Kozmetika za kupanje beba koja vam je neophodna od prvog dana

Beba je konačno tu, u svojoj sobi, u svom krevecu. Ipak, uputstvo za roditeljstvo ne postoji pa se javljaju brojne dileme. Jedna od takvih je i izbor adekvatnih artikala za kupanje beba kao što je kupka za bebe, ulja, sapuni ili sampon za bebe.

Svaki proizvođač obećava vrhunsku negu, ali je potrebno da i vi, kao roditelji, znate kakve osobine ima najbolja kozmetika za bebe. Ovaj tekst je dobar lek za sve nedoumice koje će vas čekati u trgovini pred beskrajnim nizom različitih proizvoda.

Veselo pranje kose

Od početka treba voditi računa da sampon za bebe bude efikasan u čišćenju, ali i da ne izaziva nikakvu nelagodu kod vašeg mališana. Dovoljno je da jednom imaju neprijatno iskustvo pa će svako naredno kupanje biti propraćeno plačem.

Sampon za bebe je posebno formulisan za najmlađi uzrast i služi da neguje teme, ali i da nežnu prvu kosu učini mekom, sjajnom, svežom i lakom za raščešljavanje.

Neophodno je da šampon bude PH neutralan, da se lako ispira i da je hipoalergenski, tj.da nema sastojke koji mogu izazvati alergije na koži novorođenčeta.

Da bi kupanje bilo prijatno važno je da sampon za bebe ima i oznaku ,,No Tears’’ čime se daje signal da će kupanje proći bez suza. Ovakvi šamponi su za oči blagi poput vode i čine da kupanje bude veselo iskustvo.

Dobri proizvodi u ovoj oblasti mogu sadržati i esencijalna ulja koji umiruju kožu glave i dodatno hidriraju bebinu kožu koja je inače sklona crvenilu i iritaciji.

Kupka za bebe

Jedno od obaveznih sredstava za kupanje je i kvalitetna kupka za bebe. One se formulišu specijalno za nežnu kožu novorođenčeta i trebalo bi da obavezno budu bez veštačkih sastojaka – sulfata, parabena, boja.

Vrlo čest izbor roditelja su i 2u1 preparati koji se koriste i kao kupka za bebe, ali i kao šampon. Za koji god se proizvod odlučili, na kraju on treba da ispuni najviše medicinske standarde. Pored hranljivih materija, kupka za bebe treba da bude i hipoalergijska i PH neutralna.

I ona treba da se ispira lako. Kupanje beba traje kratko pa ni ispiranje ne bi trebalo da oduzima vreme.

Pratite i ove savete:

Pored toga što treba da znate sastav i kakvo dejstvo ima preparat, treba proučiti kakve preporuke nosi. Dobro je kad su ispoštovani standardi i kada postoje preporuke pedijatara.

Ako vaše dete ima temenjaču morate tražiti preparat koji je prilagođen za ovaj kožni problem. Dobar proizvod će omekšati ljuspice na glavi, sprečiti njihovo ponovno pojavljivanje, ali i omogućiti lako iščešljavanje.

Kozmetika za bebe ima češće kraći rok trajanja pa budite obazrivi koji period smete koristiti sampon za bebe ili kupku za kupanje.

Važno je i biti umeren u količini tečnosti koja je potrebna da se beba okupa. Ne treba preterivati jer, u suprotnom, i najbolja kozmetika za bebe može naškoditi osetljivoj koži.

Kao roditelji nalazite se pred brojnim dilemama. Stoga je dobro pitati druge roditelje za iskustvo u vezi korišćenja kozmetike za bebe. Ali budite obazrivi pri kupovini istih proizvoda, jer ne znači da će jedan preparat odgovarati i vašem detetu, ako već jeste nekom drugom mališanu.

I za kraj…

To što ste posvećeni svom detetu i brinete za njegove potrebe, čini vas dobrim roditeljem. Nesigurnost koju osećate će proći i svakim danom ćete sve više uživati u malim ritualima nege.

Jedna od prvih kupovina obuhvata i sve preparate neophodne za pravilno tretiranje nežne bebine kože. Ako želite najbolje za svoje najmilije posvetićete vreme i pažljivo odabrati nekoliko bitnih proizvoda za pravilnu negu od prvog dana. 

Odaberite trgovinu koja ima širok asortiman artikala, gde ćete sigurno pronaći ne samo proizvode za kupanje, već sve sitnice koje su neophodne tek rođenoj bebi.