Saveti za početnike: kako prevazići strah od vožnje automobila?

Žena za volanom u vožnji

Vožnja automobila mnogima izaziva stres i anksioznost. Čak i ukoliko ste dugo priželjkivali da se konačno nađete u ulozi vozača, neiskusni vozači će se neretko naći u situaciji da iznenada osete strah od gubitka kontrole nad vozilom.

Ukoliko se prepoznajete u takvoj situaciji, u nastavku teksta pronađite nekoliko korisnih saveta kako da vaše iskustvo vožnje automobila bude što prijatnije,  kao i kako da najefikasnije steknete više samopouzdanja “za volanom”.

#1 Pravilno pripremite i sebe i vaš automobil za vožnju

Bilo da vozite poznatom kraćom rutom koju znate napamet ili je potrebno da se uputite na duže putovanje automobilom – pravilna priprema će biti pola posla kada je reč o vašem samopouzdanju “za volanom”.

Priprema automobila podrazumijeva temeljnu tehničku provjeru ispravnosti – kako redovnim servisima, kao i samostalno – vizuelnim putem, prije svake vožnje vozila. Jedino potpuno ispravno vozilo je bezbedno za vožnju.

Kada je reč o vama kao vozačima, iako je na početku vaše karijere vozača najbolje držati se poznatih ruta – nekada će biti neophodno da se uputite na manje poznate destinacije. 

Tada je važno da svoju rutu dobro unapred pripremite i odvojite dovoljno vremena za vaš put kako ne biste pili primorani da donosite ishitrene odluke. Na primjer, korisno je unaprijed pronaći i koja pouzdana služba za vuču vozila dejstvuje u okolini odredište ka kojem ste se uputili, kako biste znali kako da reagujete u slučaju kada vam se zaustavi automobil na udaljenom i nepoznatom odredištu.

Takođe, uvek prije vožnje provjerite da li kod sebe imate sva potrebna dokumenta koja vozač mora imati pri ruci, kao i da li posjedujete odgovarajuću auto opremu – to jest set za prvu pomoć, uže za vuču, sigurnosni trouga, bezbjednosni komplet i slično.

Muškarac u kolima drži volan i vozi

#2 Vežbajte tehnike umanjenja stresa tokom vožnje

Dok upravljate vozilom, važno je da imate u vidu da i drugi učesnici u saobraćaju mogu biti uznemireni. Vozači početnici se nerijetko susreću sa iskusnim vozačima koji nemaju mnogo strpljenja, zbog čega se situacija za početnika može oteti kontroli usled previše stresa.

Zato je korisno da, kao vozač sa manje iskustva, imate nekoliko trikova “u rukavu”, za sučaj da se nađete u sličnoj situaciji. Primjenom tehnika za relaksaciju tokom vožnje ćete obezbijediti da ostanete smireni, uprkos dešavanjima koja vam mogu poremetiti pažnju.

  • Ostanite fokusirani na sopstvenu tehniku vožnje i put ispred sebe. Kada se stresna reakcija organizma aktivira, lako se možete naći u situaciji gde razmišljate o mnoštvu drugih stvari koje ometaju vašu koncentraciju.
  • Umanjite mogućnost za distrakcijom – ugasite mobilni telefon tokom vožnje i nemojte slušati preglasnu muziku. Umjesto invazivnih žanrova odlučite se za onu koja pospješuje koncentraciju ili pak podkast koji može doprinijeti vašem unutrašnjem miru.
  • Imajte samopouzdanja i svesno ga održavajte. Iako je svakako lakše reći nego obistiniti, sjetite se da ste sa razlogom položili vozački ispit – te da itetkako zaslužujete da se nađete u ulozi vozača. Ukoliko ipak smatrate da vam je potrebno dodatno znanje, uvek možete angažovati instruktora vožnje za nekoliko dodatnih časova. Postepeno suočavanje sa strahom je jedini način da ga prevaziđete 

Ukoliko ipak primetite da vaša koncentracija opada i da počinjete da se osećate preopterećeno – najbolje je da pri prvoj prilici zaustavite vozilo na bezbedan način i napravite kraću pauzu. 

#3 Obezbedite da vam u vozilu bude prijatno tokom vožnje

Komfor tokom vožnje je izuzetno bitan kako biste se lakše koncentrisali na sve što je tokom vožnje potrebno i umanjili šanse da napravite grešku prilikom vožnje. Zato je potrebno da pre vožnje pažljivo postavite vozačko sjedište na odgovarajući način – tako da budete adekvatno udaljeni od volana i komandi.

Pospanost je jedan od najčešćih uzroka nezgoda na putu. Zato “za volan” sedajte isključivo odmorni, a ne oklevajte da napravite potreban predah ukoliko osetite i najmanji umor. 

Kada planirate da vozite, odaberite udobnu obuću u kojoj se osjećate prijatno i koja će vam omogućiti da vaša noga bude stabilna na komandi – tako da ne dođe do klizanja noge oko pedale.

Obezbediti komfor u vozilu tokom vožnje ne podrazumijeva samo odabir odgovarajuće obuće, već i adekvatno održavanje unutrašnjosti vozila. Sređen prostor u kojem se nalazite tokom vožnje će umanjiti anksioznost, kao i ukloniti potencijalnu distrakciju zaostalim predmetima u vozilu.

Takođe, nikada ne putujte praznog želuca, ali se nemojte ni unositi prekomernu količinu hrane pred sam put. Mučnina tokom vožnje i preostale stomačne tegobe značajno mogu otežati da se koncentrišete na potrebne aspekte vožnje, kao i čitavo iskustvo učiniti značajno stresnije.

Strah od vožnje je, kod vozača početnika, sasvim uobičajena pojava. Uz odgovarajuće iskustvo i pojedine tehnike opuštanja po potrebi, moći ćete da se lako oslobodite neprijatnih osjećanja “za volanom”, čak i kada su duže destinacije i nepoznata odredišta u pitanju.

Imajte u vidu da je za iskusno rukovanje vozilom potrebno vreme, te ne budite strogi prema sebi i budite strpljivi da stvari “dođu na svoje mesto”. Dobro poznavanje osnovnih pravila u vožnji, iskustvo u praksi, temeljno “poznavanje” automobila kojeg vozite su provjereni recept za pravilno i bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ćete uskoro lako početi da uživate u svojoj novoj ulozi vozača. Srećno!