Napravite što više uspomena, jer deca brzo rastu!

Roditelji drže bebu i uče je da hoda

Kao roditelj, nema ništa važnije od odnosa koji imate sa svojom decom. Jedan od najboljih načina za jačanje te veze je stvaranje što više srećnih uspomena zajedno. 

Kada se osvrnete na svoj život, to su sećanja koja najviše negujete, a isto važi i za vašu decu. U ovom tekstu ćemo istražiti mnoge razloge zašto bi trebalo da napravite što više uspomena sa svojom decom i daćemo savete kako da to uradite.

Stvaranje uspomena – zašto je važno fotografisati decu?

Stvaranje uspomena sa svojom decom pomaže u izgradnji čvršće veze između vas. 

Kada se zajedno bavite zabavnim i uzbudljivim aktivnostima, stvarate pozitivna iskustva koja će vaša deca povezivati sa vama. Ovo pomaže u izgradnji poverenja, ljubavi i međusobnog poštovanja, što su sve važne komponente zdravog odnosa roditelja i deteta.

Kada stvarate uspomene sa svojom decom, ta sećanja mogu trajati ceo život ukoliko se na neki način dokumentuju, a najbolji je putem fotografija.

Kako vaša deca rastu i sazrevaju, osvrće se na vreme koje ste proveli zajedno sa ljubavlju i poštovanjem. Ova sećanja mogu pomoći da usidrite svoju decu u teškim vremenima i pruže osećaj udobnosti i sigurnosti

Dečiji fotograf pomaže da uhvatite i sačuvate uspomene na rast i razvoj vaše dece. Deca rastu i menjaju se tako brzo, a fotografije su način da se zamrzne trenutak u vremenu koji se može negovati godinama koje dolaze!

Pritom, imaju sposobnost da pokažu ličnosti i jedinstvene kvalitete dece. Snimajući njihove izraze, raspoloženja i interakcije, fotografi mogu kreirati slike koje pokazuju svetu koliko je svako dete posebno i divno.

Grade samopouzdanje i nove veštine

Stvaranje uspomena sa svojom decom može pomoći u izgradnji njihovog samopoštovanja i samopouzdanja

Kada se deca upuste u nove i uzbudljive aktivnosti, osećaju osećaj postignuća i ponosa na sebe. Ovo pozitivno pojačanje može pomoći da se poveća njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, što se može prevesti u druge oblasti njihovog života.

Dodatno, sećanja koja uključuju učenje i istraživanje mogu pomoći da svoju decu naučite važnim životnim veštinama. Na primer, vođenje dece na pešačenje može ih naučiti o prirodi i životnoj sredini. 

Dok ih zajedničko kuvanje može naučiti o ishrani i zdravim navikama u ishrani. Ova iskustva mogu pomoći u oblikovanju interesovanja, vrednosti i ciljeva vaše dece.

Stvaranje uspomena sa svojom decom takođe može pomoći u razvoju njihovih društvenih veština, jer kada se bavite grupnim aktivnostima, kao što je igranje društvene igre ili odlazak na sportski događaj, vaša deca uče kako da komuniciraju sa drugima i razvijaju svoje komunikacijske veštine. 

Ove veštine su važne za izgradnju odnosa i snalaženje u društvenim situacijama tokom njihovog života.

Devojčica u parku

Saveti za stvaranje uspomena sa svojom decom

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da stvorite uspomene sa svojom decom je da date prioritet zajedničkom vremenu. Odvojite vreme u svom užurbanom rasporedu da se bavite aktivnostima u kojima vaša deca uživaju i budite prisutni i potpuno angažovani tokom tih aktivnosti!

  • Isprobavanje novih stvari je odličan način da stvorite uspomene sa svojom decom.

Povedite svoju decu na kampovanje, isprobajte zajedno novi recept ili pođite na časove plesa kao porodica. Ova iskustva mogu biti i zabavna i poučna, i obezbediće trajna sećanja vašoj deci. Sem toga i kada je reč o igračkama uvek izaberite neke zabavne, ali i praktične namere ili igračke koje sadrže poruku zbog čega i vi možete učestvovati u kvalitenom vremenu provedenom zajedno.

  • Fotografije i video zapisi su odličan način da zabeležite uspomene sa svojom decom. 

Kada se osvrnete na ove fotografije i video zapise, moći ćete da doživite te posebne trenutke i da se setite radosti koju ste osećali dok ste bili zajedno.

  • Učinite stvaranje uspomena porodičnom kulturom

Odvojite određeno vreme ili dane za porodične aktivnosti i ohrabrite svoju decu da učestvuju u planiranju i organizovanju ovih događaja, jer kada stvaranje uspomena postane deo rutine vaše porodice, postaće prirodan i prijatan deo vašeg života.

Najvažnija stvar koju možete da uradite kada stvarate uspomene sa svojom decom je da budete prisutni i angažovani. Odložite svoj i detetov telefon ukoliko ga ima i druge stvari koje vas ometaju i fokusirajte se na vreme koje provodite zajedno. 

Uspostavite kontakt očima, aktivno slušajte i odgovarajte na njihova pitanja i komentare, time ćete pokazati iskreno interesovanje za njihove živote. Kada ste u potpunosti prisutni i angažovani, vaša deca će se osećati cenjeno i voljeno, a uspomene koje stvarate zajedno biće sve značajnije.

Stvaranje uspomena sa svojom decom je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite kao roditelj. 

Sećanja pomažu u izgradnji jačih odnosa, traju ceo život, grade samopoštovanje i podučavaju važne životne veštine, koje će im ubrzo zatrebati kad pođu u vrtić, što će vam dodatno dosta uskratiti vremena sa detetom. Dakle, maksimalno iskoristite svaki trenutak sa svojom decom i stvorite što više uspomena!