Šta ne smete zaboraviti kada putujete sa decom?

Verujemo da vas raduju sve zajedničke aktivnosti sa vašim mališanima, posebno kada imate priliku da ih povedete na putovanje i odete na porodični godišnji odmor.

Ovo je prilika za stvaranje najlepših uspomena i avantura koje će se prepričavati za 10, 15, 20 ili više godina.

Međutim, sve dok su mali, putovanje sa decom ujedno je i komplikovan poduhvat sa puno stavki koje se prevashodno smatraju obavezama.

Evo i naših preporuka kako da pripremite mališane i sebe za prvo zajedničko porodično putovanje.

Obezbedite smeštaj, prevoz i putno osiguranje na vreme

Kada planirate put sa decom, posebno je važno da obezbedite osnovne stvari na vreme. Jedno je kada putujete sa prijateljima i želite u avanturu, pa se oko svega možete dogovoriti u danu.

Put sa decom je nešto potpuno drugo, posebno kada vam je prvo porodično putovanje.

Pronađite odgovarajući smeštaj sa jedinicom gde ćete moći da boravite svi zajedno, ali i odaberite prevozno sredstvo koje maksimalno skraćuje put i čini ga najudobnijim za najmlađe članove porodice.

Putno osiguranje je takođe jedna od esencijalnih stvari ukoliko želite miran i bezbrižan odmor. Kada budete rezervisali putno osiguranje cene uporedite u različitim osiguravajućim kućama i odaberite ono za vašu porodicu koje je najpovoljnije i daje najbolje pokriće.

Planiranje odmora s decom može biti izazov, ali uz pravilnu pripremu, ono postaje nezaboravno iskustvo za celu porodicu. Bez obzira da li se uputite na planinski odmor, opuštanje na obali mora, ili avanturu u nekoj od svetskih metropola, ključ uspeha leži u dobroj organizaciji.

Pripremite mališane kroz razgovor i najavite im aktivnosti

Ukoliko nisu u pitanju bebe, već mlađa deca koja itekako već jesu svesna svoje okoline, pripremite ih na ono što ih očekuje, gde idete, koliko ostajete, kakve aktivnosti mogu da očekuju. Ovo će im posebno značiti kao faza pripreme i adaptacije na novu sredinu.

Posebno je važno predočiti im da će se na određeni period promeniti njihova standardna rutina odlaska u vrtić, u park sa drugarima i kod bake i deke, ali da će se ubrzo sve vratiti na staro. Mališani će nakon toga biti bezbrižni i još više će uživati sa vama na odmoru, stvarajući vam manje problema.

Ukoliko tokom putovanja i boravka na destinaciji primetite čudno ponašanje dece, ono može biti upravo posledica neobavljenog razgovora, kao vrste pripreme. U tom slučaju, svakako nije kasno da porazgovarate sa mališanima i uvidite šta im ne odgovara. 

Dobra vest za sve roditelje je da se nakon razgovora i najave putovanja, deca uglavnom raduju i izuzetno su uzbuđena oko nove avanture!

Pripremite usputne aktivnosti i planirajte pauze

Mališanima morate pružiti i odgovarajuću zabavu tokom putovanja. Uključite ih u razgovore, igrajte zabavne društvene igre ili im pokazujte okolinu kroz koju putujete.

Posebno važno jeste unapred isplanirati pauze na svakih nekoliko sati. Idealno je da to budu mesta gde možete nešto pojesti, popiti i protegnuti noge nakon dugotrajnog sedenja u automobilu.

Ukoliko pauza na bude dovoljno, sigurni smo da će se mališani unervoziti. Takođe, ne zaboravite da su njihove potrebe za toaletom češće, pa ih uvek podstaknite da obave svoju fiziološku potrebu na pauzi, a posebno one najmlađe. 

Ponesite malu ručnu apoteku sa sobom

Deca su posebno osetljiva na promenu klime, umor od putovanja i pada imuniteta usled zamora od aktivnosti na odmoru. Zato duplirajte svoju ručnu apoteku i ponesite sve što je inače potrebno i obavezno za decu, ali i neke dodatne stvari za svaki slučaj.

Ponesite toplomer, lekove za snižavanje temperature, lekove protiv bolova, antihistaminike za alergije, masti za ublažavanje ujeda insekata, probiotik, hidrogen, hanzaplaste, sprej za brzo zarastanje rana, zavoj, a dobro će vam doći u prva pomoć u automobilu, ukoliko putujete na ovaj način. 

Ukoliko vaše dete ima redovnu terapiju, neka vam to bude prvo na listi, a dupla provera neće škoditi. 

Za putovanja s bebama, spremite torbu s neophodnim stvarima kao što su pelene, vlažne maramice, hrana

I na kraju, dozvolite deci da spavaju kad god požele i budite spremni da prilagodite svoje putne planove njihovim potrebama i interesima.

Pripremite mališanima zabavu i ponesite svu opremu za praktično putovanje

Budite fleksibilni i prilagodite aktivnosti interesovanjima i potrebama svakog deteta, uključujući i dodatne aktivnosti poput vožnje brodićem, biciklima ili posete zabavnim parkićima.

Iako je sjajno da imaju svoje omiljene igračke sa sobom, dok će im vaši mobilni telefoni verovatno biti pri ruci, naročito kada vi želite malo odmora, potrudite se da ih što više uključite u sadržaj putovanja i motivišete na kretnju i sportske aktivnosti.

Za nošenje dece, sling marama je idealna za zimske odmore, dok su praktična kolica savršen izbor za letnje putovanje. Tokom putovanja, uskladite vreme vožnje sa vremenom spavanja dece, spakujte užinu i osveženje.

Prilikom pakovanja za put, ne zaboravite na auto sedišta, koja su zakonom propisana. Rezervna odeća je neophodna za slučajeve manjih nezgoda kada toalet nije u blizini, kao i zaštita od sunca, posebno tokom letnjih putovanja.

Putovanje sa decom nije samo putovanje, to je prilika za stvaranje trajnih uspomena i učenje. Svako putovanje sa decom može postati avantura koja obogaćuje i edukuje, pružajući priliku za upoznavanje sveta i sticanje novih znanja.