Obavezni pregledi u trudnoći – šta podrazumevaju i kada se obavljaju

Trudnica koja se rukama drži za stomak

Ulaskom u trudnoću, ženama se otvara potpuno novi svet i “drugo stanje”. Ovaj naziv je sasvim opravdan ako razumemo da se u tom periodu sve u telu žene (ali i oko nje) prilagođava budućem porođaju i materinstvu.

To je period kada se fizički menja telo, menja se ženska psiha i hormonski balans, što postaje očito već u prvim nedeljama trudnoće. Kako bismo obezbedili pravovremeno praćenje bebinog razvoja i napredak trudnoće, sprovode se obavezni pregledi u trudnoći podeljeni na četiri (ili pet, po potrebi) ginekoloških pregleda i tri do četiri ultrazvučna pregleda.

Šta podrazumevaju kontrolni pregledi u trudnoći?

Obavezni pregledi u trudnoći podrazumevaju redovne, mesečne kontrole kod ginekologa na kojima se prate razni parameri ali najpre razvoj ploda i njegova telesna težina, položaj bebe u stomaku i položaj placente, kao i količina plodove vode. Na svake dve kontrole uzima se i cervikalni bris za Papanikolau test sa kolposkopijom, radi utvrđivanja stanja vaginalne flore.

Jedan od pregleda koji lekari praktikuju da obave tokom svake kontrole jeste i pregled dojki, odnosno praćenje u promeni veličine grudi, položaja i oblika bradavica. Ovaj pregled je bitan za žene kod kojih se utvrde “ravne bradavice”, radi pravovremenog savetovanja trudnice o rešenjima i postupcima formiranja bradavica za buduće dojenje.

Pregledi u trudnoći po nedeljama

Kako bi svaka buduća mlada mama uspešno pratila svoju trudnoću i planirala preglede kod lekara, pripremili smo detaljan opis kontrola i svega što na njima možete očekivati. 

Uz naš mali kalendar, pregledi u trudnoći po nedeljama biće vam nadohvat ruke i imaćete napismeno šta se kad “vidi”, sta se desava sa bebom i kada se radi prvi ultrazvuk u trudnoci, kada se saznaje termin, pol i druge zanimljivosti za koje znamo da ste zainteresovane.

Pregled do 8. nedelje – prvi pregled u trudnoći i utvrđivanje termina porođaja

Prvi pregled u trudnoći obavlja se u periodu do 8. nedelje, odnosno po završetku drugog meseca od začeća. Tada se postavlja dijagnoza na trudnoću. Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, to znači da je Beta HCG (humani horionski gonadotropin koji luči tkivo posteljice bebe) povećan.

Ovo je i period kada se radi prvi ultrazvuk u trudnoći, izvođen vaginalno, jer se kod malih trudnoće na ovaj način najbolje utvrđuje srčana radnja ploda. Ovaj prvi ultrazvuk u trudnoći pokazuje vitalnost, broj plodova i mesto trudnoće – odnosno da li je plod u materici ili van nje.

Prvim pregledom u trudnoći se obično utvrđuje i termin porođaja, a već u ovako ranom periodu trudnoće moguće je čuti i otkucaje bebinog srca

Pregledi u trudnoći od 12 do 14 ili 16 nedelje – “najbitniji” period za anlizu

U periodu do završetka četvrtog meseca trudnoće potrebno je obaviti najveći broj ispitivanja. Detaljnim ultrazvukom obavlja se sonoembriologija – mere se morfološke karakteristike ploda i parametri nosne kosti i vratne brazde. Dobijeni parametri ukazuju na (ne)postojanje hromozomske ili urođene anomalije ploda.

Ovo je i jedini period kada se obavlja Double test – biohemijski skrining za Daunov sindrom, a ponekad se trudnice upućuju i na Triple test i ispitivanje genetike iz plodove vode, odnosno amniocentezu i dr.

