školskoj deci objasnite da ujutro nemaju vremena za tv i igrice, jer moraju da se spreme za školu.

Što se tiče dece koja još nisu pošla u školu, ona će nakon doručka (a možda i pre) verovatno tražiti da rade nešto što im je zanimljivo. Njima možete smanjiti vreme provedeno ispred ekrana tako što ćete im obezbediti zanimljive igračke koje mogu da im razvijaju moždane vijuge, umesto što ćete ih odmah nakon doručka postaviti ispred ekrana.

dve devojčice se igraju u kuhinji

Jutarnja rutina kod školske i predškolske dece

Kod školske i predškolske dece, jutarnja rutina je još značajnija jer ih priprema za školske obaveze. Osim ujutro, vrlo je bitno da se određena rutina sledi i tokom ostatka dana, kako bi se deca navikla da poštuju određena pravila, i da znaju kad šta da očekuju i kada šta mogu da rade. Deca koja prate određenu rutinu tokom dana često postižu bolji uspeh u školi, jer znaju kada je vreme za domaći, a kada za igru.

Ako već niste, krenite da uspostavljate rutinu kod svog deteta još pre polaska u vrtić, kako bi kasnije bilo lakše i njemu i vama. Ustanovite određen redosled radnji: buđenje, ustajanje iz kreveta, oblačenje, doručak, pranje zuba, pa nakon toga igra. Budite svoje dete u isto vreme svakog dana, i potrudite se da ga odviknete od dugog izležavanja u krevetu.

Neka deca razviju samostalnost u jutarnjoj rutini

U zavisnosti od uzrasta deteta, dopustite mu da određene stvari radi samostalno: neka se samo obuče, zategne krevet, opere zube ili spakuje svoj ranac za vrtić/školu. Deca su po prirodi radoznala, tako da će im sigurno biti zanimljivo da ove stvari isprobaju sami, a složićete se da je sa decom sve lakše kada su ona zainteresovana za nešto.

Šta ako dete ne prihvata rutinu?

Ukoliko detetu teško pada da se navikne na rutinu i prihvati je, pokušajte da stvorite rutinu u dogovoru sa svojim detetom. Pitajte ga da li ujutro prvo želi da doručkuje pa da se igra, ili da se igra pa da doručkuje. Tako detetu dajete veću slobodu, i ono se neće osećati kao da je jutarnja rutina nešto što mu je nametnuto. Takođe, možete zajedno sa njim nacrtati aktivnosti koje vaša jutarnja rutina podrazumeva i te crteže okačiti na vidno mesto, kako bi dete uvek imalo podsetnik šta je sledeće što treba da uradi.

Dobra jutarnja rutina je ključna za dalji razvoj, funkcionisanje i uspeh deteta, a ukoliko je ustanovite na vreme, pomoći ćete i sebi jer ćete izbeći mnoge muke, stres, ubeđivanje i gubljenje vremena. Budite dosledni i istrajni u primenjivanju jutarnje rutine, i to će vam se na duge staze višestruko isplatiti.