Oralna higijena u trudnoći – krvarenje desni i osetljivi zubi

S klasičnim neželjenim simptomima trudnoće smo svi upoznati: jutarnja mučnina, oticanje zglobova, bol u leđima, glavobolja… Međutim, problemi sa oralnim zdravljem, kao što je krvarenje desni, se često javljaju u trudnoći, ali su tema o kojoj se nešto ređe priča.

Do krvarenja desni najčešće dolazi zbog nakupljanja plaka na zubima. Hormonalne promene koje se odvijaju tokom trudnoće utiču na pojačanu osetljivost desni, što za posledicu ima pojavu upalnih procesa. Moguće je primetiti promene na desnima: crvenilo, otok i često krvarenje. Lekar će postaviti dijagnozu trudničkog gingivitisa (upala desni u trudnoći).

Oralna higijena u trudnoći

O oralnoj higijeni moramo voditi računa celog života, a posebno u trudnoći. Kvalitetna oralna higijena je ujedno i najbolja prevencija u borbi protiv trudničkog gingivitisa. Redovne posete zubaru su imperativ, a ako planirate trudnoću u narednom periodu, obavezno prethodno posetite zubara. Nakon temeljnog pregleda, čišćenja i mogućih intervencija, znate da zdravih zuba i desni ulazite u trudnoću, što automatski smanjuje rizik za razvoj komplikacija.

Saveti stomatologa kada je oralna higijena u pitanju:

  • Zube perite dva puta dnevno u trajanju od dva minuta
  • Koristite pastu za zube prema preporuci svog stomatologa
  • Zube četkajte pravilno – da biste uklonili nakupljeni plak
  • Čistite zube koncem jednom dnevno
  • Izaberite mekanu četkicu, koja neće oštetiti desni prilikom pranja
  • Izbegavajte gazirana pića i visoko zaslađenu hranu
  • Za grickalice između obroka birajte sveže voće i jogurt i izbegavajte šećer
  • Pri izboru vodice za ispiranje usta, izbegavajte one koje sadrže alkohol
  • Ostavite pušenje

U trudnoći se suočavamo s još jednim problemom koji otežava održavanje optimalne oralne higijene – jutarnja mučnina. Ako imate problema s mučninom i povraćanjem, nakon svake epizode usta isperite vodom. Tako ćete sprečiti da kiselina koja se zadržala na zubima ošteti gleđ.

Iako ćete verovatno osetiti poriv, zube nikako nemojte odmah prati četkicom i pastom. Zubi su posle povraćanja posebno osetljivi – gruba četkica će oštetiti površinu zuba koja postaje nežna usled delovanja stomačne kiseline. Stomatolozi savetuju da sačekate bar sat vremena pre pranja zuba.

Stomatološki tretmani koje bi trebalo izbegavati tokom trudnoće

Već smo rekli da bi pre nego što ostanete u drugom stanju trebalo da posetite svog stomatologa. Razlog je jasan – određene tretmane ne bi trebalo raditi tokom trudnoće. Ukoliko vam je ipak potrebna stomatološka intervencija, obavezno obavestite lekara da ste u drugom stanju.

Stomatolog će zatim odlučiti da li bi određenu intervenciju trebalo ipak izvršiti po hitnom postupku, ili postoji mogućnost da se procedura odloži za period nakon porođaja. Ukoliko je u pitanju plomba koju bi trebalo zameniti, stomatolog će uglavnom preporučiti da ga ponovo posetite kada više ne budete u drugom stanju.

Jedna od procedura koje se najčešće odlažu tokom trudnoće, jeste rendgensko snimanje zuba. Mada snimanje ne zahvata abdomen, lekari ne žele da rizikuju.

Trudnicu će zastrašiti stalno krvarenje desni prilikom pranja zuba. Krvarenje iz bilo kog dela tela nikada ne bi trebalo uzimati olako, jer je uglavnom znak infekcije ili unutrašnje povrede. Ako se nikada ranije nije susrela sa krvarenjem desni, ovo iskustvo za buduću majku može biti zaista traumatično. Za vreme trudnoće, buduća majka vodi računa o svom, ali i zdravlju svog nerođenog deteta. Pored bola i neprijatnosti koje neželjeni simptomi trudnoće sa sobom mogu doneti, trudnica je u strahu da simptom može biti i pokazatelj da sa bebom nešto nije u redu. Zato je kvalitetna prenatalna nega veoma važna.

Sve više budućih majki opredeljuje se za prenatalno testiranje. U pitanju je neinvazivna, precizna i pouzdana metoda putem koje je, u veoma ranoj trudnoći, moguće utvrditi zdravstveno stanje ploda. Procedura je bez rizika po dete i mamu, jer je za analizu dovoljno prikupiti samo malu količinu venske krvi majke. Moj prenatalni test je dostupan svim trudnicama i to već od desete nedelje trudnoće. Posebno se preporučuje rizičnim grupama: majke starije od 35 godina, nepovoljan nalaz dabl i tripl testa, raniji spontani pobačaji, opterećena porodična anamneza, trudnoća kao rezultat vantelesne oplodnje… Test otkriva prisustvo najčešćih trizomija kod čoveka: Daunov (trizomija 21), Edvardsov (trizomija 18) i Patauov sindrom (trizomija 13), kao i pol deteta. Rezultati testiranja stižu već za 7-10 dana.

Ukoliko planirate da ostanete u drugom stanju u narednom periodu, što pre zakažite posetu svom zubaru. Pregled zuba, čišćenje i sve neophodne intervencije, najbolje je obaviti pre trudnoće. Ako do određenih komplikacija dođe u toku trudnoće, lekari su veoma ograničeni u pogledu tretmana koje tada mogu ponuditi. Zbog toga je briga o oralnoj higijeni i redovna poseta stomatologu važna kao što su važni i obavezni pregledi u trudnoći.