Saveti za renoviranje bašte ili vrta

Ljuljaška u dvorištu

Koliko ste puta poželeli da renovirate svoju baštu ali to do sad niste učinili jer su vas neke druge stvari omele u tome?

Pa zašto onda to konačno ne bi učinili ovo leto?

Bašta, isto kao i unutrašnjost doma, se može urediti u različitim stilovima. Pored osnovnih stilova, danas postoji mnogo stilova koji su nastali kao kombinacija više postojećih. S obirom na veliki izbor koji imate pred sobom, možete odabrati onaj koji je u potpunosti po vašem ukusu.

U nastavku teskta izdvojili smo nekoliko saveta za uređenje bašte, kao i popularne stilove i načine na koje možete postići te stilove u vašoj bašti.

Šta vam je sve potrebno?

U zavisnosti od toga da li želite samo da preuredite vaše dvorište ili ga kompletno renovirate, biće vam potrebne različite stvari.

Dok je za jednostavno preuređenje dovoljno samo da nabavite novu dekoraciju, par saksija cveća i eventualno izmenite raspored postojećih predmeta u dvorištu, kod kompleksnijeg renoviranja biće potrebno ipak malo veće novčano ulaganje.

Ono što vam je sigurno potrebno je novi baštenski nameštaj koji će zauzimati centralni deo dvorišta. Izdvojite vreme i odaberite kvalitetan nameštaj sa obzirom da ćete na njemu provoditi najviše vremena. Ponuda nameštaja je velika, pa zato sigurno možete pronaći povoljan baštenski nameštaj koji u potpunosti ispunjava sve vaše zahteve.

Takođe potrebna vam je dekoracija u stilu za koji ste se odlučili, kao i osvetljenje po vašem izboru koji će dodatno obogatiti prostor.

Dvorište u minimalističkom stilu – neutralna paleta boja

Sigurno ste do sad videli barem jedan dom uređen u minimalističkom stilu. Ali, da li ste znali da se njime možete voditi i pri uređenju bašte?

Minimalistički stil odlukuju neutralne boje, mali broj predmeta i jednostavnost. Isto ovo će važiti i za uređenje dvorišta – jednostavno, čisto, sa merom i ukusom.

To znači da u vašem dvorištu centralni deo treba da zauzima travnata površina koja je savršeno podšišana. Što se tiče biljaka, njih ne treba da bude previše i ne treba da budu različitih vrsta. Ukoliko se odlučite za dve vrste, vodite računa da one budu istih tonova. Biljka koja je tipična za ovaj stil i savršeno ga oslikava je šimšir.

Boje koje su zastupljene u minimalističkom stilu su bela i bež, dok sitnji detalji mogu biti u drugim nijansama poput tople sive nijanse. Kada je u pitanju dekoracija, ona treba da bude svedena na minimum.

Bašta sa bazenom

 

Bašta u boho stilu – različiti printovi i boje

Ukoliko ste opuštena i vesela osoba i želite da pronađete stil uređenja bašte koji vas potpuno oslikava, boho stil je najopušteniji stil za koji se možete odlučiti. On se odlikuje prirodnim materijalima, šarenim i egzotičnim printovima i šarama, pa baš tako veselo i puno života treba da izgleda i vaše dvorište.

Najvažniji deo dvorišta uređenog u boho stilu je prostor za sedenje. On treba da bude udoban sa puno mekanih i šarenih jastuka. Uglavnom se bira baštenski nameštaj koji je napravljen od ratana, a veoma često se sastoji samo iz niskog stola i zanimljivih jastuka za sedenje i taburea oko njega.

Sa samo nekoliko detalja, monotonu baštu možete pretvoriti u pravu boho baštu iz snova. Koristite što više različitih printova za jastučnice, stolnjake i ostale ukrase. Dodajte sitne detalje u jarkoj boji po vašem ukusu.

Osim po šarenim printovima, boho stil se odlikuje i po osvetljenju. Ljubitelji boho stila puno pažnje posvećuju osvetljenju i koriste ono što nije tipično ni za jedan drugi stil – lampice, lampice i mnogo lampica!

Pored njih možete koristiti i fenjere, solarne lampe ili neko drugo osvetljenje, ali sve dok niste zaboravili na – lampice!

Za razliku od minimalističkog stila, gde smo naveli jednostavnost po pitanju izbora biljaka, u boho stilu situacija je potpuno suprotna. Boho stil je inspirisan prirodom, pa vam je potrebno što više lisnatih biljaka i cveća svuda!

Vintage bašta – rustični stil uređenja bašte

Glavna odlika rustičnog stila je nesavršenost predmeta i njihov starinski izgled. Kada uređujete baštu u rustičnom stilu, važno je da u njoj ništa ne izgleda moderno, savršeno i bez mane. Na ovaj način ističe se njena prirodna lepota.

Upravo zbog toga što je sve novo i moderno zabranjeno, vintage baštu nije ni teško ni skupo opremiti. Za uređenje možete korstiti predmete koje posedujete kao što su stari točkovi, kante i ostali slični predmeti.

S obzirom na to da je poenta stila isticanje prirodne lepote, onda je potrebno i koristiti materiijale kao što su kamen, drvo ili metal. Baštenski nameštaj uglavnom je od drveta ili kovanog gvožđa, a boje koje se koriste za uređenje i dekoraciju su prirodnih i zemljanih tonova.

Jedino što je dozvoljeno da bude jarke boje su biljke i divlje cveće koje se nalazi u dvorištu i ne zahteva posebnu negu.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali da krenete u proces renovitanja bašte po uzoru na neki od poznatih stilova koje smo naveli.