Saveti za čišćenje doma bez hemikalija

Poslednjih nekoliko godina veliki broj domaćinstava prelazi na čišćenje kuće bez hemikalija. Ovaj vid sređivanja stanova i kuća ima brojne benefite, a ušteda novca i čuvanje zdravlja svih ukućana ističu se kao jedni od najvažnijih. 

Ukoliko ste rešili da promenite vašu rutinu sređivanja kuće i pređete na čišćenje bez hemikalija, pogledajte tekst koji smo pripremili za vas!

Čišćenje kupatila – pobedite u borbi protiv virusa i bakterija

Jednostavno čišćenje kupatila uz manji utrošak snage i uštedu vremena cilj je gotovo svakog savremenog čoveka. Dobra vest je da vaše kupatilo na jednostavan način može biti blistavo i čisto čak i bez upotrebe hemikalija. 

Prvi zadatak je svakako ribanje kade i lavaboa, kao i drugih keramičkih površina u kupatilu. Sve što vam je neophodno jeste mešavina koju možete napraviti sa svega tri sastojka!

U bocu sa prskalicom dodajte alkoholno sirće i vodu u istom odnosu, a potom dodajte nekoliko kapi detrdženta. Sredstvom naprskajte površine, pa ih oribajte sunđerom. Na ovaj način otklnićete nečistoće sa površina i vratiti sjaj keramičkim elementima u kupatilu. 

Došao je red i na pločice za čije čišćenje je neophodan samo jedan uređaj pomoću kojeg ćete efikasno očistiti fuge, ali i teško dostupne delove kupatila. Ovde govorimo o mop paročistaču, savremenom kućnom aparatu koji funkcioniše uz pomoć vodene pare

Izuzev blistavosti koju dobijate čišćenjem na ovaj način, vodena para uspešno će dezinfikovati najrazličitije površine bez hemikalija. Ukoliko se odlučite za kupovinu ovog praktičnog uređaja, predlažemo vam da odaberete onaj koji dolazi sa brojnim dodacima koji omogućavaju čišćenje tepiha, zavesa, nameštaja, podova, kupatila i slično. 

Ušteda vremena je zagarantovana, a investicija će ubrzo biti isplativa!

Sređivanje kuhinje – pobedite tvrdokorne mrlje

Kuhinja je prostorija u kojoj se u mnogim domovima provodi najviše vremena. 

Baš kao u slučaju kupatila, i ovde je od ključnog značaja da ne zapostavite kuhinjske elemente i uređaje, jer je u tom slučaju proces sređivanja mnogo izazovniji. 

Ipak, čak i kada redovno čistite šporet, sudoperu i drvene kuhinjske elemente, masne i tvrdokorne fleke uspevaju da se provuku. Budući da je kuhinja prostorija u kojoj se priprema hrana, čišćenje bez hemikalija ima poseban značaj. 

Za početak ćemo se fokusirati na rernu u kojoj se nakuplja najviše masnoća i fleka od termičke obrade namirnica. 

Iako naizgled deluje kao nemoguća misija, rešenje je u ovom slučaju veoma jednostavno. Potreban vam je jedan gotovo revolucionarni sastojak – soda bikarbona. Izuzev ovog moćnog sredstva biće vam dovoljna samo voda. U činiju dodajte sodu bikarbonu i vodu, tako da napravite smesu nalik na pastu. Nemojte preterivati sa količinom vode kako ne biste previše razvodnili smesu.

Zatim je sunđerom utrljajte po staklu i čitavoj unutrašnjosti rerne. Ukoliko vam nakon toga ostane još smese, stavite je u vatrostalnu posudu, pa u rernu. Već tokom nanošenja, smesa će na premazanim delovima poprimiti braon boju, što je znak da se masnoća postepeno uklanja. 

Kada ste zavšili sa premazivanjem, uključite rernu na 100 °C, 30 – 45 minuta. Kada isključite šporet i rerna se malo prohladi, prebrišite površine vlažnom krpom i uklonite ostatke sode bikarbone. Rezultati će vas iznenaditi! 

Ovaj postupak možete primeniti i na ploči šporeta, ali i nas sudoperi, dok drvene površine možete očistiti na drugi način. U bočicu sa prskalicom pomešajte četvrtinu šolje sirćeta, dve kašičice limunovog soka i četiri kašike maslinovog ulja. Na ovaj način ujedno možete skidati mrlje, ali i polirati drveni nameštaj, u čemu će vam pomoći maslinovo ulje. 

Kako biste bili sigurni da ovo prirodno sredstvo neće oštetiti vaš nameštaj, prethodno ga probajte na mestu koje nije upečatljivo. Nakon testiranja, ovako napravljen preparat možete upotrebljavati i na drugim drvenim površinama u vašoj kući, a čistoća i blistavost biće zagarantovani!

Brisanje prašine – budite temeljni i efikasno eliminišite čestice prašine

Dolazimo do poslednjeg, ali ne najlakšeg zadatka – brisanje prašine.

 Sigurni smo da ne želite da se čestice prašine rasprše svuda po vašem domu, te da za cilj imate temeljno čišćenje bez hemikalija. 

Nakon usisavanja kuće ili stana, vreme je da prionete na čišćenje podova. I u ovom slučaju u pomoć vam može priskočiti mop paročistač. Zahvaljujući kompaktnom dizajnu i praktičnom rukovanju, jednostavno ćete prebrisati parket, ali i druge površine poput laminata, pa i tepiha. Pod će biti čist i dezinfikovan, što je posebno važno roditeljima sa malom decom koja obožavaju da puze i igraju se na podu.

Za čišćenje drvenih površina možete koristiti mešavinu o kojoj smo pisali u redovima iznad, te ukoniti prašinu i vratiti drvenom nameštaju stari sjaj!

Nadamo se da vas je naš tekst inspirisao da sa čišćenja hemijskim sredstvima pređete na čišćenje bez hemikalija, te u svoj kućni asortiman uvrsitite prirodne preparate koje će očistiti vaš dom i u njega uneti svežinu!