Šta je sve potrebno da ima jedan porodični dom?

Porodični dom predstavlja toplinu i harmoniju, gde se svakodnevni trenuci pretvaraju u dragocene uspomene koje vežu decu i roditelje. Bez porodice, ovo mesto je samo običan prostor. Sa pravom porodicom, takvo mesto postaje dom!

Kućni predmeti i prostorije čine život praktičnijim i organizovanijim, a svaki od njih ima izraziti značaj na sam odmor, provod i uživanje dece sa svojim roditeljima.

Za vas smo spremili tekst sa nekoliko bitnih elemenata koji svaku kuću pretvaraju u dom!

Garaža: Sklonište za bicikle i mesto za igru

Garaža nije samo mesto za parkiranje automobila, ona je postala mesto za odlaganje svega i svačega. Pre svega su tu uvek dečija bicikla, kacige i svakakve druge igračke koje moraju biti uvek na dohvat ruke.

Koliko god da služi kao skladište postalo je i mesto koje deca vide kao savršeno za igru žmurke, jer postaje zamračeno mesto kada tata na samo jedan klik spusti garažna vrata, osigura unutrašnjost doma i obezbedi deci savršenu atmosferu za igranje kada automobil i druge stvari nisu u garaži.

Dvorište i letnjikovac

Dvorište je mesto gde deca uživaju u prirodi i svežem vazduhu. Ovde svakodnevno bezbrižno provode vreme i sa svojim vršnjacima uživaju u raznoraznim sportovima. U letnjim danima, dvorište postaje raj za igru, zabavu i avanture. Ukoliko postoji neka trešnja ili jabuka, neretko deca uživaju i u penjanju po drveću gde umeju da provedu i po ceo dan i jedu sveže voće.

Letnjikovac je mesto gde deca provode vreme zajedno, igrajući društvene igre i možda malo ređe čitaju knjige. U hladu letnjikovca, roditelji i deca mogu zajedno da uživaju u osvežavajućim napicima i voćnim salatama. Ponekad se organizuju porodične večere uz roštilj, gde se svi okupljaju oko mirisnog dima i s nestrpljenjem iščekuju obrok.

A kako bi dvorište bilo još savršenije, bazen upotpunjuje čitav osećaj već idiličnog okruženja. Bazen postaje neizbežno mesto za provođenje vremena tokom letnjih dana kao pravi raj za osveženje. Ovo je svakako zabavno i pod nadzorom roditelja sigurno mesto gde deca mogu provesti sate igrajući se, učeći nove veštine i osvežavajući se tokom letnjih meseci. Osim toga, omogućava im da budu fizički aktivni, uče da plivaju i pripremaju se za more. Pored bazena imaju priliku da se osveže ledenim sokovima sunčajući se na ležaljkama.

Kroz sve ove aktivnosti, dvorište i letnjikovac postaju mesto gde deca stvaraju uspomene i imaju priliku da što više vremena provedu sa svojim roditeljima.

Dnevna soba

Dnevna soba je centar okupljanja u porodičnom domu, mesto gde svi članovi porodice mogu opušteno provoditi vreme zajedno. Ovaj prostor predstavlja glavnu prostoriju namenjenu za porodično druženje i relaksaciju.

Svaki vikend je uglavnom namenjen za gledanje porodične serije, kada to postaje i jedina obaveza za subotu veče, omogućavajući porodici da se okupi i zajedno uživa gledajuči omiljene likove. Ono što najviše može pružiti osećaj povezanosti među porodicom jesu društvene igre, gde mama i ćerka igraju protiv tate i sina.

Ukratko, dnevna soba je mesto koje pruža neograničene mogućnosti za porodično druženje, opuštanje i zabavu. Ovo je mesto gde porodica najviše provodi vremena zajedno, što zapravo i ispunjava porodični dom ljubavlju.

Dečija soba

Dečija soba je prostor gde deca provode najviše vremena, igraju se, uče i spavaju. Način na koji dečija soba treba biti uređena treba da podstiče njihovu kreativnost i pruža osećaj udobnosti.

Dečija soba bi trebala biti okrečena u svetle i vedre boje, koje će uneti energiju i radost u prostoriju. Pored kreveta, kao najpraktičnije rešenje jeste sto za učenje i police za knjige, kako bi deci olakšali samu organizaciju oko svakodnevnih školskih obaveza.

Kreveti na sprat su idealni za sobe u kojima deca spavaju zajedno, ali je najbitnije da budu udobni i prilagođeni njihovoj visini.

Zidove možete ukrasiti raznoraznim slikama poput junaka koje deca obožavaju kao i motivima i ambicijama kojima teže da postanu kad odrastu.

Terasa

Terasa kao produžetak spavaće sobe može biti opremljena udobnim stolicama, stolovima i mekanim jastucima koja donosi osećaj otvorenosti i povezanosti sa prirodom. To je mesto gde se deca mogu odmarati tokom pauze od učenja, razgovarati ili čitati lektire uz ispijanje sokića. Ukrasite vaše terase saksijama i cvećem, kako bi im dodali još bliži osećaj prirode. Cveće i zelenilo uneće boje i svežinu terasi, čineći je prijatnim ambijentom za svaki dan.

Kuhinja

Kuhinja je prostor gde se majke provode najviše vremena i spremaju hranu koja će obeležiti porodični ručak toga dana. Pored frižidera i šporeta, površine radnih ploča pružaju dovoljno mesta za seckanje, mešanje i pripremu namirnica. Tata i deca mogu da pomognu mami barem u degustaciji i tako zajedno pripremiti savršeno ukusan ručak.

Kuhinjske police su prepune različitih začina koje majke biraju kako bi obrocima dale jedinstven ukus. Ove police su takođe ispunjene raznobojnim posudama, tiganjima i šerpicama, koje im omogućavaju da kreativno eksperimentišu u kuhinji.

Za još interesantnih i korisnih tekstova, pratite naš sajt!