Pregledi koje biste trebali da uradite pre trudnoće

Trudnica na pregledu

Ako sa svojim partnerom planirate da se ostvarite kao roditelj u budućem vremenskom periodu, trebalo bi da korigujete neke svoje loše navike kao i da odradite nekoliko pregleda pre nego što ostanete trudni. Radi se o onim osnovnim testovima koje treba uraditi kako bi žena bila potpuno spremna na period drugog stanja. Neke od njih navešćemo u nastavku teksta.

Papanikolau test

Ukoliko više od godinu dana niste posetili ginekologa a razmišljate da se ostvarite kao mama, preporuka je da odradite pojedine ginekološke testove kako biste bili sigurni da ste potpuno zdravi i spremni za trudnoću. Najpoznatiji je svakako Papanikolau ili PAPA test koji svaka žena treba da odradi jednom u godinu dana. Cilj ovog testa je rano otkrivanje bilo kakvih promena na grliću materice.

Papa test se radi uzimanjem briseva direktno iz vagine a ginekolog već u toku samog pregleda može zaključiti da li se možda postoji neka infekcija grlića ili ne.

Posetite zubara

Svakako još jedan bitan pregled koji buduća trudnica nikako ne bi trebalo da zanemari jeste odlazak kod stomatologa. Stomatolog će vam već nakon rutinskog pregleda reći da li imate kvarne zube, plombu koju bi trebalo zameniti ili previše kamenca na zubima koji bi valjalo očistiti. Određeni procenat žena kod svog zubara zakaže izbeljivanje zuba kako bi poboljšala njihov izgled. Činjenica je da se u trudnoći usled delovanja hormona zubi brže kvare, pa je preporuka odraditi sve moguće korekcije pre nego što ostanete u drugom stanju.

Da biste olakšali vođenje trudnoće, proverite krvnu grupu

Još jedna bitna stvar na koju će vam ginekolog skrenuti pažnju jeste da putem krvi utvrdite koja ste krvna grupa, tj. da li se radi o RH pozitivnoj ili negativnoj krvnoj grupi. Razlog je taj što ako se utvrdi da je buduća mama rh negativna, a otac rh pozitivan, vođenje trudnoće se može dodatno zakomplikovati. Kako bi trudnoća prošla u najboljem mogućem redu, u ovom slučaju trudnica bi trebalo da pije imuni globulin – antitela koja imaju za cilj da odbrane organizam od raznoraznih infekcija.

Test na boginje se podrazumeva

U našoj zemlji, prema Pravilniku o zdravstvenoj zaštiti i imunizaciji deca sa navršene dve godine života treba da prime vakcinu protiv zauški, malih boginja i rubela. Reč je o MMR vakcini koja je u našem zdravstvenom sistemu obavezna.

Ukoliko žena koja planira trudnoću nije vakcinisana u obavezi je da se vakciniše pre začeća. Pored toga, preporuka je da buduće trudnice odrade test kako bi bile sigurne da li imaju dovoljno antitela (ovde mislimo na žene koje su vakcinisane).

Još nekoliko testova koje treba obaviti

Ovde mislimo na testove na pojedine viruse poput hepatitis b, hepatitis c i HIV virus. Reč je o vrlo opasnim virusima koji mogu dovesti do velikih problema u trudnoći. Svi ovi testovi se rade putem krvi, a preporuka ih da ih svaka žena koja planira trudnoću blagovremeno odradi u nekoj od laboratorija koje se bave njihovim ispitivanjem.
Sve vrste testova i pregleda možete završiti za par dana. Ako pokaže da je sve u redu, možete bez bojazni da planirate trudnoću.