Najvažniji saveti za mame u doba kovida

Majka i ćerka šetaju sa zaštitnim maskama na licu

Sa pojavom koronavirusa, mnoge mame su postale posebno zabrinute za zdravlje svoje dece. Simptomi kao što su umor, kašalj, visoka temperatura, mučnina i povraćanje, su nešto što svaka mama na ovom svetu želi po svaku cenu da izbegne da primeti kod svog deteta, jer bi im to ukazivalo samo na jedno.

Mnoga deca, prema istraživanjima, uopšte ne moraju da pokazuju nikakve simptome ukoliko su zaražena koronom. Roditelji, ukoliko ne primete i ne znaju da im dete boluje od korone, rizikuju da dete postane potencijalni prenosilac virusa koji može da bude poguban za druge.

Bez obzira što većina zaražene dece ozdravi u proseku za nedelju dana i što znatno ređe obolevaju od upale pluća nego stariji ljudi, veoma je važno da se sačuva zdravlje svakog deteta, jer nikada se ne zna kako organizam može da odreaguje na virus. 

Kako bi na pravi način zaštitile svoje mališane od potencijalne zaraze COVID-a 19, evo šta je sve potrebno da imate u vidu.

#1 Jačanje imuniteta dece je prioritet svake mame 

Najvažnija stavka u prevenciji zaraze jeste očuvanje imuniteta uz jogurt, voće, povrće i dosta tečnosti. Jak imunitet nema cenu, i zato je veoma važno da vaše dete ima adekvatnu ishranu i da se redovno bavi sportom. 

Vodite računa da svaki dan u kući imate nešto kuvano, kao i da vaše dete ima uravnotežene i zdrave obroke u toku dana. Sport je idealan za jačanje organizma i tela, pogotovo kod dece koja se još uvek razvijaju. 

Ishrana bogata kalcijumom  je blagotvorna za jačanje kostiju i regulisanje tonusa mišića, što je od velikog značaja. Osim toga, kalcijum doprinosi boljem varenju i krvotoku.

Limunade su takođe idealne za imunitet zbog velike količine vitamina C, tako da sve prerađene sokove možete zameniti sa ovim zdravim napitkom koji će vašem detetu biti poput pravog eliksira za zdravlje.

#2 Higijena deteta je od ključne važnosti za decu

Poznato je da deca vole da provode puno vremena napolju i da se igraju na raznim mestima. Kako su svakodnevno u kontaktu sa raznim površinama i drugom decom, od ključnog je značaja da obratite pažnju o higijeni ruku vašeg deteta.

Redovno pranje i dezinfekcija ruku, što je više moguće puta u toku dana, je od ključnog značaja za vaše dete, jer može da spreči unos virusa u organizam. Pored toga, temeljno, svakodnevno tuširanje je apsolutno obavezna stvar za vaše dete.

#3 Pranje i dezinfekcija dečije odeće i obuće je važna

Nakon svakog izlaska napolje, postoji rizik da se će se čestice koronavirusa zadržati na odeći i obući. Svaki put kada vaše dete dođe u kuću, preporučljivo je  da se izuje i da se obuća dezinfikuje na samom ulazu.

Odeću je najidealnije odmah ubaciti u korpu ili mašinu za veš, i presvući dete u čisto. Razni materijali mogu da povuku vlagu iz koronavirusa što utiče na njegovu razgradnju.

Umesto pranja, možete ostaviti odeću deteta napolju, na suncu ili da je prepeglate kako bi se potencijalne čestice virusa razgradile i potpuno uništile. Takođe, sve predmete koje vaše dete koristi kao što su: ranac, sveske, igračke, mobilni, tableti, i slično obavezno temeljno očistiti i dezinfikovati za svaki slučaj.

#4 Socijalna distanca – idealna mera prevencije od zaraze

Najbolja mera prevencije od zaraze je svakako socijalna distanca deteta od drugih. Koliko god ste u mogućnosti, trudite se da vaše dete ne dolazi u direktan kontakt sa drugim ljudima.

Ovo ne mora nužno da podrazumeva da dete nećete pustiti napolje iz kuće, već da ćete ga naučiti da nipošto ne prilazi blizu drugih. Takođe, zamolite sve vaše prijatelje, rodbinu i poznanike da prilikom susreta nema potrebe za bliskim kontaktima, dok god traje pandemija koronavirusa. 

Ukoliko nije neophodno, bilo bi idealno da vaše dete privremeno ne šaljete u vrtić, i nikako kod bake i deke, jer su starije osobe dosta ugrožene u ovom periodu.

Dečak koji nosi zaštitnu masku zelene boje na licu

Zaštitne maske i rukavice u zatvorenom prostoru i javnom prevozu 

Mnogi svetski stručnjaci već najavljuju drugi talas pandemije i zato je vrlo važno da vi i vaše dete uvek sa sobom nosite zaštitnu masku i rukavice, kao i dezinfekciono sredstvo kako biste se adekvatno zaštitili.

Ovo je posebno važno ukoliko ste se uputili u javni prevoz ili neku zatvorenu prostoriju gde boravi veliki broj ljudi. Brinite o zdravlju svog deteta, ali vodite računa i o sebi, jer ćete jedino zdravi moći da vodite brigu o svim ukućanima i o vašem domaćinstvu na pravi način.