Prvi zubić i običaji vezani za njega

nasmejana beba sa četkicom za prve zubiće

Prvi zubić je naizgled isto što i prvi korak ili prva reč. Neponovljivo iskustvo koje roditelji pamte do kraja života! Međutim, sa zubićima je ipak nešto drugačije. Za razliku od ostalih „prvih trenutaka“ ovo sa zubićima je bolno i traumatično, pre svega za dete, a i za roditelje.

Postoji još jedna bitna razlika u odnosu na ostala „prva iskustva“, a to je činjenica da imamo i izrastanje ali i ispadanje prvog zubića.

Izbijanje prvog zubića – običaji koji prate ovaj događaj

Kada smo kod izbijanja prvog zubića, činjenica je da dete nije svesno šta mu se dogodilo no ipak postoji običaj da zbog toga treba da dobije poklon: Nešto belo i lepo, a misli se na odeću.

Zašto belo? – Da bi detetovi zubići koji su tek počeli da niču bili beli, lepi i zdravi, ali i zato što je stari slovenski običaj da se lepim povodom poklanja bela tkanina. Belo platno je toliko opevano u našoj tradiciji da je suvišno objašnjavati zašto baš belo platno (u novije vreme je to obično bela haljinica za devojčice ili štogod drugo za dečake).

Pokloni koji se daruju za ovaj događaj

Naravno da stvar nije tako prosta! Sada kreću varijacije na temu: Ko sve treba da kupi ali i da dobije poklon?! Poklon, naravno, dobija dete, ali po mnogima i onaj ko je prvi uočio iznikli zubić. Dakle, mama 🙂

Po drugima, onaj ko je „otkrio“ prvi zubić je poklonokupac, a po drugima poklonoprimac. Kako god, lepo je da bude i jedno i drugo 🙂

U svakom slučaju, psiholozi kažu, važno je da se oko ovog događaja u porodici pravi fama i pompa, a i red je da se sve pretrpljene mukice koje nicanje zubića vuče za sobom, pretvori u nešto lepo. Svi su, najzad, to zaslužili!

Međutim, kada dođe vreme da ispadne prvi mlečni zubić, tada je dete dakako svesno događaja ali opet slede muke, strahovi i traume. I ovaj put red je da se oko svega diže velika fama u pozitivnom kontekstu. Ovaj događaj treba izdići na nivo veoma važnog životnog iskustva te ga nagraditi jer će na taj način trauma biti pretvorena u lepo životno iskustvo.

Ovo nisu samo tvrdnje savremenika već to dokazuju i drevni narodni običaji koji, takođe, nisu ravnodušni prema ispalom prvom zubiću, i to ne samo kod nas već u celom svetu!

U današnje vreme, usled globalizacije mnogi stari običaji su odbačeni, a usvojeni su novi. Svi znamo ko je čuvena i famozna Zubić vila ali o njoj nešto kasnije.

Kako je nekada bilo tamo negde po belom svetu nije mnogo ni važno. Važno je kako je bilo kod nas iz razloga što bar deo te lepe tradicije možemo da iskoristimo i primenimo i danas. Može i uz Zubić vilu, zašto da ne?!

Davnašnji običaj kod srba zapoveda da se prvi ispali mlečni zubić prebaci preko krova, pa se kaže “Na ti vrano ovaj zub drveni, daj ti meni gvozdeni“. Zanimljivo ali teško primenjivo, naročito ako živite u soliteru 🙂

Vrana dakle! A nakon vrane, a pre Zubić vile imali smo miša 🙂
Miš je deo francuske tradicije koja je usvojena i kod nas. Deca su ispali zubić čuvala pod jastukom, a on bi tokom noći misteriozno nestajao… (Zvuči li vam ovo poznato!?)? Naime, ispali zubić je odnosio miš!

Zubić vila – bajkovit i magičan lik

Nakon miša stigla nam je vila – Zubić vila! Priznaćete, bajkovit i magičan lik, pritom još i darežljiv. Zubić vila nam je, pak, stigla iz Amerike. Deca je očekuju znajući da će im ona, u zamenu za zubić, ostaviti poklon, a poklon je uvek novčić i po neki slatkiš.

Često uz novčić ide i propratno pisamce u kome je vilina pohvala za hrabrost i junaštvo prilikom ispadanja zubića kao i za lepotu i očuvanost samog zubića aludirajući na zdravlje i oralnu higijenu. U svom pismu, Zubić vila neće propustiti da pohvali dete zato što redovno i pravilno pere zubiće ili čak da ga podsticajno iskritikuje u slučaju druge krajnosti.

Kreativnost roditelja je veoma važna u ovim trenucima jer „magija“ nastaje upravo trudom i dovitljivošću roditelja. Potrudite se najpre da lepo dočekate Zubić vilu i na taj način nivo uzbuđenja će skočiti na maksimum. Lepo upakujte zubić. Za to može da Vam posluži neka mala staklena bočica, plastična kutijica ili mala papirna kovertica koju ćete sami napraviti i ukrasiti zajedno sa detetom. 

Dakako, neizostavna su i vilinska vratanca koja se obično prave od ukrasnog papira i lepe na na prozor, a kroz koja će vila ući u kuću. Vila, pošto je čarobnica, ne poznaje staklo kao prepreku. Pošto dete zaspi ispred vilinskih vratanaca pospite malo šljokica kao dokaz da je vila zaista prošla tuda (vilinska čarobna prašina) pa čak od šljokica obrazujte i tragove u vidu viliskih stopala… Umesto zubića, ispod jastuka ostavite neki lep i vredan novčić.

Sam vilinski novčić je možda i najveći problem jer ne možete da ga napravite sami pa ga zato na vreme naručite na internetu ili baš, ako je zubić ispao iznenada, doplatite 200 dinara za brzu dostavu. I kod nas u Srbiji postoji specijalizovani servis za Zubić viline usluge 🙂

Čarolija, uzbuđenje i sreća su neizostavni elementi svakog detinjstva. Važno ih je stvarati i podsticati čak i u ne baš prijatnim situacijama poput bolnog i „krvavog“ iskustva ispadanja zubića.