Polazak u vrtić – priprema deteta za vrtić

dete duva balone u parku

Polazak u vrtić predstavlja veliku stvar u životu svakog deteta i svako će dete biti uzbuđeno pred polazak u vrtić, ali u samom vrtiću susreće se sa mnogim izazovima, od kojih su socijalizacija, kao i provođenje vremena van doma i vidokruga roditelja, smatrani najvećim. 

Svi dečji psiholozi zato su saglasni u jednom – polazak deteta u vrtić trebalo bi da bude propraćen dobrom pripremom. Priprema deteta za vrtić može biti izazov za roditelje, kao što je sam polazak za dete, pa je i te kako korisno informisati se o svim preporučenim segmentima pripreme. Kako priprema za vrtić treba da izgleda i šta možete da uradite kako bi vašem detetu polazak u vrtić bio olakšan – saznajte u nastavku teksta.

Kada je pravo vreme za polazak u vrtić ili jaslice?

Preporučuje se što ranije. 

Osim edukativne uloge koju vrtić ima, jaslice i vrtić izuzetno su značajni za socijalizaciju deteta sa vršnjacima. Koliko god roditelji bili zabavni i uživali u igri i vremenu sa detetom – vršnjaci su vršnjaci.

Dete tako u vrtiću uči da komunicira sa vršnjacima, uči se socijalnim veštinama, a razvija mu se i emocionalna inteligencija. Osim toga – provođenje vremena sa vršnjacima može biti i zabavno i predstavljati pravo uživanje za dete. Naravno da polazak u vrtić nije prvi put kad će se dete susresti sa drugarima – to će učiniti već u parku, šetnjama ili na vašem druženju sa prijateljima koji takođe imaju decu.

Ipak, razlika je što u vrtiću ili jaslicama vi nećete biti prisutni, pa je to zapravo prvo odvajanje deteta od roditelja i topline doma. Kao optimalno vreme za polazak deteta u jaslice preporučuje se period pre godinu i po dana starosti, a u vrtić je najbolje da dete krene oko treće godine.

Ipak, morate uzeti u obzir da su ovo opšta pravila, a da je svako dete drugačije. Neka deca su u ovom uzrastu socijalno progresivnija, neka nezrelija i to je sasvim normalno i u redu! Na vama je da procenite kada je vreme da vaše dete krene u vrtić, a uvek je korisno da o tome, ukoliko ima potrebe, konsultujete i dečjeg psihologa

bojice za decu u vrtiću

Priprema deteta za vrtić razgovorom 

Razgovor roditelja sa detetom pred polazak u vrtić može znatno olakšati sam dan za polazak u vrtić. Savetuje se da detetu spominjete vrtić kao mesto na kom će se uskoro družiti sa svojim vršnjacima i provoditi divno vreme već oko mesec dana pre planiranog dana polaska.

Ovako će se dete postepeno navikavati na zamisao da će uskoro provoditi dane u vrtiću i za njega neće biti iznenađenja. Nekoliko dana pred sam polazak u vrtić obavite sa detetom nešto opširniji, konkretan razgovor o odlasku u vrtić. 

Ipak, potrudite se da taj razgovor ne zastraši dete i ne preoptereti ga mnoštvom informacija i saveta. Pristupite razgovoru ležerno i obavestite dete da je došlo vreme za polazak u vrtić. Pričajte s pozitivnim tonom i osmehom na licu – u detetovom razmišljanju vrtić će tako i pre samog odlaska imati pozitivnu konotaciju. 

Važno je da budete realni prilikom opisivanja vrtića detetu. Ne želite da kod njega stvorite nerealna očekivanja. Ovako dete može biti razočarano i već prvi dan u vrtiću izgraditi negativan stav o njemu. 

Adaptacija deteta u vrtiću 

Adaptacija, odnosno prilagođavanje deteta novom okruženju u vrtiću, nije nešto što će se desiti za jedan dan. Prilagođavanje podrazumeva duži vremenski period, a roditelji treba da znaju da mogu da očekuju plač i nervozu kod deteta prilikom rastanka od roditelja, ili nervozu prilikom odlaska iz samog vrtića.  Sve to zavisno od dana, deteta i to koliko mu je lako, odnosno teško, palo prilagođavanje na vrtić. 

Kako biste u što većoj meri olakšali proces prilagođavanja vrtiću kod deteta, savetujemo da ukoliko imate mogućnosti za to – dete u vrtiću u početku ostavljate kraći vremenski period, a vremenom na duži. Biće mu lakše da se prilagodi. 

Osim toga, pred polazak u vrtić, obavezno pričajte sa vaspitačicom o svom detetu i pojedinostima u vezi sa njim. Na primer: Dete je vrlo druželjubivo, ili Dete je stidljivo, korisne su informacije o kojima bi trebalo obavestiti vaspitačicu pred polazak deteta u vrtić. Ovako će joj biti lakše da odredi kako treba da se postavi prema vašem detetu i olakša mu boravak u vrtiću, kao i samo prilagođavanje. 

Navike koje želite da stvorite kod deteta pred polazak u vrtić

Priprema za vrtić podrazumeva i određene navike koje dete treba da stekne pre samog polaska. Ovo će olakšati i njegovu adaptaciju. Ovde se, pre svega, misli na: vreme za spavanje, vreme za jelo i vreme za edukaciju ili čitanje

Ukoliko dete u vrtić ode sa već jasno uspostavljenim rutinama, biće mu lakše da se prilagodi svim aktivnostima u vrtiću. Rutina spavanja u određeno vreme korisna je zbog toga što dete treba da ode naspavano u vrtić – odmorno i puno energije. Ako je naviklo i na popodnevnu dremku – odlično, jer u vrtiću postoji vreme za nju. Kada je reč o obrocima, važno je da dete pred polazak u vrtić ima naviku ishrane u određenom periodu, jer u vrtiću će sa vršnjacima svakog dana jesti u određeno vreme. 

Uz ove savete, sigurno će polazak u vrtić postati znanto lakši. Priprema za vrtić uradiće svoj deo posla, a polazak deteta u vrtić biće uspomena koje će vam ostati u lepom sećanju i prvi od mnogih velikih koraka koje će vaše dete činiti u budućnosti!