Šta vam sve može zadavati brigu u petom mesecu trudnoće

Trudnoća se sa razlogom naziva drugo stanje. U tom periodu su moguće razne promene, koje se ogledaju kako u fizičkim, tako i u emocionalnim stanjima trudnice. Jedno od tih stanja je i stalan osećaj vrućine, čak i kada je drugima oko vas hladno. Za to su zaslužni hormoni, kao i povećan priliv krvi u kožu. 

Zbog toga uvek nosite komotnu odeću, koja je lagana i od prirodnih materijala, kao što je pamuk. Klonite se sunca što je više moguće, naročito tokom jako toplih dana. Jedan od načina da se rashladite može biti i plivanje, ili tuširanje mlakom vodom. Veoma je važno da u organizam unosite puno tečnosti, jer na taj način nećete dehidrirati.

Bol u trudnoći nema cilj da vas preplaši, jer on je najčešće samo posledica pripreme vašeg tela za momenat porođaja, i upoznavanja vaše bebe. Zato je bol u leđima česta pojava kod gotovo svih trudnica. Zglobovi karlice tokom perioda trudnoće postaju veoma labavi, a sve to da bi beba lakše izašla na porođaju. 

Trudite se da ne stojite i ne sedite predugo, kako biste smanjili opterećenje kičme. Naučite kako da pravilno podignete teške stvari. Savijte se u kolenima, a ne kako to trudnice obično rade u struku. Trudite se da ne dobijete preveliki broj kilograma tokom trudnoće, jer se na taj način povećava teret koji nosi kičma.

Zbog čega je 20. nedelja trudnoće posebna

U ovoj nedelji trudnoće u stomaku, koji je kao jedna lubenica, raste beba veličine kao jedna dinja. Beba je u 20. nedelji trudnoće teška oko 300 grama, dok njena dužina od temena do trtice iznosi oko 17 centimetara. Ultrazvučnim pregledom sada možete saznati da li nosite dečaka ili devojčicu, naravno ako to želite. To je odluka koju donose otac i majka bebe, i koji možda žele da to ostane iznenađenje sve do momenta porođaja.

Neki roditelji žele da saznaju pol svoje bebe iz praktičnih razloga, jer žele da odaberu ime ranije, ili da kupe sve potrebne stvari za bebu. Neki roditelji su toliko uzbuđeni i ne mogu da podnesu neizvesnost, pa zato žele što pre da saznaju bebin pol.

Ukoliko rešite da saznate pol svog deteta, morate imati na umu da ultrazvuk ponekad pogreši oko pola bebe. Mnogim roditeljima je na pregledu ultrazvukom rečeno da čekaju dečaka, dok se na porođaju rodila devojčica. Bilo je i obrnutih slučajeva, da su roditelji misili da im stiže devojčica, a rodio se dečak.

U 20. nedelji trudnoće, ukoliko nosite devojčicu, njena materica je formirana u potpunosti, vaginalni kanal počinje sa razvojem, a jajnici sadrže oko 7 miliona jajašaca, kojih će po rođenju biti oko 2 miliona. 

Ako nosite dečaka, njegovi testisi su u ovom periodu počeli da se spuštaju iz trbušne duplje. Za par meseci oni će se spustiti u skrotum, odnosno kožnu kesu u kojoj su smešteni testisi. Vaša beba ima još dosta prostora u materici, pa može da se slobodno okreće i rita. Ako niste još uvek osetili te njene gimnastičarke sposobnosti, ne brinite, jer ćete ih u toku narednih nedelja sigurno osetiti.

Fizički i emocionalni simptomi u petom mesecu trudnoće

Što se tiče fizičkih simptoma, peti mesec je mesec koji donosi više energije, ali i češće pokrete ploda. Bol koji možete osetiti u donjem delu stomaka, posledica je istezanja ligamenata koji nose matericu. Ubrzan rad srca i povećan apetit takođe su karakteristični za sredinu trudnoće. Pojedine trudnice pate od gorušice, gasova, zatvora i otečenosti. Otečenost se najviše ispoljava na šakama, licu, stopalima i gležnjevima.

Emocionalni simptomi se ogledaju u sve većoj svesti o činjenici da je trudnoća stvarna, kao i u rasejanosti. U ovom periodu ćete doživljavati ređe promene raspoloženja, mada uvek postoji verovatnoća da ćete u nekim momentima biti razdražljivi i uplakani. Ne brinite, hormoni su zaslužni za sve promene u raspoloženju kod trudnica.

Ubrzan rast noktiju i kose ali i smanjenje vida

Hormoni su u trudnoći zaslužni i za pozitivne promene, nokti vam rastu brže, a kosa je lepša i gušća. I kosa raste velikom brzinom, jer hormoni u trudnoći utiču na metabolizam i cirkulaciju, pa je to razlog zdravog izgleda kose i noktiju. Međutim, bolja ishrana dovodi do toga da dlake počinju da rastu i na mestima na kojima nisu poželjne. Najčešće se pojavljuju na nausnicama, obrazima i bradi, ali i na leđima, stomaku i grudima. 

Ove promene su privremene i završavaju se sa porođajem. Posle porođaja, kosa obično počinje pojačano da opada, pa zato uživajte u lepoj i gustoj kosi narednih par meseci.

Oči su deo tela koji su pod uticajem hormona, pa je moguće da vam je vid u trudnoći lošiji nego pre trudnoće. Hormoni su odgovorni za smanjenje suza, pa vam oči mogu postati suve. Pokušajte da nosite naočare, ukoliko vam je vid baš oslabio. Laserska korekcija vida se ne preporučuje u trudnoći. Po porođaju očekujte da vam se vid vrati u prvobitno stanje.

Da li su putovanja moguća

Planiranje odlaska na godišnji odmor u trudnoći može izazvati razne nedoumice. Putovanja se za vreme trudnoće ograničavaju samo ukoliko se trudnica suočava sa zdravstvenim problemima. Za dalja putovanja najbolje je izabrati drugo tromesečje. Putovanja u prvom tromesečju mogu biti neprijatna, naročito ako patite od mučnina i vrtoglavica.

Putovanja u daleke krajeve se ne preporučuju ni u poslednjem delu trećeg tromesečja, jer pre vremena možete dobiti trudove, pa nećete moći da kontaktirate svog lekara. Svakako, pre odlaska na bilo koji put, radi mirne glave potražite dozvolu od svog lekara.

Ukoliko putujete avionom, proverite sa avio – kompanijom da li postoje posebna pravila koja se odnose na trudnice. Postarajte se da dobijete sedište u prednjem delu aviona, kako biste lakše otišli do toaleta, ili se samo protegnuli za vreme leta. Ponesite neki sendvič, salatu, keks ili voće, i pijte dosta tečnosti. 

Ukoliko putujete vozom ili automobilom, ponesite poneku grickalicu, sendvič, vodu ili sok. Pri putovanju automobilom možete poneti naslonjače za leđa, kako bi vam bilo udobnije. Još jedna stvar koja vam može obezbediti udobnost na putovanju bilo kojim prevoznim sredstvom, jeste jastuk ili naslon za glavu.