Reset dan za novopečene mame – kako da otklonite umor

Biti mama je uloga koja svaku ženu promeni do srži, iako ona tih promena na početku nije ni svesna. Međutim, svaka novopečena mama (i tata) svesna je umora, bilo da je uzrok tog umora promena ritma (ne)spavanja ili zbog razmišljanja i stalnih pitanja koja se tiču zdravlja njene bebe.

Drage novopečene mame, sledeći tekst je upravo za vas jer vam daje savete kako da umor otklonite ili ga bar ublažite.

Drage mame, da li je vaša večernja rutina ista?

Sve žene znaju koliko je to posebno doba dana, veče koje polako najavljuje sređivanje za spavanje, važno za očuvanje lepog i nežnog izgleda svake dame.

Svakodnevna večernja rutina podrazumeva tuširanje, mackanje lica i tela i sređivanje kose.

Međutim, postoje i večeri kada se rutina ,,pojačava’’ , te se u nju uključuju: piling za telo, kvalitetna kozmetika za kosu, maska za lice i masaža lica, depilacija, lakiranje noktiju, sređivanje stopala i peta, čupanje i farbanje obrva.

Verujemo da vam je ovakvo složenije sređivanje trenutno strano i daleko, ali da vas isto tako nekad nervira kad ne možete da stignete sebi da se posvetite uveče jer vas stigne umor i želite da spavate.

Da li ste razmišljale o tome da svim ovim ritualima promenite satnicu i da ne radite sve od jednom? Ne morate zapostaviti nokte ili obrve, možete ih samo raspodeliti kroz više dana, u pauzama kad vaša beba spava, igra se, ili kad je čuvaju baka i deka.

Na taj način nećete imati veliki ,,zalogaj’’ pred sobom koji se uporno odlaže, već ćete ga usitniti, tako da ga možete savladati u nekoliko dana.

Drage mame, kako se hranite i koliko pijete vode?

Neuravnoteženi ritam spavanja, čuvanja i sređivanja bebe može poremetiti vaše obroke, tako što prestajete da razmišljate o njima, koliko i šta unosite od hrane. Vrlo lako možete otići u jednu ili drugu krajnost – ne jesti ništa ili se hraniti nezdravo u prevelikim količinama.

Kako pronaći ravnotežu? Rešenje je na silu, jer vam potreba za hranom verovatno neće sama od sebe doći. Nemojte jesti ono što ostane za vašim detetom, ili jesti u kasnim večernjim satima, preskakati doručak i ne unositi tečnost.

Rešenje je da se uobročite, da pratite ritam koji ste imali pre, čak iako tog trenutka nemate potrebu da jedete. Ne zaboravite na povremenu užinu sa voćem, pijte puno vode i limunadu, kao i dodatne vitamine i suplemente kako vam ne bi opao imunitet.

Znamo da vam je zdravlje vaše bebe prioritet, ali zapamtite da ste vi ti koji tu bebu gajite i da je od suštinske važnosti da budete zdravi i jaki kako biste lepo brinuli o svojoj bebi.

Drage mame, imate li vremena za prvu kafu i predah?

Sa malom bebom koja ima neujednačeni ritam spavanja nikad se ne zna kad jutro zapravo počinje. Tako se i vaš raspored menja, a možete i zaboraviti na ritual ispijanja prve kafe.

Ako se to desilo – pokušajte da ga ponovo uvedete. On se ne mora vezivati za striktno doba dana, već je važno s kojim pristupom prilazite tom ritualu.

Odvojite deo dana koji može okupirati svega 10 minuta vašeg vremena, da sednete, popijete kafu (ili neki drugi napitak) i predahnete. Trenutak kada ćete isključiti vrtlog svakodnevnih misli, kada ćete samo uživati u sadašnjem trenutku.

Vrlo je važno da se ne odričete tih momenata i da znate da ih provedete sa vašim partnerom.

Drage mame, da li pomerate svoje telo na pravi način?

Pored jurcanja za detetom, ili čišćenjem kako bi sve bilo uredno u vašem stanu, drage mame, da li pomerate još na koji način svoje telo?

Ako imate problema sa leđima, umorom ili malaksalošću, možda je to signal da je potrebno da razmrdate svoje mišiće i izađete iz kuće ili stana.

Odvojite vremena za kraću šetnju ili uradite vežbe istezanja čim se probudite i pred spavanje. To će smanjiti pritisak na vašim leđima i pokrenuti energiju u vama.

Drage mame, ne stidite se da tražite pomoć

Ne, niste loše i neorganizovane mame ukoliko priznate da vam je potreba pomoć. Potražite je u partneru, raspodelite obaveze, pronađite podršku među familijom i prijateljima.

Sigurni smo da bi svi bili raspoloženi da uskoče i olakšaju vam period privikavanja, samo je na vama da im to i dozvolite.

Niko se nije rodio naučen. Prirodno je da grešite, da budete nesnađeni i da mislite kako jedino vi niste dovoljno dobri u ovome.

U tim trenucima treba da se setite da su počeci uvek takvi – nespretni i nesigurni, ali da se oni vrlo brzo prevaziđu i da je za gajenje dece bitno da budete tu sa detetom i da ga volite.