Kupovina udžbenika – evo kako kupiti udžbenike brzo i lako

Jabuka na knjigama

Bliži se septembar i još jedna školska godina u nizu, a sa tim i nov školski materijal i pribor koji je neophodno nabaviti. Gomila udžbenika iz raznih predmeta, nove sveske, pernice i olovke, samo su neke od stvari sa dugačkog spiska za kupovinu pred jedno novo i uzbudljivo poglavlje detetovog života. 

Jurnjava oko nabavke svog potrebnog materijala za novu školsku godinu je svakako jedna od najvećih roditeljskih muka pred kraj letnjeg perioda. Gde kupiti? Kad početi sa kupovinom? Na koji način se organizovati?

Kako bi se izbegao haos koji podrazumeva čekanje u redovima, nestašicu udžbenika i njihovu besomučnu potragu, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da na najbrži i najefikasniji način nabavite sve udžbenike za vaše dete.

#1 Online kupovina udžbenika – najbrži i najbolji način 

Sa razvojem tehnologije, mnogi biznisi su prešli na online poslovanje. Tako je i prodaja udžbenika online putem postala jedan od najboljih načina za brzu i efikasnu kupovinu. 

Ovakav način je, pre svega, odličan za uštedu vremena koje bi se neminovno izgubilo u odlasku i dolasku iz radnje, kao i čekanje u redu, na kasi, itd. Takođe, ukoliko traženog udžbenika nema na lageru, uvek je bolja opcija znati to u startu, kao što je to moguće online, nego gubiti vreme u zvanju knjižare ili odlasku lično. 

Pored uštede vremena, online kupovina je veoma praktična jer je potrebno samo nekoliko klikova na sajtu kako bi pronašli određene udžbenike i realizovali njihovu kupovinu. 

Sajtovi za prodaju udžbenika su prava internet prodavnica koja omogućava odličan pregled, sigurnu kupovinu, uštedu vremena i brzu dostavu na kućnu adresu. Stoga i ne čudi zašto se sve veći broj ljudi odlučuje upravo na ovakvu kupovinu.

#2 Kupovina na vreme – ne čekati poslednji trenutak 

Bilo da ste se odlučili da obavite kupovinu udžbenika online ili lično, odlaskom u knjižaru, postoji jedno univerzalno, zlatno pravilo, a to je da obavite kupovinu na vreme. Iako vam, ponekad, deluje da ima vremena za sve, iznenadili biste se kojom brzinom se udžbenici rasprodaju i koliko je teško pronaći razne primerke. 

Odredite sebi datum do kog ćete obaviti vašu kupovinu kako vas ne bi uhvatila panika koja je vrlo često prisutna kod mnogih roditelja kada kupuju razni materijal za školu ili neki određeni kurs.

#3 Polovni udžbenici – jeftina i efikasna varijanta

Dečak koji čita knjigu u biblioteci

Ukoliko ne želite da trošite veće količine novca na nove knjige, najefikasnija varijanta jesu adekvatni, polovni udžbenici koje ćete nabaviti po pristupačnim i jeftinim cenama. Često možete pronaći polovne primerke koji su kao novi, što vašem detetu neće praviti razliku od originala, a vama će biti daleko povoljnija varijanta.  

Na internetu postoji mnogo sajtova i grupa na društvenim mrežama gde možete videti oglase za prodaju polovnih knjiga i udžbenika. Uvek se možete, na vreme, raspitati na mestima koja već godinama prodaju polovne udžbenike da li imaju ono što tražite, kako ne biste morali dalje da tražite. 

#4 Kupovina udžbenika na rate – idealan izbor za mnoge

Za sve one koji žele originalna izdanja udžbenika, a nisu u mogućnosti da odmah plate, idealan izbor je kupovina udžbenika na rate. Mnoge knjižare imaju potpisane ugovore sa raznim bankama i sindikatima, što dosta olakšava kupovinu mnogim roditeljima.

Umesto plaćanja punog iznosa odjednom, roditelji mogu da otplaćuju udžbenike na mesečnom nivou, što je svakako odlična opcija, naročito za one koji nisu spemni da izdvoje veliku količinu novca odjednom. 

Odaberite odgovarajući način za kupovinu udžbenika

Svaki roditelj ima svoj ustaljen sistem za nabavku školskog materijala i pribora unapred. Važno je pronaći onaj koji vama najviše odgovara i koji vam zadaje najmanje muka.

Da li će to biti online kupovina udžbenika, nabavka nekoliko meseci unapred, ili od proverenih izvora, na vama je da odlučite. Jednom kada se ustalite i uspešno organizujete, kupovina će postati samo još jedna rutina u nizu koju ćete obavljati sa velikom lakoćom.