Šta pokloniti novopečenom tati?

Dolazak na svet novog člana porodice je uvek uzbudljiv i srećan trenutak u životu svih ukućana, pa tako i za očeve. Posebno ako se prvi put ostvaruju u ulozi tate. Očinstvo pruža neizmernu radost, uzbuđenje, ali i traži veliku odgovornost.

Jedna od načina da i vi kao član porodice ili prijatelj iskažete radost i sreću zato što se vaš sin, rođak ili prijatelj ostvario u ulozi oca je da mu darujete adekvatan poklon. Mali znak pažnje koji će svakog oca dirnuti i razveseliti. Bez obzira da li je prvo dete ili ne, odabir poklona za novopečenog tatu može biti izazovan zadatak. Ako niste sigurni šta biste kupili kao poklon i još uvek nemate pravu ideju, evo nekoliko naših predloga. 

#1 Odeća za tatu i bebu

Odeća za tate i bebe je jedan od načina da se pokaže veza između malog i velikog čoveka. Ovaj poklon ne predstavlja samo modni izraz već pokazuje ljubav, jedinstvo i zajedništvo dva bića.

To može biti komplet majica ili pidžama koji su usklađeni po dezenima ili sa istim natpisima. Na primer, na majci oca može stajati natpis “najbolji tata” dok na bebinoj “najbolji sin” ili “najbolja ćerka”. Ovakva garderoba je nešto više od samog odevnog predmeta. Setovi odeće “tata i beba” ukazuju na ponos očeva i bliskost dva bića. 

#2 Nosiljka za bebe

Nosiljka za bebe je nesumnjivo veoma praktičan poklon. Ona omogućava da beba u svakom trenutku bude na grudima svoga oca koji će je sa ponosom nositi. Osim toga, omogućava tati da bude aktivan sve vreme.

Sa bebom na grudima može šetati ili obavljati kupovinu na mnogo lakši način. Ovo je posebno dragocen poklon kada beba želi da bude uz svog oca, a on ima obaveza. Dakle, zahvaljujući nosiljci roditelj može biti istovremeno uz svoju bebu i biti produktivan. Nosiljka za bebe je poklon koji donosi bliskost, ali i praktičnost. 

#3 Foto album

Rođenje deteta označava i početak nove priče u životima roditelja. One priče ispunjenje srećnim trenucima i ljubavlju. U svim tim dragocenim momentima, novi tata ima priliku da bude deo uspomena koje će trajati čitav život. Foto album postaje ne samo poklon, već i magična kutija koja čuva svaki osmeh, korak i trenutak koji roditelji dele sa svojom bebom.

Bilo bi dobro da u album mogu da se upisuju neki važni datumi ili da se opišu momenti sa fotografije. Ovo je poklon koji nikada neće izbledeti. Štaviše, vraćaće tate u vreme kada su znali samo za osmeh i sreću.  

#4 Knjiga o očinstvu ili pravilnoj ishrani

Kada postanemo roditelji mi u stvari ulazimo u svet pun radosti, izazova, neprocenjivih trenutaka, ali i realnosti koja ponekad nije tako ružičasta. Za novopečenog tatu prve godine očinstva mogu biti putovanje kroz nepoznato. U tom smislu, ako darujete knjigu o očinstvu ona postaje ne samo poklon, već i vodič koji će pomoći tatama da se lakše suoče sa poteškoćama, obavezama i stvarima kroz koje svaki roditelj mora proći. 

Iskustva drugih roditelja i saveti stručnjaka koji se nalaze u knjizi mogu biti od velike pomoći. U knjigama o roditeljstvu možete pronaći razne savete, od toga kako se menjaju pelene pa sve do emocionalnih izazova sa kojima se roditelji suočavaju u kasnijem životnom dobu deteta, pre svega pubertetu. 

Knjige o očinstvu odnosno roditeljstvu su u stvari neka vrsta mentalne pripreme, a važni saveti koji se u njoj nalaze mogu pomoći novopečenom ocu da se lagodnije i sigurnije oseća u novoj ulozi.  

Takođe, kada se radi o roditeljstvu, briga o ishrani je jedan od ključnih prioriteta. Nove tate, želeći da pruže svom detetu samo najbolje, često se suočavaju sa pitanjima kao što su šta je najbolje za ishranu deteta ili kada i koju čvrstu hranu uvrstiti u jelovnik. Zato knjiga o ishrani može biti dragocen poklon ali i pravi izvor znanja  koji može pomoći svakom tati u donošenju pravih odluka kada je ishrana deteta u pitanju. 

#5 Personalizovan vinski set

U svetu punom pelena, flašica i noćnih uspavljivanja, novopečenom tati će verovatno biti potrebno malo vremena za opuštanje i relaksaciju. Pa ukoliko znate da vaš prijatelj ili rođak koji je od skoro postao tata voli vino onda bi vinski set bio jedna od boljih i elegantnijih opcija. 

Još bolje je ako na njemu izgravirate ili odštampate neku poruku odnosno personalizujete svoj poklon. Tako ćete daru dati posebnu notu. Sa druge strane, vinski setovi sa štampom šalju poruku koliko ste srećni zbog prinove koju je dobio vaš prijatelj. 

Uz vinski set možete dodati i komplet staklenih čaša sa izgraviranim inicijalima ili imenom novorođenčeta. Naravno, i boca kvalitetnog vina za ovu posebnu priliku biće veliki plus. 

Odabrati savršen poklon za one koji su tek postali očevi ponekad nije lak zadatak. To je prilika da izrazimo ljubav, sreću i podršku novopečenom tati u njegovoj novoj ulozi. Zato treba pažljivo birati. Uzeti u obzir stvari koje osoba kojoj je poklon namenjen voli i koje izazivaju osećaj radosti i ponosa. Nadamo se da vam je ova naša mala lista pomogla u tome da se odlučite za neki od poklona koje smo predstavili ili dala neku novu ideju.