Pet knjiga koje bi svaki roditelj trebalo da kupi svom tinejdžeru

Poglda na veliku policu koja je prepuna knjigama

Predložite knjige za decu tinejdžeru od 15 godina i dobićete pravu tempiranu bombu, pa vas savetujemo da se dobro upoznate sa interesovanjima vašeg adolescenta pre nego što pokušate da utičete na njega na bilo koji način. 

Ukoliko želite da vaše dete ne zapostavi čitanje tokom ovog turbulentnog perioda, nastavite da čitate ovaj tekst jer smo u nastavku naveli pet knjiga koje će zanimati tinejdžere svih uzrasta

#1 “Hari Poter” Dž.K. Rouling

Avanture Hari Potera, dečaka koji je preživeo, i njegovih prijatelja koji su mladi čarobnjaci i veštice u čuvenoj Hogvorts školi magije će bez sumnje oduševiti tinejdžere svih uzrasta, a naročito one mlađe. 

Kroz seriju od 7 knjiga čitaoci prate avanture Harija, Rona i Hermione u čarobnom svetu punom zlih čarobnjaka, goblina, letećih metli i čudnih slatkiša. Ukoliko vam ova knjiga zvuči bajkovito i  kao da je za decu, varate se. U mnogim delovima, pomislićete da čitate horor priču, naročito kada je reč o Harijevom najvećem protivniku, mračnom i krvoločnom čarobnjaku Voldemoru i njegovoj bandi po imenu Smrtožderi. 

Hari Poter knjige su vanvremenski klasik koji bi trebalo da se pročita bez obzira na to koliko imate godina, mada je činjenica da ova knjiga ima veći mnogo uticaj na mlađe generacije

#2 “Igre gladi” S. Kolins

Radnja se odvija u budućnosti u ruinima Severne Amerike. Priča počinje tako što mlada Ketnis Everdin biva izabrana da napusti svoje siromašno naselje kako bi otputovala u prestonicu da se bori do smrti u okrutnim Igrama gladi. 

Međutim, iako mlada Ketnis uspeva da pobedi u Igrama, to je stavlja u još gori položaj jer je izlaže opasnosti kada tajne društveno-političke tajne države Panem krenu da se odvijaju.

Ova knjiga drži lako drži pažnju pa vodite računa jer, tokom čitanja, može vam se da ste proveli nekoliko sati sa njom a da niste ni primetili

#3 “Skot Pilgrim protiv celog sveta” B. O’Mali

Prezanimljivi tinejdžerski roman pun avantura, muzike i alternativne kulture. Cela serija knjiga je oslikana vrhunskim ilustracijama u stilu stripa. Likovi su veoma dopadljivi a mnogi se sa njima poistovećuju.

Skot je basista benda koji nikada nije imao problem sa nalaženjem devojaka, šta više, ima ih u izobilju. Međutim, jednog dana upoznaju misterioznu Ramonu Flauers i zaljubljuje se u nju i sve probleme koji dolaze sa njom. Jedan od tih problema je i čitava armija bivših momaka koju Skot mora da pobedi da bi na kraju završio sa Ramonom

Zbog svoje pitkosti i zanimljive radnje, odličan je izbor i za obožavaoce literature ali i za one koji ne vole da čitaju. 

Tinejdžeri koji sede na ogradi i gledaju u more

#4 “Hobit” Dž.R.R. Tolkin

Čuveni roman jednog od najboljih pisaca čovečanstva Džona Ronalda Reja Tolkina, zaokupiraće vam pažnju i odvesti vas u maštovitu Srednju zemlju, dom vilovnjaka, hobita, oraka, mračnih čarobnjaka i zmajeva. 

Hobit je uvertira u čuvenu trilogiju Gospodar prstenova i prati avanture mladog hobita Bilba Baginsa. Njegov miran i udoban život se naglo menja kada ga  čarobnjak Gandalf poziva na opasno putovanje sa 13 patuljačkih ratnika. 

U ovoj avanturi Bilbo i patuljci se susreću sa mnogim izazovima koji će vas držati na petama dok budete čitali. Ukoliko ste fan Gospodara prstenova, tim bolje, jer će vas ova knjiga bolje upoznati sa likovima koji se pojavljuju u obe priče. 

#5 “Lovac u žitu” Dž. Salindžer

Ukoliko vam se ne sviđa Salindžerov kolokvijalni način izražavanja i upotreba prilično bizarne simbolike, nemate razloga za brigu jer upravo to je ono što će tinejdžerima zaokupirati pažnju

Cela radnja je svedena na dva dana u životu šesnaestogodišnjeg Holdena Kolfilda koji biva izbačen iz prestižne privatne škole koju je pohađao kako bi se pripremio za fakultet. Zbunjen i besan, mladi Kolfild preispituje istine i pokušava da se izbori sa načelima “folirantskog” sveta odraslih. 

Iako mnogi roditelji smatraju da ova knjiga može probuditi buntovništvo među tinejdžerima, mi ćemo, u ovom slučaju, stati na stranu Aristotela i složiti sa njegovom tvrdnjom da će ih ovo umetničko delo pročistiti od takvih emocija. 

Važno je da usmerite vaše tinejdžere na knjige koje su im bliske 

Doba adolescencije predstavlja veliki izazov mnogim roditeljima. Tokom ovog perioda, od 13 do 19 godina, deca počinju da shvataju kako funkcioniše svet oko njih.

Knjige, pored činjenice da su nepresušan izvor zabave, igraju i veliku ulogu kada je u pitanju vaspitavanje vašeg deteta. Čuvena izreka glasi “knjiga je najbolji drug” mada, ne bismo pogrešili ni kada bismo rekli da je knjiga treći roditelj

Na kraju dana, važno je imati na umu da tinejdžeri mogu postati pravi buntovnici ukoliko ih primoravate da radite nešto što im se ne sviđa. Zato se postarajte da uvek budete u toku sa njihovim interesovanjima, kakva god ona bila.