Šta sve možete da uradite da povećate šanse uspešnosti VTO

trudnica

Za neke parove ispunjenje sna da postanu roditelji ume da bude malo teži i izazovniji put, koji zahteva i metode potpomognute oplodnje. No dobra je vest da je zahvaljujući razvoju medicine borba za potomstvo sve dostupnija i pristupačnija.

Vantelesna oplodnja, donacija ćelija, stimulacija ovulacije – ovo su samo neki od tretmana za neplodnost koji se sprovode. Vantelesna oplodnja (VTO) je uobičajena metoda asistirane reprodukcije u kojoj se jajna ćelija i sperma neplodnog para oplode in vitro i dva ili više zdravih embriona se prenose u matericu majke radi daljeg razvoja. 

Verovatnoća za uspeh VTO kod žena mlađih od 35 godina su između 35% i 40%. Kako žena stari, šanse se smanjuju. Međutim, godine nisu jedini faktor koji može uticati na uspešnost procedure. Izvesna poboljšanja u načinu života koja parovi kandidati za VTO naprave takođe mogu povećati stope da do željenog ishoda dođe. 

Predlažemo strategije i preporuke za povećanje uspeha vantelesne oplodnje. Pročitajte.

Pravilno se hranite

Pre početka ciklusa vantelesne oplodnje, uverite se da jedete zdravu hranu. Svakodnevni jelovnik mora da sadrži sve vrste hranljivih materija, vitamina i minerala. Ipak, nije poželjno da se prave nagle promene u načinu ishrane, već se preporučuje postepeno uvođenje dobrih navika.

Pravilna ishrana je važna, jer obezbeđuje hranljive materije i energiju koji su potrebni za zdravu proizvodnju jajnih ćelija i spermatozoida. Zdravlje jajnih ćelija i sperme povećava šanse za uspeh VTO. Jajnim ćelijama je potrebno oko 90 dana od početka razvoja do dostizanja zrelosti i ovulacije, a otprilike isto toliko vremena treba da sazru spermatozoidi. Stoga je logično što nutricionisti preporučuju da se najmanje 3 meseca pre početka ciklusa vantelesne oplodnje usvoji odgovarajući režim ishrane.

zdrava-hrana-joga
Pexels.com

Mediteranska dijeta se navodi kao jedna od efikasnijih, obično je savet da se nekih šest meseci pre ulaska u proceduru počne sa ovim dijetetskim planom. Podrazumeva pojačan unos svežeg voća i povrća, proteina životinjskog porekla (piletina, riba), žitarice poput spelte i kinoe, mahunarke (pasulj, sočivo, grašak), uravnotežena doza zdravih masti (orasi, maslinovo ulje, avokado), kao i crveno mesa (ali samo jednom nedeljno ili 3-4 puta mesečno). Upotreba proizvoda sa niskim sadržajem masti pomaže da dobijete cink, vitamin D i neke proteine.

Treba izbegavati šećer i prerađenu hranu. Pijenje najmanje 4 do 5 čaša vode dnevno je još jedna preporuka za pravilnu ishranu za uspešnu trudnoću.

Održavajte optimalnu težinu i vežbajte

Žene koje imaju dobar BMI (indeks telesne težine) i redovno vežbaju imaju veće šanse da zatrudne. Gojaznost ima negativan uticaj na začeće, a ujedno otežava pregled jajnika tokom VTO ciklusa i povećava rizik od komplikacija tokom uzimanja oocita. Imati uravnoteženu težinu moguće je samo promenom ishrane i redovnim vežbanjem. Stoga, žene koje su kandidati za VTO treba da imaju odgovarajuću ishranu i program vežbanja kako bi dostigle odgovarajuću težinu pre početka ciklusa lečenja.

