Nekoliko saveta za putovanje sa detetom u inostranstvo

Porodica se priprema za putovanje automobilom

Svako putovanje u inostranstvo iziskuje kvalitetnu i opširnu pripremu, naročito kada putujete sa vašim najmlađima. Tada morate biti posebno oprezni u svakom smislu, zato što ne brinete više samo o sebi, već i o deci koja u mnogim slučajevima još uvek nisu sposobna da se sama staraju o sebi.

Duža putovanja su iedalan period za zbližavanje cele porodice i saznanja o tome kako se vaši mališani ponašaju u novim situacijama.

Potrudite se da sve protekne baš onako kako ste zamišljali, a naročito ukoliko vam je ovo prvo putovanje u inostranstvo. Ako ste se pitali o uzrastu dece koja mogu krenuti na duže putovanje, već nakon navršenih 3 meseca života, beba je spremna.

Pročitajte i naše savete o tome kako se pripremiti za putovanje u inostranstvo sa detetom. 

Budite spremni za kvar vozila – pripremite broj šlep službe

Tokom pripreme za putovanja u inostranstvo često se ne razmišlja o ishodima kao što su kvar vozila, saobraćajna nezgoda i tome slično, što je naravno i normalno, jer se na putovanja odlazi radi odmora i relaksacije.

Pa ipak, zašto se ne biste osigurali, na vreme nabavili broj telefona i detaljnije informisali o tome koji su uslovi da šlep služba dođe po vaše vozilo u inostranstvo i bezbedno ga vrati u Srbiju. 

Pomoć na putu u inostranstvu će biti tu za vas i omogućiti vam da izbegnete troškove transporta vozila stranih službi, koje su u većini slučajeva skuplje. Ne samo da ćete uštedeti, već ćete se i u ovim nezgodnim situacijama na putovanju, kada vam stane vozilo osećati sigurno, jer znate da na nekoga možete da računate.

Kada možete da računate na pouzdanu šlep službu tokom puta u inostranstvo, odlazak preko granice sa mališanima će biti znatno opušteniji.

Obavite servis pre putovanja – što je sigurno, sigurno je

Kako biste izbegli situaciju opisanu u prethodnom poglavlju, odnosno nemogućnost nastavka vožnje, savetujemo vam da pre puta obavite makar osnovni pregled vozila.

Tate su te koje su u obavezi da obave kontrolu vozila!

Neka ovo bude obavezna stavka, te na njoj nemojte nikada štedeti, naročito kada u svom automobilu imate mlade putnike.

Kontrolu vozila obavite na vreme, u slučaju da nakon provere bude potrebe za sanacijom. Prema uputstvima koje se nalaze na sajtu Auto Moto Saveza Srbije, izdvojili smo nekoliko provera koje je neophodno obaviti pred duži put u inostranstvo:

 • ulje i filter motora;
 • kočiona tečnost;
 • tečnosti za hladnjak;
 • tečnost za klimu;
 • ulje servo volana;
 • tečnost za vetrobran;
 • pneumatike;
 • svetlosnu signalizaciju;
 • klima uređaj;
 • sve filtere;
 • akumulator;
 • metlice brisača.

Sa kontrolom svih navedenih segmenata automobila, drastično smanjujete mogućnost da dođe do bilo kakvog problema sa radom vozila tokom puta.

Deca u automobilu

Zabavne društvene igrice – trebaće vam tokom dužeg puta

Ne zaboravite da ćete tokom odlaska na more ili bilo gde drugde u inostranstvo morate da provedete puno sati u automobilu sa decom. Ona mogu postati nervozna, pa će im trebati zabava i vaša pažnja.

Sigurno je da će mobilni telefoni i tableti makar na neko vreme okupirati njihovu pažnju, ali ni to ne može trajati ceo put.

Niti će baterija izdržati, niti je zdravo za decu da toliko vremena budu ispred ekrana. Alternativa tome jesu zabavne društvene igre u kojima ćete svi uživati.

Samo neke od igara koje možete praktikovati u automobilu jesu “na slovo na slovo”, “kaladont”, “zanimljive geografije”. Skinite im i njihove omiljene pesme, pa ih možete pevati svi zajedno, a ovo će verujte nam na reč ojačati vaš odnos.

Grickalice i pauze – obavezan deo svakog putovanja

Pre putovanja otiđite u nabavku i dobro se opremite grickalicama, jer će ih vaši mališani sigurno zahtevati. Osim što su grickalice potrebne za premošćivanje gladi do prve veće pauze, veoma su zanimljiv deo putovanja, a svi su posebno srećni kada se čuje pucketanje kesice omiljenog čipsa prilikom otvaranja.

Pravite pauze na svakih 2-3 sata, što može biti i češće, naročito onda kada se osećate pospano i tokom noći.

Budite svesni da će deca imati potrebu za češćim pauzama, pa prema tome prilagodite plan putovanja. Osmislite rutu kojom idete, pa neka svako stajalište bude korisno za odlazak u toalet, jelo, osveženje ili protezanje nogu na svežem planinskom vazduhu.

Lekovi za mališane – ne dozvolite da vas prehlada iznenadi

Samo putovanje, ali i boravak u inostranstvu mogu biti otežani ako dođe do prehlade mališana, zbog promene klime, ishrane, manjka sna. Sa sobom uvek imajte set osnovnih lekova, koji će vas osigurati u ovim nepredviđenim okolnostima.

Evo šta mi savetujemo da od lekova na putovanju uvek imate kod sebe:

 • kapi za nos i oči;
 • toplomer;
 • lekove za spuštanje temperature;
 • lekove protiv alergije;
 • probiotik;
 • sredstvo za rehidrataciju;
 • prvu pomoć.

Svoj set lekova za dete prilagodite uzrastu, pa se skladno tome dodatno pripremite.

Verujemo da nema potrebe naglašavati da i dete mora imati pasoš i dokumentaciju skladnu uzrastu tokom putovanja u inostranstvo. Ukoliko vodite i nekog malog rođaka sa sobom, nabavite i saglasnost njegovih roditelja. Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni i želimo vam srećan put!