Sunčane naočare za decu i kako ih izabrati?

Za svako dete, igra na otvorenom nije samo zabava, već ključni deo zdravog odrastanja. Bilo da se radi o šetnjama, vožnji bicikla, plivanju ili bezbrižnom trčanju, deca obično provode mnogo više vremena napolju u odnosu na odrasle. I dok su te aktivnosti pun pogodak za njihov fizički i mentalni razvoj, ne smemo zaboraviti na zaštitu njihovih očiju od štetnih UV zraka. Tu na scenu stupaju sunčane naočare – tiho, ali moćno oružje u borbi za zdrav vid vaših mališana.

Nastavak teksta donosi savete o tome zašto su sunčane naočare važan deo opreme za svako dete i kako odabrati one prave, koje će im pružiti najbolju moguću zaštitu dok istražuju svet oko sebe.

Da li su detetu zaista potrebne naočare za sunce?

Mada se ponekad čini da su dečije naočare za sunce više modni detalj nego neophodnost, stvarnost je drugačija. Izlaganje suncu može imati i kratkoročne i dugoročne posledice po vid.

Zašto su sunčane naočare must-have za klince? Evo nekoliko ključnih razloga:

 • UV oštećenje – Produženo izlaganje UV zracima može šteti očima, naročito tkivu rožnjače i mrežnjače.
 • Rizik od oboljenja oka – Deca izložena suncu bez zaštite mogu imati veći rizik od razvoja katarakte i degeneracije žute mrlje kasnije u životu.
 • Fotokeratitis – Izlaganje intenzivnom UV zračenju može izazvati „slepoću od snega“, sa simptomima poput crvenila i suzenja.
 • Povećana osetljivost na svetlost može ometati igru i svakodnevne aktivnosti.
 • Uticaj na razvoj vida – Izlaganje suncu može poremetiti normalan razvoj vizuelnog sistema.
 • Očni melanom – Iako retko, produženo izlaganje UV zračenju može doprineti razvoju očnog melanoma.

Dakle, sunčane naočare za decu nisu samo modni dodatak – one su esencijalna zaštita od mnogih potencijalnih problema sa vidom.

Kako da odaberete dečije naočare?

Kada je reč o izboru sunčanih naočara za vaše mališane, prvenstveno se usredsrede na njihovo zdravlje i zaštitu očiju, ali ne zaboravite ni na udobnost i trajnost.

Evo nekoliko saveta na šta da obratite pažnju:

 • Zaštita od UV zraka je ključna. Tražite naočare koje obezbeđuju 100% zaštitu od UVA i UVB zraka.
 • Razmislite o polarizovanim staklima. Ona smanjuju odsjaj sa sjajnih površina i time poboljšavaju vid i udobnost, naročito za vreme igre na otvorenom.
 • Birajte fleksibilne i izdržljive ramove. Deca često nisu pažljiva sa svojim stvarima, tako da su kvalitet i otpornost na lom važni.
 • Lagane naočare su bolje. Neće opterećivati ni umarati vaše dete tokom dužeg nošenja.
 • Dobar fit je važan. Naočare treba da se udobno prilagode licu deteta, bez klizanja ili stezanja.
 • Tražite stakla otporna na ogrebotine. Tako ćete osigurati duži vek trajanja i jasan vid.
 • Stil i dizajn takođe igraju ulogu. Deca će rado nositi naočare koje su zabavne, u bojama i sa dizajnom koji im se sviđa, pa čak i sa motivima omiljenih crtanih junaka.

Uključite svoje dete u izbor sunčanih naočara da biste pronašli par koji će s radošću nositi i pokazivati kao modni detalj, a vi možete biti spokojni znajući da su njihove oči zaštićene.

Kako još možete da zaštitite vid kod deteta?

Sunčane naočare sa UV zaštitom ne bi trebalo da budu jedino sredstvo kojim ćete čuvati zdravlje deteta. Evo šta bi još trebalo da praktikujete:

 • Ne idite na sunce bez šešira i kačketa. Navikavajte dete na nošenje šešira sa širim obodom ili kačketa, kako biste sprečili da detetove oči budu izložene direktnim sunčevim zracima.
 • Tokom letnjih meseci provodite vreme na otvorenom u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima kada je sunce nešto slabije. Naravno, i tada se preporučuje nošenje naočara za sunce i šeširića.
 • Zaštitite nežnu kožu oko očiju kremama za sunčanje sa visokim SPF faktorom (najmanje 30)
 • Podstičite dete da se igra napolju kako bi što više aktiviralo vid na daljinu i odmorilo oči od naprezanja koje izaziva izloženost ekranima. Generalno, preporuka je da sasvim mala deca izbegavaju gledanje u ekran, a da nešto starijoj vreme provedeno pred ekranom i korišćenje pametnih telefona bude ograničeno.
 • Ishrana bogata povrćem, voćem i omega-3 masnim kiselinama štiti zdravlje očiju. Na trpezi treba da se nađu šargarepa, crvena paprika, citrusi, zeleno lisnato povrće, batat, mahunarke, riba.
 • Redovni pregledi kod oftalmologa igraju nezamenljivu ulogu u otkrivanju i lečenju bilo kakvih problema sa vidom koji mogu nastati kao posledica izlaganja suncu. Ne čekajte znake upozorenja da biste delovali. Proaktivno brinuti o zdravlju očiju vašeg deteta znači zakazivanje redovnih pregleda i pridržavanje preporuka vašeg oftalmologa.

Briga o očima vaših mališana ne mora da bude dosadna lekcija – može biti i avantura! S pravim pristupom, možete im pomoći da shvate važnost čuvanja očiju, pretvarajući nošenje sunčanih naočara i primenu drugih zaštitnih mera u zabavni deo njihove svakodnevice.

Učite ih da budu superjunaci svojih očiju – opremljeni štitom u vidu sunčanih naočara, spremni da se suprotstave zlikovcu po imenu UV zračenje. Tako, ne samo da čuvate njihove oči zdravima, već ih i osnažujete da brinu o svom zdravlju kroz ceo život.

To je avantura koja ne samo da štiti njihove oči, već ih i uči vrednosti brige o sebi i svom zdravlju.