Planiranje trudnoće i priprema za trudnoću – praktični saveti

muškarac i žena drže u ruci obuću za bebu

Planiranje trudnoće tj. planiranje začeća, podrazumeva čitav niz saveta uz koje će sama trudnoća biti bolje isplanirana, a vi mnogo bolje pripremljeni za istu. Sam period “predtrudnoće” može uticati i na zdravlje trudnice, pa tako i bebe, te je nesumnjivo važno za svaku buduću trudnicu da planiranje trudnoće iskoristi na najbolji način i pripremljena dočeka ovih posebnih 9 meseci. 

Priprema za trudnoću tako definitivno podrazumeva i planiranje trudnoće, a saveti o tome na šta sve treba misliti i šta raditi za najbolje planiranje trudnoće saznajte u nastavku teksta. 

Planiranje trudnoće – obavezno uključite partnera

Nema potrebe da trudnoću doživljavate kao isključivo svoju stvar. Fizički posmatrano – ona to definitivno jeste, ali to nikako ne znači da partner treba da bude isključen iz planiranja trudnoće. 

Partner takođe treba da se pripremi na samo roditeljstvo, pa i da učestvuje u svemu od samog početka – već od planiranja trudnoće. 

Planiranje trudnoće uz razgovor sa partnerom 

Pre bilo kakve akcije, odnosno aktivnog pristupa planiranju trudnoće i pripreme za trudnoću, kao što smo rekli, važno je uključiti partnera, koji će zajedno sa Vama prolaziti kroz svaki segment roditeljstva, već od začeća, ali i ranije. 

To uključivanje partnera trebalo bi da bude inicirano razgovorom u kome ćete oboje razmenjati svoje mišljenje o tome da li uopšte želite da budete roditelji, da li je sad pravo vreme za to i koja su uzajamna očekivanja jedno od drugog po pitanju roditeljstva.

Posmatrajte to kao savršenu priliku da zajedno donesete konačnu odluku o trudnoći, ali i postignete dogovor o tome koliko pomoći u samoj trudnoći od partnera očekujete. Neki muškarci znaju za pojmove kao što su “priprema za trudnoću” i “planiranje trudnoće”, ali neki nisu ni svesni da su ove aktivnosti korisne i preporučljive. Zato, za početak – razgovarajte o svemu ovome

Zajedno menjajte životni stil – priprema za trudnoću kroz zdrave navike 

Zdrave navike ključne su za zdravu trudnoću. Logično, mnogo ćete ih lakše inkorporirati u ceo životni stil ukoliko sa njima počnete pre nego što uopšte zatrudnite. Zato sama priprema za trudnoću treba da bude i onaj period kad ćete početi sa svojim zdravim navikama i polako menjati životni stil – u zdravijem smeru, naravno. Planiranje bebe definitivno treba da bude propraćeno što zdravijim navikama. 

Važno je da u ovome učestvuje oba partnera, a sigurno već i sami znate koje zdrave navike su ključne: što zdravija ishrana, redovan san, hidratacija organizma (minimum 2l vode dnevno) i naravno – prestanak pijenja alkoholnih napitaka i pušenja cigareta. 

Osim što se aktivno pušenje ne preporučuje nikome, a posebno ne (budućim) trudnicama – one bi posebno trebalo da paze i na to da nipošto ne budu pasivni pušači, odnosno da izbegavaju duvanski dim u što većoj meri. Zato je, između ostalog, važno i da njihovi partneri prestanu za pušenjem, a ako to ne učine – onda bar ne puše u zatvorenom prostoru gde se nalazi i njihova partnerka. 

Regulišite težinu – planiranje trudnoće uz optimalnu kilažu

Iako je opšte poznato to kako je teško utvrditi koja dama će imati kakvu trudnoću (laku, komplikovanu…), kao i to koliko će lako ili teško zatrudneti, te često čujemo kako u ovom slučaju sve zavisi od slučaja do slučaja – nauka govori drugačije – faktori kao što su: godine, životni stil, pušenje, alkohol i sl. takođe utiču na sve ovo u značajnoj meri.

