Nekoliko načina da se rešite konstantnog umora

Hronični umor je teško zdravstveno stanje, koje predstavlja nedostatak volje, energije i motivacije da se osoba pokrene i nešto uradi. Naravno, ukoliko ste ceo dan naporno radili, normalno je da osećate umor. Taj umor će nestati kada se odmorite, nakon par sati ili posle spavanja. Hroničan umor je onaj sa kojim se ujutru budite, čak iako ste dugo vremena spavali. On može trajati mesecima, a u nekim situacijama i godinama. Ako ovo stanje traje duže vreme, onda patite od sindroma hroničnog umora.

Simptomi koji prate ovo stanje mogu biti iscrpljenost, brzo umaranje, gubitak snage. Takođe, koncentracija vam može biti poremećena, pa se može desiti da imate problema sa pamćenjem. Jedan od simptoma mogu biti bolovi u zglobovima, mišićima i grlu. Glavobolje mogu biti intenzivne i česte. Dodatni simptomi koji mogu ukazivati na konstantan umor, jesu uvećani limfni čvorovi na vratu i u predelu pazuha.

Čaj od matičnjaka kao rešenje

Matičnjak je biljka koja je u narodnoj medicini poznata i priznata dugo vremena. Ova biljka sa mirisom limuna, ima mnoga lekovita svojstva. Matičnjak ima protivupalno dejstvo, sedativno dejstvo, pomaže kod menstrualnih grčeva i nadutosti, a uspešno se koristi i u lečenju migrene. U narodu je ova biljka poznata kao biljka koja se koristi za poboljšanje raspoloženja, i smanjenje simptoma depresije. List sadrži flavonoide, tanin, polifenole, etarsko ulje i organske kiseline. Ipak, iako je lekovita, ovu biljku ne treba koristiti duže vreme. Svake treće nedelje napravite pauzu, a pre početka upotrebe bilo bi dobro da se konsultujete sa svojim lekarom.

Za čaj se koriste osušeni listovi matičnjaka. Ovaj čaj se preporučuje kod uznemirenosti, lupanja srca, nervoze, problema sa varenjem. Dobar je i ako imate problema sa nesanicom. Ipak, ovaj čaj ne bi trebalo da koriste deca mlađa od 12 godina, žene koje su trudne, kao i žene koje doje. Ovaj čaj će vam popraviti raspoloženje i otkloniti umor. Pravilan način pripreme je sledeći: jednu supenu kašiku lista matičnjaka preliti sa 200 mililitara ključale vode, zatim sud poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon tog vremena, čaj procediti i popiti. Dnevno nemojte piti više od dve, tri šolje čaja.

Najbolji lek protiv umora

Ako ste svesni da previše kasno ležete, a rano ustajete, onda pokušajte da bolje organizujete svoje vreme, i da ranije odlazite u krevet. Na taj način ćete svom organizmu obezbediti potreban broj sati sna. Odmarajte i popodne, ako je potrebno. Hranite se zdravo. Ishrana neka bude bogata vitaminima i mineralima, ali isto tako unosite i potrebne proteine i masti. Namirnice bogate magnezijumom i kalijumom, dobro su rešenje za otklanjanje hroničnog umora. Budite aktivni i redovno vežbajte, ali se ne iscrpljujte, jer ćete tako samo još više biti umorni. Trudite se da slobodno vreme iskoristite za beg u prirodu. Šetnja u prirodi napuniće vas dodatnom energijom, i raspoloženje će se veoma brzo popraviti.

Hrana koja leči

Čovek energiju dobija pretežno iz hrane, pa je iz tog razloga jako bitno šta unosimo u svoj organizam. Orašasti plodovi, integralne žitarice, banane, zeleno lisnato povrće, sve su to namirnice koje daju energiju. Poželjno je da se u vašoj ishrani nađu i spanać, pasulj, pečurke, jer su prepune kalijuma. Nedostatak vitamina B može izazvati umor. Namirnice koje sadrže vitamin B su: losos, tunjevina, govedina, jaja, beli luk i sir. Citrusi su tu kako bi vam momentalno povratili energiju i popravili raspoloženje. Zato jedite mandarine, pomorandže, limun. Oni daju svežinu, a možete od njih napraviti sok od sveže ceđenih voćki, i na taj način razbuditi svoj organizam. Važno je da ne preterujete sa količinama hrane koje unosite, jer naše telo troši mnogo energije na varenje hrane. Umor može proizaći iz dehidratacije, zato se potrudite da svaki dan pijete dovoljno vode.