Odvikavanje od pelena – kad je pravo vreme i kako započeti proces

odeća za bebe

Jedna od važnih prekrekretnica u životu svakog deteta ali i roditelja jeste odvikavanje od pelena. Početak i trajanje ovog procesa najviše zavise od mališana, ali postoje okviri u kojima bi trebalo započeti, odnosno uspešno završiti odvikavanje. 

Različita iskustva i priče na temu odvikavanja od pelena daju određenu sliku i očekivanja koja roditelji imaju od ovog procesa. Zato smo u ovom tekstu pripremili savete koji vam mogu pomoći da odvikavanje od pelena prilagodite vašoj bebi, i da kroz ovaj period prođete uspešno i sa što manje stresa. 

Kada je pravo vreme za odvikavanje od pelena? 

Prvo pitanje na listi kada je ova tema u pitanju jeste kada treba početi odvikavanje od pelena. Ako ste imali priliku da pročitate bilo koju knjigu, forum ili časopis o roditeljstvu znate da se uglavnom naglasi da je razvoj svakog deteta individualan, i da se jedino može govoriti o okvirima u kojima određeni procesi treba da počnu. 

Tako statistika kaže da deca uglavnom postaju zrela da kontrolišu svoje fiziološke potrebe između 18. i 24. meseca, a saveti iskusnih roditelja reći će da odvikavanje bebe od pelena krenete kada beba napuni dve godine. Takođe, ono što svi psiholozi i pedijatri savetuju da ne treba na silu stavljati dete na nošu, jer se tako može izazvati kontraefekat. 

beba sedi na noši

Odvikavanje deteta od pelena – nekada i sada

Kako se tokom godina utemeljeni postulati roditeljstva prilagođavaju savremenim tekovinama, tako se moraju uzeti u obzir i pelene od kojih danas odvikavamo naše bebe. Naime, verovatno ste imali priliku da čujete od vaših majki i baki kako su svoju decu već sa godinu dana odvikle od pelena. 

Međutim, mnogi smatraju da je to sada nemoguće s obirom na danjašnje jednokartne pelene koje imaju veliku moć upijanja, i zbog toga beba ne oseća da je mokra, i samim tim mnogo duže nosi pelenu. Tako da se i period u kome se počinje odvikvanje od pelena pomerio. 

Koliko traje odvikavanje od pelena?

Ono što se mnogi roditelji pitaju je i koliko traje odvikavanje od pelena, odnosno koliko će neprospavanih noći imati sa svojim mališanom, koliko će se puta sa noše vraćati u pelenu, i koje će to faze dete prolazi tokom odvikavanja od pelena. 

Odvikavanje deteta od pelena trebalo bi da traje od 3 do 6 meseci, što je takođe izuzetno individualno i zavisi od deteta, ali i od metoda koje budete upotrebljavali, i vaše odlučnosti da vaše dete iz natopljene pelene konačno pređe u suve gaćice. 

Ono što je česta pojava je da dete ide iz faze u fazu, ponekad se vraćajući na onu prethodnu. Takođe, dete će postepeno sticati nove navike, jer kako mnogi navode deca se emotivno vezuju za sigurnost koju pelena pruža. Te tako dete može tokom dana koristiti nošu, ali se tokom noći vraćati na pelenu.

Određenim roditeljima uspele su metode za odvikavanje od pelena za nedelju dana, a na internetu se mogu pronaći i saveti za odvikavanje od pelena za 3 dana. Ovakve savete i tehnike uvek uzimajte sa rezervom. Iskustva pojedinaca zavise i od njihovog deteta, kao i od okolnosti, a ponekad čak i od sreće, pa to ne znači da će iste tehnike uspeti i vama.

Naravno, uvek možete isprobati različite principe i načine, ali imajući u vidu lični osećaj i potrebe vašeg mališana. 

Znakovi da je dete spremno za odvikavanje od pelena

S obzirom na to da je razvoj individualan kod svakog deteta, kako biste znali kada je vaš mališan spreman za odvikavanje od pelena najvažnije je da ispratite određene znakove i promene u ponašanju, koji će biti signal za to. 

Jedan od prvih znakova jeste to što dete neće imati potrebu da se non-stop kreće ili da stoji na nogama, već će se sve duže okupirati jednom radnjom i mirno sedeti. Ovo se obično dešava najranije oko 18. meseca. 

Zatim, dete vas razume i može da posluša složeniju molbu koja ima dva ili više uputstva. Primera radi: “Idi tamo i donesi to.” Takođe, dete je u mogućnosti i da kaže “Ne”, ukoliko ne želi da radi nešto što mu mi predlažemo. 

Još jedan znak koji pokazuje da je dete zrelo za odvikavanje od pelena je trenutak u kome dete počinje da stavlja stvari na svoje mesto, odnosno ima svest o tome da određene stvari idu na određeno mesto i kako se na tom mestu “stvore”. 

