Kreativne ideje za poklone za prijatelje

Prijateljima nije teško kupiti poklon, ali izbor ipak na kraju zavisi od maštovitosti i mogućnosti darodavca. Jer ako se družite, ako ste godinama “na vezi” i gotovo svakog dana se makar telefonom “pitate za zdravlje” teško da ne znate šta se vašem prijatelju dopada ili ne. Ako ste sa nekim drug ili drugarica od školskih dana ili od malih nogu jer živite u komšiluku, onda znate naprimer da je spavalica, što naravno neće biti povod da mu (ili njoj) za svaki rođendan poklonite budilnik. Jedan će biti sasvim dovoljan.

Ima i prijateljstava koja su započeta na poslu pa nastavljena druženjem u kućnom ambijentu. Dakle u tom kućnom ambjentu sprema se neki lep događaj na koji ćete vi doći punih ruku, sa nekim neobičnim paketom ili paketićem, u šarenom omotu, u kesi neobićnih boja, ili sa fluorescentnom mašnom. Drugim rečima pobrinite se da ono što nabavite i lepo upakujete, ne koristeći kilometar selotejpa. U protivnom će otvaranje poklona potrajati.

Kada smo ovom preporukom započeli pisanje nečeg nalik na mali podsetniki ili listu saveta koja vam može biti korisna ukoliko vas čeka okupljanje povodom nekog značajnog datuma, nije na odmet da se držimo teme i nastavimo u istom stilu. Rođendan, dobijanje posla, prelazak u bračni status, diplomiranje, godišnjica zajedničkog života i venčanje – samo su neki od povoda da razmislite o kupovini poklona. Zato da pređemo na kreativne ideje za darivanje prijatelja.

Čokolada za slavljenika, u kutiji s mašnom

Slatkiši su uvek sigurna karta, ili kec iz rukava, ako razmišljate o tome šta da nekome poklonite. Ali svakako ne oni obični, fabrički iz samoposluge kad već pokloni za druga ili drugaricu mogu da budu originalni fini čokoladni mini zalogaji – poput pralina, brauni kolačića, Mada su i kremaste tortice poželjan poklon i izvor hormona sreće u svakom trenutku, ako se setite kako slatkiši utiču na raspoloženje.

Šarena metalna kutija puna čokolade, bele, tamne, sa lešnikom ili bademom i povrh svega sa lepom mašnom, prvo će obradovati slavljenicu ili slavljenika. Kada proslava prođe a slatkiši budu pojedeni kutija može da bude mala riznica važnih sitnica na polici

Kutija sa čokoladicama

Sto ili petsto evra, pa tako pedeset komada

Ako mislite da nećemo daleko odmaći od slatkiša i čokolada, evo da nastavimo sa idejama. Da dokažemo suprotno. I samo pomenemo maštovite šolje, bez detaljisanja, navođenja milion poruka koje se na njima mogu napisati, čak i sopstvenom rukom a da se ne obrišu pri prvom pranju u mašini za sudove.

Iako biste, da imate, prijatelju uvek poklonili milion dolara ili evra, u koverat za svadbu, jer to je najčešći poklon za venčanje spakujte para koliko imate i koliko možete da odvojite. Ali u nekoj od prodavnica sa kineskom robom kupite blokčiće čije su stranice “novčanice” od sto, dvesta ili petsto evra

Sa nekom prigodnom sitnicom poput varjače, oklagije, kutlače poklonite prijateljima i te dodatne “novčanice-blokčiće” sa pedesetak strana, da im se nađu kada pođu u nabavku. Ne da plate, naravno, ali svakako da na njima kod kuće sastave spisak namirnica koje bi trebalo da kupe.

I kartica za vežbanje može da bude poklon

Na ovim papirićima se može sastaviti i jelovnik, čak i izračunati budžet za zdravo mršavljenje ukoliko vaš prijatelj ili prijateljica planira da skida suvišne kilograme posle slavlja i preterivanja u jelu. Mada bi bilo vrlo prijateljski da nekome ko bi da mršavi obezbedili da se rekreira u obližnjem fitnes centru – da budemo konkretni: drugaru poklonite vaučer ili karticu za vežbanje. Rezervna varijanta je bokserski džak, ukoliko vaš prijatelj ima gde da je okači a onda i koristi znojeći se i topeći suvišne santimetre. 

Ljubitelju fudbala možete da poklonite mini stoni fudbal, a samo kao o ukrasu na zidu razmislite o bejzbol palici koji šaljivdžije zovu “bezbolna” palica. Onome ko ne može bez grickalica, pre svega kokica uz fudbal, poklonite aparat za kokanje kukuruza kokičara. Ljubitelju piva poklonite omiljeno piće, većih konzervi sa česmicom za točenje ima u različitim verzijama.

Mali tegovi za sportski nastrojene prijatelje

Verovatno vam neće biti lako da malo teži poklon donosite, ali sportski nastrojenu prijateljicu ili prijatelja, koji bi da sem mišića jačaju zglobove i kosti obradujte tegovima od kilogram-dva ili onima sa čičak trakama za noge. Šta biste mogli još da poklonite? 

Ćebe za obući je vrlo korisno, posebno onima koji su zimogrožljiivi, a vole da čitaju ili gledaju televizijski program. Ima rukave, a i džepove na kojima može da se poruči izvezena poruka za onoga koga če grejati poput “Đole zmaj” ili “Otkud ja ovde?”. Jastuka ima raznih, ako bi vaš prijatelj “obučen” u ćebe i da malo odspava. Od onih običnih sa memorijskom penom do onih izvajanih kao ženske grudi.

Bade mantil je dobar poklon za prijatelja, čak “štosan” ako izgleda kao onaj za Supermena, prepoznatljive plave boje i simbolom neustrašivog junaka koji svuda stiže bez prevoza – leteći. Ako vaš prijatelj posle venčanja ili proslave potraži neku lokaciju za kraći odmor taj mantil će se pokazati kao korisna investicija.

S obzirom da kiša ume da iznenadi, kišobran je koristan poklon. Jeste da nisu baš kao onaj od Meri Popins, ali ima različitih, na sklapanje, onih koji menjaju boju kada su mokri. Po kiši je dobro imati i debele čarape. Takve, pa još sa imenom i prezimenom onoga ko ih nosi mogu da se naruče u specijalizovanim prodavnicama i na portalima. 

Krofne i boca vina čine druženje lepšim 

Jeste li čuli za zvono za ljubav? To je tajmer koji se pritisne ili podesi da zvoni za deset, dvadeset ili više minuta. U kuhinji opominje da je kolač pečen, momcima šeretima kažu služe kao ljubavni podsetnik da ne preteraju…

Iako je lepo svoje prijatelje obradovati poklonom, nisu svi u prilici da krenu u potragu za nečim neobičnim, a pogotovo ne skupim. Iskrenom prijateljstvu, koje nastaje na različite načine i kada ga čovek možda ne očekuje više doprinosi iskren razgovor, podrška i razumevanje. Svojevremeno je i Duško Radović rekao da su “pokloni retki i jeftini, a sve ostalo je podmićivanje”.

Ukoliko ste u prilici i finansijsko dostojanstvo vam dozvoljava uvek obradujte prijatelja ili prijateljicu, makar sitnicom, da zna da ste mislili na njega i da vam je važan. Ali ne opterećujte se, nekoliko krofni i boca vina, ne mnogo skupog, biće dovoljni da se zasladite ili nazdravite svom prijateljstvu i provedete vreme zajedno. Pa da više ne smetamo nepotrebnom pričom.