Oprema za bebe za udobno odrastanje

Oprema za bebe podrazumeva više potrebnih stvari. Na prvom mestu je krevetac za bebe za miran i kvalitetan san. Krevetac je mesto gde beba spava i provodi veliki deo svog vremena, pa je važno da bude udoban i siguran.

Prenosivi krevetić je praktičan za putovanja ili boravak kod prijatelja. On pruža siguran i udoban prostor za spavanje bebe van kuće, a kad je budna i za igru.

Korpa ili jaje služi za nošenje bebe i prevoženje u automobili, a može poslužiti i za spavanje i igranje. Za to služi i gnezdo za bebe, praktična i udobna stvar u prvim mesecima za uspavljivanje bebe, njeno prenošenje po stanu ili kad idete u kraću posetu.

Njihalica za bebe je korisna za više namena, kao što je njihanje napred i nazad uz igračke, muziku i zvukove iz prirode, sve za njenu udobnost i lagano uspavljivanje. Za to vreme vi možete raditi nešto drugo, dok se beba ljulja, uživa i lagano tone u san. Kad beba nauči da sedi radovaće se pravoj ljuljašci i uživanju u letenju.

Tada je već dovoljno odrasla da možete da je hranite dok sedi u hranilici. A kad poodraste umesto korpe trebaće vam autosedište za bezbedno prevoženje bebe u automobilu.

Tu je i podloga za igru bebe (baby gym), podloga za presvlačenje, kadica za kupanje, ogradice, fotelje kad nauči da sedi i kengur za nošenje bebe. Posebna priča su igračke i rekviziti za igru.

Krevetac za bebe za kvalitetan san

Kada birate krevetac za bebe važno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora za sigurnost i udobnost vaše bebe.

Krevetac treba da bude stabilan i čvrst, bez oštrih ivica ili delova na koje bi beba mogla da se povredi. Birajte krevetac koji je napravljen od kvalitetnih, netoksičnih materijala koji su bezbedni za bebu. Drvo je najbolji materijal za krevetiće, ali je važno da boje i lakovi koji se koriste ne sadrže štetne hemikalije.

Važno je da krevetac bude dovoljno prostran kako bi beba mogla udobno da se smešta i da se okreće. I da ima podesivu visinu dušeka kako bi se prilagodio uzrastu bebe.

Krevetac treba da bude jednostavan za čišćenje i održavanje.

Točkići olakšavaju pomeranje krevetića po potrebi, a praktično je ako se može rasklopiti ili sklopiti jer to olakšava skladištenje ili prenosivost za novu potrebu, vašu ili vaših prijatelja koji dobijaju svoju bebu.

Razne konstrukcije omogućavaju da krevetac za bebe može da ima poseban deo za odlaganje stvari, izvlačenje podloge za presvlačenje bebe ili posebnu podlogu na koju može da se stavi dušek i da služi za spavanje.

Krevetac za bebe može biti napravljen od raznih materijala, kao što su metalni sklopivi krevetići modernog dizajna, ali je drvo najpopularniji materijal za ovu namenu. Drveni krevetići su izdržljivi, stabilni i estetski privlačni.

Može se primeniti kombinacija materijala, na primer drvo sa metalnim detaljima, za bolju stabilnost, estetiku i funkcionalnost.

Odlike dobrog dušeka

Krevetac mora imati dobar dušek koji odgovara dimenzijama tako da ispunjava sav prostor. Glavne odlike dušeka su da je udoban i da ne izaziva alergijske reakcije. Važno je i da se materijal od koga je izrađen lako čisti.

Dušeci za bebe se obično izrađuju od pamuka zbog njegove mekoće, prirodnosti i hipoalergenskih svojstava. Organski pamuk je posebno popularan jer se uzgaja bez upotrebe pesticida i herbicida.

Lateks je elastičan materijal koji se često koristi u izradi dušeka zbog svoje sposobnosti prilagođavanja obliku tela i pružanja udobnosti. Prirodni lateks, dobijen iz gume drveta, je najčešći izbor zbog svoje prirodnosti.

Hranilica za bebe

Hranilica za bebe je jedan od vrlo praktičnih komada opreme koji olakšava hranjenje bebe kada nauči da sedi. I sama činjenica da je beba dovoljno odrasla da sedi za stolom sa svojim roditeljima i najbližima, stvara posebno zadovoljstvo. Pritom je u svojoj posebnoj stolici – hranilici, uživa u vašem društvu i zajedničkom obroku.

Hranilice se izrađuju sa mogućnošću podešavanja visine i nagiba prema uzrastu i potrebama bebe. Ovo omogućava udobno hranjenje. Hranilica treba da bude stabilna i čvrsta kako bi sprečila prevrtanje ili klizanje tokom upotrebe. Važno je da ima sigurnosne pojaseve sa više tačaka vezivanja koji drže bebu na mestu tokom obroka.

Lako čišćenje je važna odlika hranilice, što znači da treba da ima ravne i glatke površine koje se lako brišu ili peru. Skidajući delovi kao što su tacna ili jastuče za sedenje olakšavaju čišćenje i održavanje hranilice.

Poželjno je da hranilica bude kompaktna i lako prenosiva kako bi se mogla koristiti i kod kuće i van nje.

Konstrukciona rešenja u izradi hranilice onogućavaju da ona kasnije može da se rasklopi i da postane samostalni sto i stolica. Tako beba od šest meseci, kada obično nauči da stabilno sedi, koristi hranilicu za ishranu, a u kasnijem uzrastu može da je koristi za hranjenje, crtanje, bojenje i druge aktivnosti.

Još da pomenemo kengur ili nosiljku za bebu. Praktična je jer dok nosite bebu ruke su vam uvek slobodne. I pogodna je za kontakt i bliskost sa vašom bebom. Dok nosite bebu možete šetati, družiti se sa prijateljima, obaviti dosta svakodnevnih poslova. Beba je uz vas, zaštićena vašom blizinom, pažnjom i ljubavlju kojom se samo deca vole.