Šta kada je trudnoća visokorizična?

Trudnica koja se drži jednom rukom za stomak, a u drugoj drži sliku ultrazvuka

Trudnoća je period pun izazova, radosti, ali i neizvesnosti. Svaka trudnica se nada da će ovaj period njenog života proći glatko, ali ponekad se možemo suočiti sa situacijama koje nismo sasvim očekivali. Postavlja se pitanje: šta kada je trudnoća visokorizična? Ako sumnjate da vaša spada u ovu kategoriju, važno je da ste informisane o tome šta to znači kako za vas, ali i vašu bebu. Da li postoje određeni načini praćenja trudnoće? Da li su češće posete ginekologu, posete kardiologu i ostalim stručnjacima potrebne? Postoje li načini za smanjenje rizika? Ovo su samo neke od nedoumica koje planiramo da razgraničimo!

Kada je trudnoća visokorizična?

Visokorizična trudnoća je termin koji se koristi kada postoje određeni faktori koji mogu povećati rizik od komplikacija tokom samog perioda, kako za majku, tako i za bebu. Ovi faktori mogu biti različiti: od zdravstvenih stanja koja su postojala pre trudnoće, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, do problema koji se javljaju tokom iste, poput gestacijskog dijabetesa ili preeklampsije. Takođe, određene životne navike, kao što su pušenje ili neadekvatna ishrana, mogu doprineti visokom riziku.

Pitanje koje se često postavlja je: „Kada se trudnoća smatra visokorizičnom?“ Odgovor na isto nije uvek jednostavan, s obzirom da je ovaj period jedinstven za svaku ženu. Međutim, generalno govoreći, smatra se da su trudnoće visokorizične kada postoje medicinski, socijalni ili porodični faktori koji mogu negativno uticati na njihov ishod. Na primer, trudnoća kod žena starijih od 35 godina, ili kod onih sa određenim hroničnim bolestima, često se klasifikuje kao visokorizična.

Uprkos ovim izazovima, važno je napomenuti da se mnoge visokorizične trudnoće završavaju srećnim ishodom. Redovan monitoring trudnoće i saradnja sa zdravstvenim stručnjacima, počev od ginekologa, do genetičara i drugih može napraviti ogromnu razliku ovde. Zašto? Zato što je uz njihovu pomoć i savete moguće dobiti adekvatne informacije koje kasnije mogu uticati na donošenje odluka koja idu u korist buduće majke i njenog deteta.

Kritični periodi u trudnoći

Rizik od razvoja komplikacija nije jednak tokom celog blaženog perioda. Naime, iako svaka trudnoća ima svoje specifičnosti, određene nedelje i faze su poznate po povećanom riziku. Na primer, tokom prvog tromesečja, odnosno do 12. nedelje trudnoće, postoji povećana opasnost od spontanog pobačaja. S druge strane, u trećem tromesečju se povećava rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, preeklampsije ili problema sa placentom.

Zbog svega rečenog, jasno je zašto su redovni lekarski pregledi indikovani za trudnice koje spadaju u visokorizičnu grupu. U ove preglede spadaju neizostavan ultrazvuk, različite analize krvi, amniocinteza, biopsija horionskih čupica, kao i drugi specifični testovi koji pomažu u praćenju zdravlja i razvoja bebe.

 Žena koja se odlučila da ostane aktivna tokom trudnoće jer je to jedan od načina da se smanji rizik od komplikacija kada je trudnoća visokorizična
Ne treba očajavati kada je trudnoća visokorizična. Uz redovan monitoring, pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, uspešan ishod iste je moguć!

Starost i kako ona utiče na gestacioni period?

Starost trudnice može biti jedan od ključnih faktora koji utiče na kategorizaciju trudnoće kao visokorizične. Posebno se ističu dve starosne grupe:

  • Trudnice mlađe od 18 godina.
  • Trudnice starije od 35 godina.

Kod ovih grupa, rizici za komplikacije su često povećani.

Za žene starije od 35 godina, povećava se rizik od hromozomskih abnormalnosti kod bebe, kao što je Daunov sindrom. Takođe, postoji veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska i komplikacija tokom porođaja. S druge strane, kod veoma mladih trudnica, postoji rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine bebe.

Da li je stres uzrok visokorizičnih trudnoća?

Jedna od čestih nedoumica kod trudnica, ali i onih koji planiraju potomstvo je ‘Da li stres može izazvati visokorizičnu trudnoću?’ Iako se stres ne klasifikuje kao direktan uzročnik, on može pogoršati postojeće rizike i doprineti razvoju novih problema. Određena istraživanja su utvrdila da postoji veza između stresa i na primer, prevemenog porođaja i usporenog rasta i razvoja deteta. Takođe, postoje indikacije da stres utiče na imunitet trudnica, time povećavajući mogućnost od razvoja infekcija tokom gestacionog perioda, kao i drugih zdravstvenih problema.

Kako se ponašati kada je trudnoća visokorizična?

Iako dijagnoza visokorizične trudnoće budi strah i neizvesnost kod budućih majki, važno je napomenuti da je itekako moguće upravljati trudnoćom, pa i samim rizikom. Prvi korak u tome je redovno praćenje i komunikacija sa lekarima. To podrazumeva daleko češće preglede kod ginekologa, konsultacije sa stručnjacima poput perinatologa, odnosno specijalista za visokorizične trudnoće. U slučaju specifičnih medicinskih stanja, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, može biti potrebno posebno upravljanje ovim stanjima, te prilagođavanje terapije. Takođe, hospitalizacija kod visokorizičnih trudnica nije neuobičajena, jer se na taj način omogućava bolje praćenje stanja majke i fetusa.

Pored medicinskog nadzora, važno je i održavanje zdravog načina života tokom samog gestacionog perioda. U to spadaju pravilna ishrana, umerena fizička aktivnost (prema preporuci lekara), izbegavanje pušenja i konzumiranja alkohola, i dovoljno odmora. Pored toga, emocionalna podrška i smanjenje stresa su jednako bitni, jer emocionalno blagostanje može imati veliki uticaj na mentalno ali, verovali ili ne, i fizičko zdravlje trudnice.

Za trudnice koje traže dodatnu podršku i specijalizovane usluge, IntroLab Laboratorija Beograd nudi niz naprednih testova i analiza. Jedna od takvih je analiza faktora trombofilije, koja ima za cilj da utvrdi postojanje naslednih faktora koji mogu uzrokovati poremećaje u zgrušavanju krvi, te povećati šanse za prevremenim porođajem, kao i krvarenjem prilikom samog porođaja. Pored toga, tu je i mnoštvo genetičkih analiza pomoću kojih se detektuju određene abnormalnosti kod fetusa, od kojih se izdvajaju sve popularniji Veracity testovi (basic, premium, plus, plus expert).

Visokorizična trudnoća: Konačna presuda ili nešto drugo?

Ukoliko ste klasifikovani kao visokorizična trudnica, verovatno se pitate ‘Šta kada je trudnoća visokorizična’? Kao što ste mogli da pročitate, da, ovakve trudnoće mogu biti izazovne i definitivno zahtevaju posebnu pažnju i brigu. Međutim, treba imati na umu da one ne moraju nužno predstavljati opasnost po majku i dete i neizbežan negativni ishod. Zahvaljujući savremnoj medicini, najnovijim genetičkim analizama i procedurama, pa i promenom loših navika, postoji velika šansa da ćete, uprkos svim indikacijama, dočekati zdravu bebu.