Top 5 knjiga koje bi svaki školarac trebalo da pročita

Knjige poređane horizontalno na policama

Kada tražimo knjige koje bi svaki školarac trebalo da pročita, velika je verovatnoća da ćemo iznova naleteti na iste odgovore, tačnije naletećemo na par istih predloga koji kruže internetom. 

Iako se slažemo da su romani kao što su Igre gladi, Hari Poter ili Tvajlajt važne edukativne knjige za decu koje razvijaju njihovu maštu i kreativnost, u ovom tekstu smo se potrudili da vam skrenemo pažnje na još neke, podjednako zanimljive knjige koje će doprineti da se vaš školarac zaljubi u čitanje

Zato, nastavite da čitate kako biste saznali top 5 knjiga koje bi svaki školarac trebalo da pročita. 

#1 “Letopisi Narnije“ K.S. Luis – čarobni svet koji se krije iza vašeg ormana

Letopisi Narnije su serijal koji obuhvata čak 7 knjiga o fantastičnom svetu punom mitskih bića poput faunova, lavova i grifona koje je opisao britanski pisac K.S. Luis. Sve knjige su prevedene na preko 30 jezika i skoro čitav vek krase police čitalaca širom sveta

Ova knjiga je pravi favorit među školarcima jer je puna akcije i neizvesnosti u koju se deca zaljube posle manje od 100 stranica. 

O njenoj popularnosti govori i činjenica da od 2005. odrađene 3 filmske adaptacije koje su potpuno oživele heroje ove priče kao što su Aslan, Edmund, Piter, Suzan i čuveni gospodin Tamnus. 

#2 “Čarlijev svet” Stiven Čobski – odrastanje ume biti naporno ali definitivno nije dosadno 

Čarlijev svet je knjiga koja je na zapadu jedna od omiljenih među školarcima, tinejdžerima ali i ozbiljnim ljudima. Nažalost, kod nas je veoma retka a naslov “Čarlijev svet” ne opisuje u potpunosti pravi naziv ove knjige koji na engleskom jeziku glasi “The Perks of being a Wallflower”. 

Ovaj roman je izdala čuvena muzička televizija MTV ali nemojte zbog toga pretpostaviti da ona ima manji kvalitet. Ona je sastavljena od niza pisama koje, Čarli stidljivi tinejdžer koji je tek upisao srednju školu, piše nepoznatoj osobi

Ovaj roman govori o odrastanju jednog autsajdera, zbog autentičnosti i veoma ličnih tema sa kojima se glavni akter susreće, ona je apsolutni favorit među ljudima širom sveta. 

#3 “Hari Poter” Dž. K. Rouling – svet čarobnjaka i veštica koji će zaokupirati pažnju svakog čitaoca

Čuveni serijal knjiga o avanturama mladog čarobnjaka Hari Potera, je definitivno među najpopularnijim književnim serijalima ikada.  Sastoji se iz 7 delova od kojih je svaki napetiji i interesantniji od prethodnog. 

Kroz 7 knjiga ovog serijala, povezaćete se na emotivnom nivou sa mladim čarobnjacima Harijem, Ronom i Hermionom jer ćete imati utisak kao da ste deo njihove družine dok budete čitali o avanturama u fantastičnoj školi za mlade veštice i čarobnjake. 

Hari Poter je stvarno klasik koji će se čitati još dugo vremena. Čitanjem ovih knjiga, pružićete vašem detetu sate i sate kvalitetne zabave a takođe ćete uticati i na kvalitetan razvoj njihove mašte i ljubavi prema knjigama. 

Složene knjige jedna na drugu

#4 “Artemis Faul” Oin Kolfer – patuljci, vilenjaci, genijalci i još po nešto

Pre par godina, dok je svet bio na vrhuncu zaokupiranosti Hari Poter manijom, jedna podjednako dobra serija knjiga za decu je, za malo, prošla potpuno neopaženo.

Artemis Faul od irske piskinje Oin Kolfer je avantura zasnovana na fantastičnom svetu punom patuljaka i vilenjaka koji su prikazani na, do sada, ne svakidašnji način. 

Patuljci su u ovoj knjizi pravi mali lopovi, dok su vilenjaci tu da predstavljaju organe reda. U celu priču je umešano i dete-genije i kriminalni super-um u liku Artemisa Faula drugog, kako bi ova knjiga omogućila sate i sate nepresušne zabave, vešto satkane u jedno prozno delo.

#5 “Hobit” Dž. R. R: Tolkin – krenite na avanturu po Srednjoj zemlji u pratnji jedne nesvakidašnje družine 

Ova lista jednostavno ne bi bila potpuna bez ovog, vanvremenskog klasika. Dž. R. R. Tolkin, poznatiji i kao otac epske fantastike, nas Hobitom, uvodi u maštovit svet vilovnjaka, patuljaka, zmajeva, trolova i čarobnjaka. 

Hobit je preteča čuvenog serijala Gospodar prstenova, a govori o avanturama jednog miroljubivog stvorenja, hobita, po imenu Bilbo Bagins koje napušta toplinu svog doma kako bi pomogao grupi hrabrih patuljaka da spasi svoj dom od kandži opasnog zmaja

Knjiga je često najbolji vaspitač 

Mnogi školarci, a pogotovu oni stariji, posmatraju knjige kao veliku dosadu. To se dešava, uglavnom, zbog pritiska od strane profesora, pa iz tog razloga, oni vrlo rano krenu da izbegavaju čitanje jer ih asocira na veoma stresan period.

Čitanje, međutim, predstavlja jedan proces opuštanja koji pozitivno utiče na razvoj intelektualnih sposobnosti vašeg deteta ali i njegove kreativnosti i mašte. 

Nadamo se da ste se tokom ovog teksta upoznali sa knjigama u kojima školarci širom sveta uživaju, i da će upravo u njima neki školarac, po vašem predlogu, uživati i graditi svoj vokabular i maštu.