Dok smo temu životnog stila obradili u prethodnom pasusu i preporučili savete kao važne za oba partnera – slučaj “kilaža” se posebno odnosi na buduće trudnice. Priprema za trudnoću morala bi da bude propraćena što adekvatnijom brigom o kilaži, a pri tome ne mislimo na “što mršavije – to bolje”, već na što optimalniju kilažu, odnosno što bližu normalnoj težini u odnosu na visinu, godine i slične faktore. 

Trudnoća je često propraćena i dobijanjem kilograma, odnosno gojenjem. To je, naravno, prirodna i logična stvar, s obzirom na to da u trudnici raste beba. 

Ipak, neke trudnice mogu se ugojiti i mnogo više nego što bi trebalo, a ovo nije samo estetski problem – od njega i sama trudnoća može postati mnogo teža, komplikovanija i manje lako podnošljiva. Održavanje normalne kilaže, ili zdravo mršavljenje u cilju postizanja iste odlična je priprema za trudnoću i trebalo bi da bude obavezan deo planiranja trudnoće.

Plodni i neplodni dani – praćenje plodnosti za planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće podrazumeva i praćenje toga kada su plodni dani, a kada neplodni dani kod buduće trudnice. Nažalost, sve je više ljudi koji imaju problem sa plodnošću, posebno u zrelijim godinama, pa je i te kako važno patiti kada su plodni i nepolodni dani, te birati idealne trenutke za začeće.

Poseta doktoru, kako partnerke, tako i partnera, takođe se preporučuje u cilju provere same plodnosti. Ukoliko je potrebno, doktori mogu dati i odgovarajuću terapiju ili suplemente koji podstiču šansu za trudnoću, ali i korisne savete, za koje su upravo oni svakako i najstručniji. 

Obavite vakcinaciju – praktična strana planiranja trudnoće 

Da li ste znali da su određene vakcine, koje redovno primamo kao zaštitu od gripa, malih boginja itd. mogu biti nepreporučljive za trudnice?

Upravo zato je priprema za trudnoću pravo vreme za vakcinaciju. Ne samo da će vas čuvati tokom trudnoće od virusa, već će biti i bezbednija nego u slučaju da se vakcinišete trudni. Naravno, važno je da naglasimo da po pitanju svega ovoga treba da se konsultujete sa Vašim doktorom. On će najbolje znati da preporuči zdravstveni aspekt pripreme za trudnoću i obavi sve kako treba.

Razmislite i o drugim stvarima koje biste možda želeli da uradite, a trudnoća bi u tome na neki način mogla da vas sputa. Mnoge žene, na primer, odlaze na epilaciju pred trudnoću, svesne da će im uklanjanje dlačica biti znatno otežano tokom trudnoće. Naravno – za vas je to možda neka sasvim druga stvar. Ovo je praktičan način da trudnoću dočekate potpuno spremni. 

Planiranje trudnoće i mentalno zdravlje – psihička priprema za trudnoću

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko, a trudnoću često zovemo “drugim stanjem”, pa je jasno da su u ovom periodu emotivne i hormonske promene vrlo česte i svaku ženu pogode na drugačijem nivou. 

Uvek treba voditi računa o mentalnom zdravlju, ali posebno je bitno ne propustiti ovaj segment prilikom pripreme za trudnoću. Dočekajte trudnoću mirni, stabilni i pokušajte da uklonite što više okidača stresa iz svog okruženja. 

Možda zvuči kao kliše, ali ovaj savet nije slučajno to postao – dišite, meditirajte, radite jogu! 

Vaš organizam biće Vam zahvalan na ovakvoj temeljnoj pripremi za trudnoću, a sigurni smo da će vam i znatno olakšati drugo stanje. Uživajte u svojoj trudnoći – mnoge dame najviše sijaju baš u ovom periodu života! Srećno!