Prirodan porođaj vs Carski rez – Koje su razlike?

Završetak trudnoće rođenjem zdrave bebe je najvažniji cilj i za to se telo sprema tokom 9 meseci.

Prirodan porođaj je vaginalni porođaj i najzdraviji je iz brojnih razloga. Ipak, kada postoje komplikacije najsigurniji način za rađanje je uz pomoć operativnog zahvata koji se izvodi uz pomoć carskog reza.

Ova vrsta rađanja imaju i prednosti i mane, nose rizike, ali procena lekara daje odluku o toku porođaja i procenjuje koja je opcija bolja i za majku i za bebu.

Kako izgleda porođaj uz pomoć carskog reza?

Carski rez je porođaj koji se izvodi uz pomoć reza na stomaku i to ga čini dosta drugačijim od prirodnog porođaja. Ako se pripremate za ovaj način porađanja pročitajte više o carskom rezu i otklonite sumnje koje imate. Tako ćete prikupiti sve informacije i spremniji dočekati bebu u svoje naručje.

Za razliku od starijih procedura, danas se porođaj carskim rezom izvodi u bikini zoni, tanak je neprimetan nakon nekog perioda, ali svakako je operacija koju i treba tako tretirati.

Postoji opcija da se carski rez planira ako je u pitanju višeplodna trudnoća, zdravstveno stanje majke ili veći rizik po bebu koja se nije namestila na pravilnu poziciju ili postoji neki drugi problem.

Hirurškim rezom se otvara stomak i materica, pa je oporavak dosta teži, a nakon samog porođaja se duže ostaje u porodilištu, obično 4-6 dana, a prvih 40 dana (do kontrole) je izuzetno važno što više odmarati i voditi računa o pravilnom oporavku.

Po čemu se razlikuje prirodan porođaj?

I prirodan porođaj se radi kada telo samo da signal za porođaj kontrakcijama ili je indukovan pa da počne ranije.

Da bi se uopšte sproveo važno je da je beba pravilno okrenuta sa glavom na dole, da beba ima sve zdrave signale, a majka dobar promer karlice i dobro opšte zdravstveno stanje.

U prvoj fazi porođaja grlić se otvara do 10 cm i ona obično traje nekoliko časova. Druga faza je sam čin rađanja kada se beba spušta kroz vaginalni kanal uz pomoć napinjanja porodilje, a treća faza se završava kada se placenta odvoji od zida materice i izađe kroz vaginu.

U porodilštu se ostaje kraće, obično 2-3 dana, a oporavak je mnogo brži pa majke već posle 7-10 dana mogu da funkcionišu gotovo bez većih posledica nakon porođaja.

Koje su prednosti, a koji rizici obe vrste porađanja?

Ako pročitate detaljnije o carskom rezu saznaćete da se najviše prednosti odnose na brzo porađanje bebe što je jako važno u brojnim rizičnim situacijama, ali carski rez donosi i više rizika kako tokom izvođenja, tako i tokom oporavka:

 • Rizik od anestezije i njenih posledice,
 • Rizik od potrebe za transfuzijom i većeg krvarenja,
 • Veći rizik od operativnog zahvata,
 • Teži oporavak i moguće komplikacije u post-operativnom toku,
 • Mogući problemi sa budućim začećem i održavanjem budućih trudnoći,
 • Nemogućnost izvođenja većeg broja porađanja na ovaj način…

Za razliku od rađanja rezom na stomaku, prirodan porođaj je trenutno teži, ali je prirodan i žensko telo je dizajnirano za to. Ima brojne prednosti i za bebu jer i beba dobija jači imunitet prolaskom kroz porođajni kanal i dodirom sa prvim bakterijama za jaču otpornost.

Vaginalni porođaj ipak nije bez mogućih komplikacija jer iako su ređe, one ipak postoje:

 • Moguće komplikacije prilikom prve faze porađanja,
 • Verovatnoća da se trudnica ipak porodi hitnim carskim rezom,
 • Zdravstvene komplikacije kod bebe ako je prirodni porođaj previše komplikovan,
 • Epiziotomija,
 • Komplikacije koje se kasnije mogu javiti, a utiču na bešiku, kičmu i nerve u toj regiji…

Upravo zbog toga je na akušeru važan zadatak da prati trudnoću i sam toko rađanja. Pored planiranog carskog reza uvek se može izvesti i hitan carski rez koji se radi nakon pokušanog prirodnog ili se na njega direktno odlazi prema indikacijama.

U svim drugim situacijama se preporučuje vaginalni porođaj kao najprirodniji i za majku i za bebu. Ipak, i tada se prati njegov tok tako da na kraju dete dobije najbolje ocene, a mama bude dobro.

Trudnice imaju strah od porođaja i to je normalno. Ipak, ako se informišu na pravi način znaće šta mogu da očekuju i biti pripremljene za to. Na kraju svega, bilo da je reč o prirodnom ili carskom porađanju – za jako kratko vreme će se završiti trudnoća i kreće novi period života kada u ruke uzimate svoje dete i krećete putem roditeljstva. Svi strahovi i izazovi će nestati u tom trenutku, a briga će biti manja.

Naša civilizacija se temelji na prirodnom načinu reprodukcije i nešto je što samo žene mogu. Vi ste jake i snažne da u sebi razvijete novi život i donesete ga na svet, pratite savete lekara koji god da je metod odabran. Na kraju će sve biti dobro.