Pregledi od 20 do 24 nedelje – “ekspertski” ultrazvuk u trudnoći

Takozvani “espertski” ultrazvuk u trudnoći ili fetalna ehokardiografija obavlja se u periodu od 20/22. nedelje pa sve do 24. nedelje trudnoće. U ovom periodu je beba dovoljno velika i ima dovoljno plodove vode pa se jasno mogu videti svi detalji u vezi sa anatomoijom i funkcijom navećeg broja organa

U tom periodu rade se i sva doplerska merenja, ultrazvučna dužina grlića kao i kompletna laboratorija (urin i krv). Takođe, ovaj period je ključan i za trudnice koje su radile neke invazivne dijagnostičke metode poput biopsije horionskih čupica, amniocentese i sl. jer stižu nalazi genetskog zdravlja bebe – a onda ovim ultrazvukom utvrđujete i njeno anatomsko stanje.

Fetalna ehokardiografija je izuzetno važan segment ekspertsog, ultrazvučnog pregleda glave i mozga, lica, grudnog koša sa posebnim osvrtom na građu srca i krvotok (fetalna ehokardiografija), trbuha i organa unutar trbušne duplje, ruku, nogu, prstića, količine plodove vode i pupčanika.

Treba imati na umu!

Mnoge trudnice se neće susresti sa ovim pregledom. Izabrani lekar preporučuje ovu vrstu endometrije tek ako na rutinskom ultrazvuku primeti neuobičajen fetalni ritam srca. Takođe, trudnice koje imaju povećan rizik od rađanja bebe sa urođenim bolestima srca i krvnih sudova (ako i same pate od sličnih poblema) upućuju se na detaljni, fetalni ehokardiogram.

Pregledi od 26 do 28 nedelje – OGTT test

Trudnica u duksu koja se rukama drži za stomak

Između 26. i 28. nedelje preporučuje se test opterećenja glukozom tj. šećerom. U ovom periodu se obično ne sprovodi i ultrazvučni pregled trudnoće jer je on obavezan u narednom periodu, kada žena uđe u 9. mesec. 

Imajući u vidu da nije svaka trudnoća ista, preporučuje se da slušate savete svog ginekologa. Uobičajeno je da se u toku trudnoće obavi 5-7 ultrazvučnih pregleda koji nikako ne utiču (negativno) na plod!

Takođe, koncentrisani test operećenosti krvi glugozom ponekad nije ni potreban, ukoliko se trudnica ne žali na određene tegobe ili vodi računa o ishrani. Takođe, mnogi lekari praktikuju da tokom svake kontrole uz uput za krvnu sliku (KKS) uključe i glikemiju, pored provere stanja gvožđa (Fe) i nivoa kiseline u urinu.

Pregledi u trudnoći od 32 do 36 nedelje – CTG i priprema za porođaj

Da li smo spremne za porođaj?

Ulaskom u 9. mesec, odnosno od 36. nedelje trebalo bi početi sa CTG pregledima i ponoviti ultrazvučni pregled, po preporuci lekara. Značaj CTG-a je izuzetno veliki jer na ovaj način lekar dobija precizan uvid, ne samo u srčani ritam bebe tokom poslednjeg trimestra, već i u Braxton-Hiksove kontrakcije materice koje ukazuju na pripremu za porođaj i kasnije na početak porođaja.

Kombinacijom brojnih analiza u trudnoći koje srovodi lekar ali u kojima aktivno učestvuje i majka, stičemo kompletan uvid u celokupno stanje mame i bebe tokom svih meseci nošenja ploda. Veoma je važno da trudnica sluša savete svog ginekologa, da se zdravo i raznovrsno hrani kao i da smanji stres – u čemu najviše mogu pomoći porodica i partner.

Ukoliko planirate trudnoću, informišite se o stadijumima koji vas čekaju na putu da postanete mama! Cenite tuđa iskustva kao nešto dragoceno što vam može učiniti tih devet meseci još lepšim, ali se pravovremeno obavestite o redovnim pregledima i testovima kako biste na najbezbedniji način svojoj bebi omogućili da uživa u svetlosti dana.