Rani znaci trudnoće – da li su ovi simptomi sigurni?

trudnica

Kada željno iščekujemo da se ostvarimo u ulozi roditelja, jedini način da budemo sigurni da je došlo do trudnoće jeste test. Međutim, ako je prerano za testiranje, možemo da potražimo rane znake graviditeta ili da neke već doživimo.

Da li je prerano reći da li ste trudni? Koji simptomi mogu biti najraniji znaci trudnoće? U nastavku odgovaramo na ova i mnoga druga pitanja koja brinu buduće roditelje.

Koliko rano možete utvrditi da li ste trudni?

Važno je da se test na trudnoću uradi pravovremeno kako bismo potvrdili svoja nadanja (ili sumnje). Međutim, kada pokušavamo da naslutimo na osnovu prvih simptoma, moramo biti svesni da se oni kod svih žena manifestuju različito. Neke će osetiti promene u roku od nedelju dana nakon začeća. Druge možda neće ništa primetiti dok im ne izostane menstruacija.

Obično se preporučuje da se uradi test na trudnoću čim ne dođe do menstrualnog krvarenja. Razlog je u tome što testovi na trudnoću mere nivo humanog horionskog gonadotropina (hCG) u telu, hormona koji počinje da se nakuplja kada zatrudnite. Može proći oko tri do četiri nedelje od prvog dana vaše poslednje menstruacije da bi u vašem telu bilo dovoljno hCG da se pokaže na testu.

Koji su prvi simptomi trudnoće?

Najčešći znak rane trudnoće je izostanak menstruacije. Menstrualni ciklus je način na koji se telo priprema za moguću trudnoću svakog meseca. Deo toga je zadebljanje sluznice materice, gde bi se oplođeno jaje implantiralo. Ako niste trudni, dodatna sluznica materice se ljuspa i oslobađa u vidu krvarenja. Međutim, kada do trudnoće dođe, zadebljani sloj materice ostaje – i zbog toga je izostanak menstruacije često najraniji znak simptom graviditeta.

Naravno, kašnjenje ili izostanak menstruacije ne ukazuje uvek na trudnoću. Ponekad uzroke nepravilnog menstrualnog ciklusa treba potražiti u hormonskom disbalansu ili velikom stresu.

Koji drugi simptomi mogu biti rani znaci trudnoće?

Svaka je osoba, a onda i svaka trudnoća, drugačija. Dakle, ako ste trudni, verovatno ćete iskusiti jedinstvenu kombinaciju uobičajenih, ne tako čestih i ponekad preklapajućih simptoma. Njihovo javljanje može biti ranije ili kasnije no što se očekuje. Evo šta sve može da ukaže na trudnoću:

Mrlje ili blago krvarenje

Mnoge žene su iznenađene kada saznaju da mrlje ili lagano krvarenje mogu biti rani znak trudnoće, ali otprilike jedna trećina trudnica doživi ovaj simptom. Reč je o tzv. inplantacijskom krvarenju, koje se prema mišljenju ginekologa dešava kada se oplođeno jaje pričvrsti (ili implantira) u sluznicu materice.  Ovo krvarenje treba razlikovati od onog koje može nastati usled pobačaja (intenzivnije je i obilnije).

Implantacijsko krvarenje se obično javlja 10 do 14 dana nakon začeća, što je neposredno pre ili tačno u vreme kad treba da nastupi menstruacija. Mnoge žene ga mogu pomešati upravo sa ciklusom. Krv je uglavnom ružičaste, smeđe ili svetlo crvene boje.

Bol u donjem delu stomaka ili grčevi

Dok grčevi i bol u donjem delu stomaka mogu signalizirati nadolazeću menstruaciju, oni takođe mogu biti znak implantacije oplođene jajne ćelije. Ipak, razlikuju se od menstrualnih grčeva, jer se osećaju pre kao umereno bockanje koje kroz nekoliko dana prolazi. S druge strane, menstrualne grčeve lako ćete prepoznati kao pulsirajući ili tupi bol koji se obično javlja dan ili dva pre menstruacije.

