Preuredite dečiju sobu za tinejdžera

 

Deca prebrzo rastu. Pre nego što se okrenete oko sebe, beba je već postala trogodišnjak, a zatim postala predškolac. Niste ni trepnuli, a već je tinejdžer koji se buni i zahteva svoje vreme i prostor.

Iako su sve te tranzicije teške u svakom uzrastu (i za roditelje i za decu), jedan od najvažnijih prelaznih perioda u životu deteta je faza odrastanja iz malog u veliko dete. Kućno okruženje treba da bude prilagođeno njegovim trenutnim potrebama. Kako mala deca brzo postaju velika deca i tinejdžeri, njihove sobe treba da postanu udoban i lični prostor koji im pomaže da prebrode sve te faze u odrastanju i promene u njihovim životima. Evo nekoliko saveta i trikova koji će vam pomoći da opremite sobu vašeg deteta kako biste mogli da ispratite svaku fazu odrastanja i prilagodite je „odraslom“ uzrastu.

Polazite od uređenja

U zavisnosti od ličnog ukusa vašeg deteta, sada je možda pravo vreme da tematsku spavaću sobu pretvorite u malo ozbiljniju. Dok su likovi iz crtanih filmova i zidne nalepnice možda bili prikladni za dete dok je bilo mlađe, starija deca žele da odaju utisak odraslih. Preuređenje njihove  sobe u ovoj fazi je važan korak ka odrasloj dobi, pa imajte to na umu kada birate palete boja i stilove unutrašnjeg dizajna. Iako nikada ne možete pogrešiti sa neutralnim bojama, uvek je dobra ideja uzeti u obzir želje vašeg deteta i možda mu čak dozvoliti da vam pomogne u krečenju, lepljenju tapeta i svim drugim potrebnim važnijim poslovima uređivanja enterijera.

Prilagodite je uzrastu

Kako mala deca rastu u mlade odrasle osobe, tako i boravak u sobi postaje sve manje vezana za bezbednost unutar nje, a više na samostalnost. Tinejdžerska spavaća soba treba da sadrži većinu stvari kao spavaća soba za odrasle, uz nekoliko malih izmena. Udobnost je na vrhu liste prioriteta većine dece, pa se uverite da je izolacija na pravom nivou (grejanje i hlađenje) i obavezno nabavite meku ćebad i velike jastuke za izležavanje i odmor. Ako vaše dete voli video ili kompjuterske igrice, razmislite o postavljanju kutka za igrice ili prostora za računar, samo i ubuduće vodite računa o bezbednosti na internetu i postavite ograničenja kako biste pratili vreme koje provodi ispred ekrana. Kasnije možete dodatno prilagoditi prostor „odraslog“ deteta prema njegovim interesovanjima i ličnom ukusu.

Birajte „odrasli“ nameštaj

Ako preuredite dečiju sobu na pravi način, može dugotrajno biti takva i kada dete postane odrasla osoba. Osim toga, vaš tinejdžer će verovatno provoditi mnogo vremena u ovom prostoru, tako da je ovde neophodno obezbediti da soba bude opremljena nameštajem i garderoberima koji odgovara njegovim potrebama. Dobro napravljen, čvrst krevet i odgovarajuća komoda i bočni stolovi mogu se koristiti godinama, a i dalje će biti funkcionalni i kada vaše dete ode od kuće. Još jedan važan element nameštaja koji treba uzeti u obzir je funkcionalan sto i udobna stolica jer tu treba da se uradi mnogo domaćih zadataka i provede mnogo sati na internetu. Ako imate prostora, dodajte jednu fotelju na rasklapanje ili kauč, kako bi neko od prijatelja tu mogao da prespava. Za podsticanje čitanja, odredite prostor za policu sa knjige koje tinejdžeri treba da pročitaju.

Detalji

Iako ste nekada davno mogli da uživate u dekorisanju bebine sobe i detaljima koji su odgovarali vašem ukusu za uređenje enterijera, prilagođavanje spavaće sobe tinejdžeru trebalo bi da bude prepušteno samo njihovom ukusu. Uspostavljanje ličnog identiteta je suštinski deo odrastanja, pa ga podstaknite da bira fotografije, uspomene, postere omiljenih muzičara i glumaca i druge ukrase koji su mu važni i koji ga čine srećnim. Zapamtite da još nisu sasvim odrasli, tako da ćete možda morati da pripomognete da se soba završi i povremeno opomenete. Iako tinejdžer možda želi potpuno preuređenje sobe, i dalje će želeti sobu koja je lično njegova. Možete personalizovati sobu tako što ćete zadržati neki nameštaj iz detinjstva i koristiti ga kao dekoraciju. Fotografije iz bebeće dobi i plišane igračke ne treba da budu centralna tačka sobe, ali se svakako mogu koristiti kao dekorativni momenat u celom prostoru. 

Dogovor o sređivanju

Tinejdžerska soba neće uvek biti uredna i verujemo da to znate. Zato možete olakšati svoj život i kontrolisati nered tako što ćete u samoj sobi obezbediti kantu za otpatke i korpu za veš i ohrabriti svog tinejdžera da redovno posprema, umesto da dozvoli da stvari zaista izmaknu kontroli. Objasnite mu da Candy mašina za pranje i sušenje veša služi za to da pere i suši i njegove stvari, posteljinu i prostirke i da može slobodno da je upotrebi. Neće uvek uspeti, ali vredi pokušati!

Dečiji ukus se menja kako rastu, a u tinejdžerskom dobu je to nekada teško ispratiti. Uz sve ove savete, važno je sarađivati sa njima kod svakog detalja, jer kao što im je bitno da soba oslikava odraslu osobu, važna im je i individualnost. Zato im dozvolite da izraze svoju autentičnost i kroz uređenje svoje sobe.