Takođe, dete će sve više početi da vas oponaša, devojčice su obično sklone da opanašaju mamu, a dečaci tatu. Zatim, dete počinje da obavlja u nuždu u predvidljivo vreme – ostaje suvo par sati u kontinuitetu. Važan znak je i činjenica da dete ostaje suvo tokom poslepodnevnog spavanja. 

Na samom kraju, dete postaje svesno svog tela, dakle, svesno je kada je pokvasilo pelenu, pokazuje znake negodovanja, i oseća potrebu da ide u toalet. Kada kaki ili piški, zna da imenuje svoje postignuće i svesno vrši ovu radnju. 

beba leži u pelenama

Odvikavanje od pelena Brazeltonov pristup – vodič u ovom procesu

Kada su u pitanju različiti pristupi i trikovi za odvikavanje od pelena, izdvojila se knjiga pedijatra Berija Brazeltona “Odvikavanje od pelena Brazeltonov pristup” koju mnogi roditelji preporučuju kao sjajan priručnik i vodič kroz ovaj period u detetovom razvijanju. 

Brazelton i dr. Džošua Sperou pretočili su Brazeltonov pristup u ovu knjigu, kako bi usmerili roditelje širom sveta, i predložili im metode koje će im pomoći da na što brži i učinkovitiji način odviknu dete od pelena. 

Osim što ova mala knjiga od velikog značaja nudi konkretne korake za odvikavanje od pelena, ovaj priručnik nudi pomoć i za različite smetnje: mokrenje u krevet, pelenski osip, konstipaciju, proliv, emocionalni prutisak u vrtiću za odvikavanje od pelena, kao i strah od ispiranja wc šolje.

Kako funkcionišu gaćice za odvikavanje od pelena?

Kada je u pitanju odvikavanje deteta od pelena problemi koji se obično dešavaju vezuju se na naglo izbacivanje upotrebe pelene. Kako dete od nošenja pelena ne bi direktno prešlo na nošenje pamučnih gaćica, nastale su gaćice za odvikavanje od pelena. Njihova uloga je da spreče slučajne nezgode u ovom periodu. 

Gaćice za odvikavanje od pelena koriste se u toku dana kada je dete budno i svesno potrebe da piški, kao i toga da će gaćice biti mokre ukoliko to ne obavi van njih. U slučaju da se ipak desi da dete ne može da zadrži veliku ili malu nuždu gaćice za odvikavanje od pelena služe da spreče neželjeno curenje. 

Ono što je važno napomenuti je da ove gaćice ne mogu zameniti pelenu, jer nemaju adekvatnu upijajuću moć. Napravljene su od organskog pamuka preko kog je prošiven nepropusni sloj, koji štiti odeću od vlage i tečnosti. 

Gaćice za odvikavanje od pelena imaju oblik kao prave pamučne gaćice, navlače se na isti način i daju utisak da se pelena više ne nosi, što za dete može delovati kao pozitivan stimulans.

Odvikavanje od pelena forum – mesto na kome se razmenjuju iskustva 

Kako bi se se prikupili različiti saveti i trikovi za odvikavanje bebe od pelena, na internetu su nastali različiti forumi koji služe razmeni iskustava kada je u pitanju ova tema. Osim saveta pedijatara i psihologa, iskustva drugih roditelja takođe mogu biti značajna. 

Pored vaših najbližih ljudi poput mame, tetke i bake, ali i prijatelja, savete možete pronaći i na ovakvim forumima. Oni su izvor najrazličitijih informacija, koje uvek treba uzimati sa rezervom. 

Kada je u pitanju odvikavanje od pelena forum vam može poslužiti i da vam da ideje koje biste mogli da primenite, ali i vi možete deliti svoje znanje i savete, ukoliko verujete da će nekom pomoći. 

Kako pronaći rešenje za teško odvikavanje od pelena? 

Ako vaše dete odbija da sarađuje, plače prilikom susreta sa nošom, ili odbija da na nju sedne, i ako se ovaj proces ponavlja iznova i iznova bez pomaka, sve ukazuje na teško odvikavanje od pelena. 

U ovoj situaciji potrebno je otkriti uzrok. Pre svega, razmislite da li ste previše rano počeli sa odvikavanjem (razmotrite znake koji ukazuju da je dete spremno). Ako smatrate da je dete ispunilo sve uslove, ali i dalje ne pokazuje napredak najbolje bi bilo da se posavetujete sa pedijatrom.

Kada je u pitanju odvikavanje od pelena problemi mogu biti izazvani različitim nadražajima iz spoljne sredine, ali i određenim emocionalnim blokadama. 

Ako ste na pragu ove velike prekretnice u odgoju vašeg deteta želimo vam puno sreće i strpljenja, i nadamo se da će vam ovi saveti poslužiti da što veštije i brže prođete ovu tranziciju.