Rano otkrivanje i napredak trudnoće

Trudnica

Mnoge žene vrše detaljne pripreme za trudnoću, kako fizičke, tako i psihičke. Međutim, ima i onih koje sve puštaju da ide svojim tokom, verujući da je majka priroda sve savršeno uredila. Bez obzira kojoj grupi pripadate, svakako je saznanje da ste trudni najlepša vest koju možete čuti. Ukoliko pripadate onoj grupi koja se detaljno priprema pre trudnoće, onda definitivno postoje koraci koje treba odraditi pre začeća. Na prvom mestu, tu je poseta vašem ginekologu, koji će vas detaljno pregledati, i preporučiti minerale i vitamine koje bi trebalo da uzimate u ovom periodu.

Ukoliko imate neki zdravstveni problem, ovo je najbolji period da ga rešite, jer će vam onda trudnoća proteći bezbrižno. Svakako, ukoliko lekar bude smatrao da je potrebno da odradite neke dodatne analize, on će vas uputiti i dati savet da to odradite, kako bi se izbegle kasnije komplikacije. Vodite zdrav način života i vežbajte umereno. Poželjno je da smanjite unos kofeina i alkohola, ali i da ostavite cigarete ukoliko ste pušač.

Prvi znaci koji ukazuju na trudnoću

Verovatno ste nekada čuli kako je neka trudnica znala da je trudna i pre nego što je uradila test na trudnoću. To naravno nije ništa neobično, jer intuicija i majčinski instinkt retko prevare. Prvi simptomi trudnoće mogu biti raznovrsni. Osetljive grudi i bradavice, jedan su od prvih simptoma kada dođe do začeća. Hormoni trudnoće zaslužni su i za tamniju boju areola, kao i za njihovo povećanje u prečniku. Kod pojedinih žena, kada se embrion usadi u matericu, može doći do tačkastog krvarenja. Krv je tada obično bledoružičaste boje, i verovatno će se pojaviti 5–7 dana nakon začeća.

Umor i iscrpljenost takođe mogu ukazivati na ranu trudnoću. Potreba za češćim odlascima u toalet se javlja obično dve nedelje nakon začeća. Potreba da češće mokrite, može vas dovoditi do ludila ali definitivno spada u prve simptome trudnoće. Osetljivost na mirise i mučnina, navešće vas da pomislite da ste trudni, pogotovo ako simptomi duže traju. Ukoliko se osećate kao balon, a do sada niste imali problema sa nadutošću, možda će vas uskoro sačekati lepe vesti. Posle začeća bazalna temperatura raste za otprilike jedan stepen, i tako će ostati do kraja trudnoće. Izostanak menstruacije je najčešči razlog zašto žene pomisle da su u drugom stanju, pogotovo kod onih žena koje imaju uredan ciklus.

Dijagnostikovanje trudnoće

Danas postoji mnogo načina na koje možete saznati da li ćete uskoro dobiti bebu. Kućni test na trudnoću, možete odraditi brzo iz udobnosti svog doma. Test meri nivo hcg u mokraći. To je hormon koji ulazi u krvotok posle 6–12 sati nakon oplođenja. Ukoliko test pokaže pozitivan rezultat, svakako bi trebali da ga potvrdite analizom krvi i detaljnim pregledom. Test krvi daje 100% tačne rezultate već nakon 7 dana od začeća. Lekarski pregled će potvrditi trudnoću, i pokazaće prve znake trudnoće, kao što su uvećana materica i promena boje vagine.

Kako izgleda trudnoća po nedeljama iliti 9 meseci iščekivanja

Trudnoća zvanično traje 40 nedelja, i za to vreme dešavaju se fascinantne promene u vašem telu. Vaš lekar će pratiti vašu trudnoću po nedeljama. Od 1.–4. nedelje jeste period ovulacije, pa na kraju usađivanje embriona. Tada počinje deoba na dve grupe ćelija, pa će od jedne nastati beba a od druge posteljica, preko koje će vaša beba dobijati sve što joj je potrebno da se pravilno razvija. Od 5.–9. nedelje trudnoće dolazi do oblikovanja srca i formiranja neuralne cevi, od koje će kasnije nastati kičmena moždina i mozak. Beba dobija bubrege, a formiraju se i usta, jezik, leđa i noge. U 8. nedelji beba je narasla na oko santimetar i po, a njeno srce kuca jako brzo, oko 150 otkucaja u minutu. Kada se prati trudnoća po nedeljama, period od 9. – 13. nedelje označava kraj prvog trimestra. Sada je vaša beba prerasla u fetus i dugačka je oko 8 santimetara. U ovom periodu formiraju se kosti, hrskavica, kolena, i obrazuju se začeci zuba. Razvijaju se i bebine glasne žice, kako bi plačem započela svoj život po rođenju.

Drugo tromesečje trudnoće po nedeljama počinje od 14. nedelje i traje sve do 27. nedelje. Beba će do kraja 27. nedelje biti dugačka oko 40 santimetara i teška oko jednog kilograma. Beba počinje da vežba disanje, jer se njene nozdrve otvaraju. Takođe, i njene oči se u ovom periodu otvaraju, a pošto su joj razvijene glasne žice, može se dogoditi da beba povremeno štuca. U poslednjem tromesečju, koje traje od 27.– 40. nedelje, vaša beba a i vi, spremate se za trenutak upoznavanja. Beba je sada potpuno zrela, i teška je između dva i po i četiri kilograma, a dugačka od 48–55 centimetara. Kada dođete do 40. nedelje, trudnoća po nedeljama se završava, a vi ste spremni da upoznate svoju bebu.