Kontejneri kao odgovor na izazove savremene arhitekture

Posmatrajući svet oko sebe čoveku je teško da se otrgne osećaju da upravo sada on živi svet budućnosti iz edukativnih emisija futuritičkog tipa sa kraja prethodnog milenijuma. Iako mnogi od nas možda nisu do sada tako razmišljali, niti obraćali pažnju na takve stvari, ili su možda jednostavno silne inovacije koje nas okružuju i život nam čine lakšim uzimali zdravo za gotovo, dovoljno je da samo na trenutak zastanu i malo se detaljnije pozabave tim malim tehničkim i praktičnim rešenjima da bi postalo jasno koliko smo, bar u tehnološkom smislu, napredovali kao vrsta.

Video pozivi, automobili na struju, bežična punjenja baterija, pečenje bez ulja i pranje bez vode, spisak pronalazaka se svakako čini beskrajim, ali sve su to stvari koje bi se ljudima koji su živeli samo par generacija pre nas činile neverovatnim i koje bi oni svrstavali u domen magijskog.

Najveći koraci i najvidljiviji napredak se, i to ne sasvim slučajne već više kao posledica nužde, prave na polju ekologije, i to u sferama reciklaže i zaštite životne sredine. Ovaj trend se kao imperativ uvukao u sve industrijske grane i, kako stvari za sada stoje, ne samo da namerava da tu i ostane nego se čini da se stvari dodatno ubrzavaju i postaju još ozbiljnije. Imajući navedeno u vidu, za očekivati je, a i više nego očigledno onima koji su se zainteresovali ili se sticajem okolnosti našli u situaciji da im je pažnja skrenuta u tom pravcu, da ti trendovi nisu mogli da mimoiđu ni savremenu arhitekturu, a samim tim ni građevinsku industriju u celini.

Upravo se odgovori na pitanja kako reciklirati što više materijala, kako se rešti zaliha već iskorišćenih stvari, kako smanjiti emisiju štetnih materija koja nastaje proizvodnjom građevinskih materijala i kako što manje naštetiti životnoj sredini, kriju u nečemu sasvim jednostavnom i veoma očiglednom što, većina nas verovatno ima prilike da, ako ne uživo – onda sigurno bar na televiziji, vidi skoro svakodnevno.

Radi se, naravno, o transportnim kontejnerima, koji su već jednom ostvarili veliki uticaj na naše živote unoseći revoluciju u globalni sistem transporta robe i time transformisali međunarodnu trgovinu, a sada iz korena menjaju način na koji doživljavamo rešavanje narastajućih zahteva za stambenim rešenjima.

Bilo da se radi o prepravlljaju trasnportnog kontejnera ili samo o korišćenju njegove čelične konstrukcije ili se pak čitav modul od nule konstruiše samo prema njegovim gabaritima radi standardizavonih mera i samim ti i jednostavnog transporta, jedno je sigurno, kontejnerski smeštaj je na dobrom putu da zauvek izmeni način na koji stanujemo, radimo ili provodimo slobodno vreme i odmaramo.

Kontejneri za stanovanje kao smeštajne jedinice budućnosti

Kontejneri za stanovanje imaju blistavu budućnost, u kojoj će brza i ekonomična gradnja biti preko potrebna. Cena materijala i brži način života itekako diktiraju način na koji gradimo.

Izgradnja klasične kuće koja bi trebalo da postane dom za jednu ili više osoba podrazumeva mnogo preduslova, poput izrade projekta, kopanja dubokih temelja, dopremanja velikih količina građevinsko materijala, obezbeđivanja pristupnog puta i angažovanja velikog broja radnika različitih profila, i to sve pre nego što je gradnja uopšte i počela.

Sam proces izgradnje zahteva duži vremenski period, koji se uvek može dodatno odužiti usled nepovoljnih vremenskih prilika, neodstatka sirovina i građevinskog materijala i ljudskog faktora, koji nikako ne treba zanemariti.

Nakon završetka grubih radova na red dolazi uređivanje enterijera, molerski radovi, radovi na uvođenju vodovodnih i elektro instalacija, ugradnja stolarije i postavljanje podnih obloga, što sve zajedno, čak i uz dobru kooridinaciju različitih majstorskih ekipa sgurno produžava čitav proces i odlaže trenutak useljenja. Kontejneri za stanovanje, sa druge strane, eliminišu veći deo pomenutih problema, ubrzavaju čitav postupak i pojedostavljuju većinu koraka.

Na željenoj lokaciji, u veoma kratkom periodu, uz angažovanje značajno manjeg broja radnika, može se naći već gotov kontejner za stanovanje, sa već uređenim enterijerom, od poda, preko stolarije, do zidnih obloga i svih neophodnih instalacija, a sve po meri i želji kupca.

Kontejner vikendice ili kuća za odmor – za poneti

Ono što važi za kontejnere za stanovanje, i što je jedna od njihovih glavnih prednosti, važi i za kontejner vikendce, a to je da se prilikom njihove proizvodnje i montaže ne koristi velika količina i veliki broj vrsta građevinskog materijala čija proizvodnja nepovratno šteti životnoj sredini.

Dodantu prednost kontejer vikendica predstavlja činjenica, inače ključna za smeštaj ovog tipa, da njihovo postavljanje i postojanje neće narušiti okruženje u kom će se nalaziti. Ekološki prihvatljivo i odgovorno stanovanje ovde dostiže svoje pune domete jer priroda u kojoj budući vikendaši nameravaju da uživaju neće biti ni na koji način narušena ili ugrožena montažom i korišćejnem kontejnerske vikendice.

Posebnu pogodnost predstavlja i činjenica da je, kada se iz nekog razloga zasitimo jednog pejzaža, moguće promeniti lokaciju tako što ćemo čitavu vikendicu premestiti na neko novo i lepše mesto.