Saveti za novopečene roditelje – ne zapostavite vreme provedeno s partnerom

U fokusu mladih bračnih parova koji se još navikavaju na noćne straže i štrecaju na jutarnje ,,kme’’, jeste, naravno, njihov prvenac. Biti roditelj je izazov za koji te knjige o roditeljstvu, saveti mame, bake, komšinice i usputnog prolaznika mogu samo zagrejati, ali ne i u potpunosti pripremiti.

Da li iko može predvideti kako će se vaša beba ponašati i da li će puno plakati, imati ujednačeni ritam spavanja, koliko će je mučiti grčevi i prvi zubići?

Sasvim je prirodno da se mladi roditelji preopterete i da se izgube u moru dobronamernih saveta. Na sve to i mi ćemo vas savetovati, ali malo neposrednije – okrenite se jedno drugom i pokušajte da tako sačuvate ravnotežu vašeg malog sveta. Evo i nekoliko smernica!

Dozvolite sebi kratki beg od svakodnevnice

Fokus roditelja po dolasku bebe postaje organizovanje proslava za čiju inspiraciju se obično okreću profesionalcima poput https://eventplus.rs/. Od zapadnjačkog baby shower-a (proslava koja se priređuje u čast trudnice i bebe koja se još nije rodila) do rođenja deteta i prvog rođendana.

Međutim, oni vrlo često zaborave da prirede proslavu u čast svog braka i prvobitne dvočlane zajednice. To može biti nešto ,,egzotično’’ kao što je izlazak u tajlandski restoran ili pak vožnja kolima uz hranu i piće koje ste poneli sa sobom.

Sve to daje posebne draži ovom celokupnom nesvakidašnjem iskustvu i čini da se novonastale promene lepše i lakše prihvate.

Romantičnim izlaskom kao nekad, mama i tata svesno proslavljaju svoj brak koji je čvrst oslonac njihove porodice. Jedno veče dozvolite sebi kratkotrajni ,,beg’’ iz roditeljstva u brak. Kako vaša beba puno spava, tako dva sata vašeg dejt-odsustva mogu popuniti bake i deke, koji će, zasigurno sa zadovoljstvo, pristati da uskoče i da vam pomognu.

Poenta je da na tom dejtu pričate isključivo o vama i vašim razmišljanjima, idejama, o novim osećanjima koja se pojavljuju i o budućim planovima, ali da pokušate da izbegnete preračunavanje, preispitivanje i ,,šta ako’’ razmišljanje – šta ako se beba probudi? šta ako beba oseti da nas nema? šta ako bude plakala?

Pokušajte zajedničkim snagama da smirite svoja razmišljanja, da ih odložite za vreme povratka u stvarnost i da se na dejtu usmerite isključivo na sebe i svog partnera i onog nečeg zajendičkog i samo vašeg.

Sebično čuvajte vaše rituale

Neka vaši rituali traju i 5 minuta – sebično ih čuvajte! Neka je to prvi zajednički srk jutarnje kafe pre prve ,,uzbune’’ ili neka je to večernje ispijanje vina kada se galama i intenzitet dana smiri i uspava. Pronađite deo dana, ,,rupu’’ u satnici koja će biti samo vaša. Čuveni izgovor nemam vremena pokušajte da poklopite stavom da se vreme može napraviti dobrom voljom i željom.

Potrudite se da obraćate pažnje na sitnice. Njih veličajte. Neka fokus na detetu proizilazi iz zajedničke, usklađene perspektive, a ne iz egoističnog, samosvojnog, osetljivog stanovišta.

Ukoliko su se rituali u međuvremenu izgubili, nije kasno da ih igradite dok oblikujete vreme za njihovu realizaciju. Evo nekoliko naših predloga da vas inspirišu:

  • desetominutni razgovor pred spavanje uz nesvakidašnja pitanja koja podstiču na razmišljanje
  • slaganje slagalice kad malac zaspi
  • igranje neke društvene igre pred spavanje uz piće i kokice
  • naizmenično pravljenje doručka (eksperimentisanje sa receptima) i zajedničko ručavanje istog pre početka dana
  • zajedničko slušanje podkasta ili nekog dokumentarca, serije i nakon toga komentarisanje te teme
  • priredite neko malo iznenađenje vašem partneru – ostavite mu porukicu za lep početak dana na frižideru ili ubacite u torbu, kupite slatkiš koje će ga obradovati
  • izmasirajte jedno drugo pred spavanje
  • koliko često zaboravimo da se čvrsto zagrlimo? – fizički kontakt smanjuje nervozu i napetost

Sigurni smo da ćete pronaži baš ono što odgovara vašem partneru, što je u skladu sa njegovim afinitetima. Važno je da osluškujete jedno drugo i da imate razumevanja za sve nesigurnosti koje se mogu javiti i kod vas i kod vaše polovine.

Na kraju krajeva, ne stidite se da tražite pomoć. Niko se nije kao naučen roditelj rodio. A svaki odnos može proći kroz dugu ili kraću krizu. Bitno je da se kroz krizu ide otvorenog stava i razmišljanja da se ona može prebroditi. Tvrdoglav stav će samo pojačati tenziju i preopteretiti odnos, a i vaša beba to može osetiti.

Promena oklonosti zahteva da se i vaša priroda, kao i ličnost vašeg partnera, promeni (privremeno ili za stalno). Ne zaboravite na postojeće čelične konstrukcije koje drže temelje vaše veze, dogovor koji ste napravili i obećanje koje ste dali jedno drugom kada ste stupili u brak.