Promena cervikalne sluzi

Ako ste već proveravali sluz grlića materice da biste utvrdili kada ste najplodniji, evo dodatnog razloga i podstreka da nastavite. Naime, u prvih nekoliko nedelja trudnoće, količina cervikalne sluzi može da se poveća i postane lepljivija i belja.

Osetljivost dojke, otok ili peckanje

Kada ste trudni, vaše telo doživljava velike promene u hormonima – konkretno, povećanje estrogena i progesterona – da bi podržalo vašu bebu koja raste. Ova promena u hormonima može doprineti mnogim simptomima, uključujući osetljivosti dojke. Ipak, s druge strane isti znak moguće je primetiti i nekoliko dana pre menstruacije. Razlika je u intezitetu osećaja – osetljivost i otok koji su povezani sa trudnoćom su jači. Takođe možete osetiti bol u bradavicama.

test-trudnoće
Unsplash.comnoć

Umor

Umor u ranoj trudnoći je uobičajen, a neke žene bi mogle primetiti i pre nego što saznaju da su trudne. U stvari, umor se može pojaviti već nedelju dana nakon začeća. Nagle promene u nivou hormona, prvenstveno povećani progesteron su razlog za ovu slabost. 

Često mokrenje

Ako u vreme kada treba da dobijete menstruaciju idete više u toalet nego obično, to može biti znak trudnoće. Svakako, navike pijenja vode igraju veliku ulogu u tome koliko puta piškite u toku dana. Međutim, trudnoća povećava količinu krvi u telu, što bubrezima daje više tečnosti za filtriranje i više otpada kog treba da se otarase.

Dakle, ako ste trudni, možda ćete primetiti da mokrite mnogo više i simptom koji se može javiti rano i trajati, nažalost, tokom cele trudnoće.

Mučnina ili povraćanje

Jutarnja mučnina može biti najpoznatiji od svih simptoma trudnoće, u obliku averzije prema hrani ili mučnine, pa čak i povraćanja. za neke. Već dve nedelje nakon začeća možete osetiti mučninu. Naravno, treba imati u vidu da neke trudnice uopšte ne dožive ni mučninu, kao ni povraćanje. Za one žene koje ipak pate od ovog simptoma neće biti utešno da se, uprkos svom imenu, jutarnja mučnina može desiti u bilo koje doba dana ili noći.

Metalni ukus u ustima

Mnoge žene osećaju metalni ukus u ustima tokom trudnoće. Još jednom, za to su krivi hormone, posebno u ovom slučaju estrogen. Tipično, ovaj simptom kao i sve promene koje prate čulo ukusa, uobičajen je u prvom tromesečju, ali se može javiti i kasnije.

Promene raspoloženja

Od stresnog dana na poslu do prirodnih čuda menstrualnog ciklusa, mnogo je stvari koje mogu uticati na vaše raspoloženje. Ali promene raspoloženja su veoma česte tokom trudnoće – i mogu biti posebno primetne u ranoj fazi kada vaše telo dobije iznenadni nalet estrogena i progesterona.

Ako ste trudni, sve promene raspoloženja koje doživljavate su verovatno povezane sa drugim simptomima kao što su umor ili mučnina. Možda ćete se osećati osetljivije ili plačljivije. Možda ćete imati kraći fitilj i lakše se iznervirati. Samo nežno prema sebi.

Da li biste mogli da imate rane simptome trudnoće i da niste trudni?

Kao što je već pomenuto, mnogi rani znaci trudnoće mogu se preklapati sa simptomima drugih stanja, posebno predmenstrualnim simptomima. Prema tome, najbolji način da saznate da li simptomi koje doživljavate imaju veze sa trudnoćom jeste da pokušate da se opustite. Sačekajte strpljivo dok ne dođe vreme da uradite test na trudnoću. Od testa za kućnu upotrebu pouzdanija je metoda laboratorijskog utvrđivanja trudnoće, koja se može uraditi samo 11 dana od začeća i pokazuje tačnu vrednost hCG-a u krvi.

Na kraju, uvek je pametno konsultovati se sa svojim lekarom oko svega, izložiti svoje simptome, uraditi sve potrebne analize i tek onda se radovati novoj rodteljkoj ulozi.