5 inovativnih ideja za uređenje dečije sobe

Kada je reč o uređenju dečije sobe, ima toliko mogućnosti za kreativnost i igru sa dizajnom.

Svaki roditelj želi da stvori prostor gde će se njihovo dete osećati srećno, sigurno i inspirisano. U tom cilju, postoje mnoge inovativne promene koje možete napraviti u dečijoj sobi kako biste je pretvorili u magično mesto koje će vaše dete obožavati.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko predloga kako da ovo ostvarite.

#1 Modularni ormari – spoj lepog i korisnog

Pravilan sistem skladištenja je od suštinske važnosti u dečijoj sobi. Izaberite modularni ormar koji se može lako prilagoditi promenama i u veličini koja je prikladna potrebama vašeg deteta.

Ovaj ormar može imati fleksibilne police, viseće prostorije i dodatne kutije za igračke kako bi sve bilo organizovano i na svom mestu. Modularni ormari sve su popularniji i možete ih kupiti u nekoj prodavnica nameštaja ili napraviti po svojoj meri, kao što nudi pouzdan i inovativan prodavac materijala i opereme za uređenje domaćinstva Pinoles.

Vaše dete će naučiti važnost reda i organizacije, dok će soba izgledati prelepo i uredno.

#2 Interaktivni sto – fokus na kreativnosti

Interaktivni stolovi za decu su odličan i poželjan detalj u sobi svakog malog deteta. Ovi stolovi naširoko se koriste u vrtićima jer se kroz druženje deca takođe uče novim stvarima.

Oni vašem detetu daju bezbroj mogućnosti za učenje i napredovanje. Imaju ekrane osetljive na dodir i omogućavaju detetu crtanje, pisanje i igranje igara. Većina ovih stolova napravljena je tako da budu veliki i izdrživi, pa ne treba da vas brine da li će vaša deca na neki način prilikom upotrebe oštetiti neki deo stola.

Interaktivni stolovi napravljeni su tako da se stvara balans između učenja, zabave i tehnologije i upravo to je njihova namena – da pomognu vašem detetu da se što lakše prilagodi predstojećim izazovima.

#3 Zidni projektor – nezaboravni doživljaj

Projektori se za decu preporučuju daleko više od gledanja u bilo koji ekran, jer im svetlo ekrana u toj situaciji ne sija direktno u oči. Umesto toga svetlo se projektuje na zid pre nego što se o njega odbije i tek onda ulazi u oko deteta.

Ova ideja može biti iskorišćena na mnogo načina. Na primer, sobu vašeg deteta možete pretvoriti u zvezdano nebo ili safari i stvoriti neka od nezaboravnih sećanja.

Ukoliko vaše dete ima omiljeni crtani, sada u njemu može uživati ne lepši i, po zdravlje bolji, način.

Još neke od dobrih strana projektora jesu: manji rizik da ih deca oštete nego npr. TV, projektori su jeftiniji od TV-a, možete koristiti projektor i u dvorištu kuće.

#4 Podešavajuće svetlo – prilagodite ambijent potrebama deteta

Svetlo ima ogroman uticaj na raspoloženje i produktivnost. Brojna istraživanja su dovela do zaključka da izloženost deteta jakoj svetlosti pred spavanje rezultuje time da ono kasnije može da utone u san.

Podešavajuće svetlo u dečijoj sobi omogućava detetu da prilagodi intenzitet i boju svetlosti prema sopstvenim potrebama, stvarajući tako idealno okruženje za san, učenje ili igru. Ovo je idealna opcija za stvaranje atmosfere tokom igre.

Studije su utvrdile da je plavo svetlo definitivno najgore ukoliko pokušavate da zaspite, pa tako izbegavajte da ono bude upaljeno neposredno pre ili tokom sna vašeg deteta. Crvena se pokazala kao najprijatnija u ovoj situaciji.

#5 Multifunkcionalan nameštaj – olakšajte sebi svakodnevnicu

Život nas je naučio da vreme brzo prolazi, vaše dete raste i njegove potrebe se menjaju. Zato je bitno birati nameštaj koji je dizajniran tako da se može prilagoditi tim promenama.

Dobro iskorišćen prostor i inovativna primena ovog nameštaja može biti od velikog značaja u sobi vašeg deteta, pogotovo ukoliko je soba manje kvadrature i nameštaj se mora maksimalno prilagoditi tim uslovima.

Prilikom odabira ove vrste nameštaja fokusirajte se na one komade koji će biti upotrebljivi duži vremenski period.

Opcije za uštedu prostora su mnoge a mi ćemo vam navesti par koje se čine najzanimljivije:

  • Krevet sa fiokama – ovaj spoj kreveta i ormara je definitivno nešto što svaka dečija soba treba da ima. Idealan je za male prostorije jer pruža bitan dodatni prostor za odlaganje omiljenih igračaka, materijala za školu, posteljine i drugih stvari za koje biste inače morali da nađete alternativno mesto.
  • Ormar sa klupom – ovaj pametni izum omogućava deci da sednu dok se presvlače ili obuvaju. Idealan je ukoliko ne želite da idete od sobe do sobe kada spremate dete za vrtić, školu ili šetnju.
  • Stočić sa pregradama za knjige – Idealan je za crtanje, pisanje i bojenje jer u njemu možete držati sve knjige, bojanke i papire.

Roditeljstvo ponekad nije lak posao, ali ove inovativne ideje za uređenje dečije sobe mogu doprineti stvaranju inspirativne i funkcionalne prostorije za vaše dete. Vaša kreativnost nije ograničena samo na ove predloge. Istražujte i sami nove načine da stvorite magičnu atmosferu koju će vaše dete obožavati. Zapamtite, svaka promena koju napravite imaće veliki uticaj na sreću i razvoj vašeg deteta. Dakle, budite hrabri, eksperimentišite i stvorite sobu iz snova za vaše dete.