Kreativni pokloni koji će obradovati decu

Maketa

Darivanje je bezvremenska tradicija i radost koju treba negovati cele godine. Pokloniti nešto nekome koga volimo pruža zadovoljstvo i nama i toj osobi.

Kada je izbor idealnog poklona za dete u pitanju, pronalaženje pravog može biti malo izazovnije, jer deca često imaju jedinstven ukus i interesovanja.

Da bismo vam malo olakšali proces, u nastavku teksta smo sastavili listu od nekoliko zanimljivih poklona za decu koji će sigurno izmamiti osmeh na njihovim licima.

#1 Kompleti za građenje

Kompleti za građenje, kao što je Lego, klasičan su i uvek aktuelan poklon.

Ovi setovi se mogu koristiti za kreiranje bilo čega, od robota do zgrada, i odlično podstiču decu da koriste maštu i razviju prostornu svest.

Dostupni su za širok spektar starosnih grupa i nivoa veština.

Takođe, u ponudi je i nekoliko obrazovnih linija proizvoda, koji su dizajnirani tako da uče decu o nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici kroz praktičnu izgradnju i programiranje.

Ukoliko dete već ima kocke, ali želite da mu poklonite nešto što će omogućiti da se oproba u zanimljivom i korisnom „uradi sam“ hobiju, odaberite maketu zgrade, letelice, automobila, voza ili nečeg drugog što bi se svidelo detetu. Njegova pažnja će biti zaokupljena satima, a zabava zagarantovana.

Mališan će, kroz izradu raznih vrsta maketa, razvijati motoriku, veštine i kreativnost i postati pravi mali majstor ovog izuzetno lepog hobi zanata.

#2 Muzički instrument

U slučaju da je detetu muzika posebno bliska, razmislite o tome da mu poklonite muzički instrument.

Bilo da se radi o jednostavnom dečijem ksilofonu, klavijaturi, mikrofonu ili, pak, pravoj gitari, sviranje instrumenta je odličan način za izražavanje kreativnosti, razvijanje koordinacije ruku i očiju i izgradnju samopouzdanja.

Ako ne znate koji instrument da izaberete, možda je najbolji izbor set ili komplet instrumenata koji se mogu dobiti u gotovo bilo kojoj bolje opremljenoj prodavnici koja prodaje dečije igračke.

Svakako, muzičke igračke su odlična opcija, jer omogućavaju deci da stvore sopstvene melodije, ali i bude ljubav prema muzici i samoj umetnosti.

Dečak sa gitarom

#3 Nalepnice za zid koje svetle u mraku

Veliki broj dece se boji spavanja u potpunom mraku.

Zbog toga neretko traže da u njihovoj spavaćoj sobi ostane uključen neki izvor svetlosti, poput lampe ili televizora, nakon što legnu u krevet. To često dovodi do pogoršanja kvaliteta sna, koji je deci izuzetno potreban zbog razvoja, svakodnevnog funkcionisanja i koncentracije.

Ukoliko dete ne može da zaspi u mraku, svetleće nalepnice će biti savršena zamena. Postoje razni oblici, pa tako možete napraviti ugođaj spavanja među zvezdicama i mesecom, omiljenim crtanim junacima, automobilima, životinjicama i slično.

Još jedna prednost, u pogledu estetike, jeste ta što možete nabaviti nalepnice koje sijaju u boji koju dete najviše voli.

Mogu se zalepiti iznad kreveta ili na plafon i sigurno će unositi sigurnost u život mališana, pomoći mu da odagna strah i orijentišete se u prostoru kada je svetlo ugašeno.

#4 Personalizovana knjiga

Knjige su poklon koji nikada neće izaći iz mode.

Kako biste učinili iskustvo čitanja još zanimljivijim, možete pokloniti detetu personalozovanu knjigu, čime dete postaje glavni junak specijalno izrađene unikatne priče.

Mnoge studije i stručnjaci govore o tome da personalizacija sadržaja ima vrlo pozitivan uticaj na razvoj deteta. Kada dete vidi sebe u priči, to se jako pozitivno odražava na brzinu savladavanja i usvajanja novih znanja, razvoj veština kritičkog razmišljanja, obogaćivanje rečnika i opšte znanje. Sve ovo potpomaže stvaranju ljubitelja čitanja za ceo život.

S druge strane, postoje studije koje dokazuju da je čitanje i diskutovanje o knjigama najbolji podsticaj za razvoj inteligencije. Ukoliko roditelji uspeju da probude ljubav prema knjizi i novim znanjima kod deteta, vrlo je verovatno da će ono dugoročno postizati bolje rezultate kroz celokupno školovanje.

Personalizacija takođe pomaže deci da se užive u priču – jer su zaista oni u njoj! Ovo ih čini dosta otvorenijim za ključne poruke koje treba da upiju – radoznalost, dobrota, hrabrost, drugarstvo.

#5 Napravite paketić od više zanimljivih poklona

Ako želite da kupite igračku, ali ne znate koju da odaberete, sigurnije je da kupite više sitnica (često ovakav poklon može biti i povoljniji) i spakujte ih u šarenu kutiju ili kesu sa mašnom.

Na primer, umesto da kupite jednu skuplju igračku od 2.000 dinara, kupite nekoliko sitnica i napravite paket.

Otvaranje paketića će biti poseban doživljaj, kome će se dete jako radovati. Takođe, veća je verovatnoća da će ga neki od par kupljenih poklončića obradovati, nego kada rizikujete i izaberete da kupite jedan veliki poklon.

Sadržaj paketa birajte prema uzrastu i polu.

Ukoliko dobro ne poznajete dete i ne znate njegova interesovanja, kupite sitnice koje (skoro) sva deca vole: bojice, krede ili zanimljiv školski pribor, loptu, neku društvenu igru, puzle, simpatične čarapice, čokoladice i slično.

Bez obzira da li tražite poklon za svoje dete ili za dete koje poznajete, nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i inspirisao vas da se odlučite za zanimljivi dar koji podstiče kreativnost, sticanje novih veština i zabavu.