Treba napomenuti da lekari preporučuju vežbanje i tokom procesa vantelesne oplodnje, kao i nakon transfera embriona, ali da to budu treninzi umerenog inteziteta. Umesto trčanja izaberite hodanje, jogu ili lagane fitnes vežbe.

pexels-max-nikhil-thimmayya-802417
Pexels.com

Izbegavajte kofein, alkohol i nikotin

Ispijanje više pet i više šoljica kafe dnevno nije korisna navika ako planirate trudnoću uz pomoć VTO. Prema ekspertima, zapravo, prekomerna količina kofeina može smanjiti šanse uspešnosti procedure i do 50%. Opšta je preporuka da se više od jednog, eventualno dva kofeinska napitka dnevno ne konzumira tokom VTO ciklusa i trudnoće. 

Slična su mišljenja stručnjaka i povodom konzumiranja alkohola i cigareta, jer ove supstance smanjuju kvalitet sperme, pa čak mogu da izazovu i oštećenje DNK muškog reproduktivnog materijala. Kod žena se taj štetan uticaj može videti u smanjenoj verovatnoći implantacije embriona u matericu.

Kvalitetno spavajte

Kvalitetan noćni san je važan za odmor i normalno funkcionisanje svih procesa u organizmu. Ujedno, dovoljno sna povećava šanse za implantaciju embriona i tako povećati uspeh VTO. Stručnjaci za lečenje steriliteta preporučuju 7 ili 8 sati sna tokom noći. Poboljšajte svoje navike spavanja tako što ćete podesiti temperaturu u sobi kojoj spavate između 16 i 19 stepeni i priuštiti sebi topao tuš pre odlaska u krevet.

Izbegavajte pića koja sadrže kofein poput čaja i kafe 4 do 6 sati pre spavanja. Najbolje je da preskočite večeru ili da podesite tako da bude dva do tri sata pre nego što legnete. Umirujuća muzika i opuštajući mirisi lavande u spavaćoj sobi takođe su neke od strategija koje pomažu.

Uključite dijetetske suplemente 

Uzimanje nekih suplemenata može pomoći u zdravoj trudnoći i povećati uspeh VTO. Jedan od najvažnijih dodataka ishrani pre (ali i posle) transfera embriona je folna kiselina. Opšta je preporuka da žene počnu da uzimaju folnu kiselinu tri meseca pre trudnoće. Pomoći će u održavanju zdravlja embriona i sprečiti oštećenje mozga i poremećaje u kičmi fetusa. 

Među suplementima koji se obično savetuju je i vitamin D, ali treba imati na umu da pre nego što počnete sa konzumacijom obavezno treba da se konsultujete sa svojim lekarom.

Smanjite stres i pozitivno razmišljajte

Neplodnost može biti veoma stresna za parove, ali treba napomenuti da smanjenje nivoa stresa može obezbediti bolje uslove za trudnoću. Mnogim parovima koji se bore za potomstvo potrebno je više od jednog ciklusa VTO da dođe do začeća. Ako redovno rade na antistres-tehnikama to može poboljšati ishode iz ciklusa u ciklus. Lekar specijalista u bilo kom periodu može povećati šanse da zatrudnite tako što će prilagođavati lekove i preporučiti neke korisne metode za oslobađanje od stresa. Važno je da budete strpljivi, da imate svest o tome da je cela situacija van vaše kontrole i da, naravno, ne krivite sebe. Pozitivno razmišljanje i meditacija mogu i te kako biti od koristi.

Izaberite odgovarajućeg lekara i medicinski centar

Pored poboljšanja načina života, izbor odgovarajućeg lekara i centra za lečenje neosporno utiče na uspeh VTO. Iskusan lekar može ispravno dijagnostikovati problem neplodnosti i koristiti metode lečenja koje će biti odgovarajuće za vas. 

Napredan i dobro opremljen centar za lečenje je uvek dobar izbor, jer ovakve ustanove omogućavaju da se fokusirate samo na lečenje. Stručnjaci se staraju da vantelesna oplodnja i sve njene etape proteknu bez brige i nepotrebnog stresa i tako povećaju šanse za željeni rezultat – zdrava trudnoća bez komplikacija.