U opremanju dečje sobe vodite računa o izboru zavesa

Dečja soba

Ništa lepše od uređivanja sobe budućeg člana porodice… ili opremanja radne i spavaće sobe budućeg đaka prvaka. Roditelji se, po prirodi stvari, trude da gnezdo njihovih mališana bude što lepše, udobnije, bezbednije… Stvari o kojima treba razmišljati tom prilikom je mnogo – kakav nameštaj izabrati, koji raspored će biti najefikasniji, kao i kako prostor oplemeniti sitnicama koje su funckionalne i ujedno doprinose lepom izgledu sobe. Kvalitet je ono što je mnogima prioritet – nije da se soba oprema baš svakog dana, a ako se vodite onom poznatom sentencom “nisam toliko ogat da kupujem jeftine stvari”, prilikom kupovine ćete dobro razmisliti o svakom detalju.

Izbor nameštaja u zavisnosti od potreba i prostora

Jedna od glavnih stavki prilikom biranja nameštaja jeste upravo krevet. Kako je dobar i kvalitetan san neizostavni deo dobrog zdravlja, i mališanima je potrebno da se nakon aktivnog dana odmore i naspavaju kako treba. Krevetića za decu ima u raznim dimenzijama, često se rade i prema željenoj meri, jer ne raspolažu baš svi neograničenim prostorom. Dečje sobe u današnjoj arhitekturi stanova nisu toliko velike, a neretka je i situacija da je deli dvoje, pa čak i više dece. U tim slučajevima zahvalna su rešenja poput kreveta na sprat i kreveta na razvlačenje. Ono što je važnije od biranja samog okvira kreveta, vrste drveta od koga je napravljen i boje, jeste njegovo veličanstvo dušek – koji mora biti anatomski prilagođen dečjim leđima koja su naročito pod opterećenjem u razvoju i u školskom uzrastu.

Pažljivo i kod izbora zavesa – dan noć ili zebra zavese su najčešća preporuka

Iako bi se stavka kao što su zavese mogla smatrati kao nešto što je manje važno i i ne toliko bitno u funkcionalnom smislu, ipak su zavese nešto više od čiste estetike. Pre svega nekoliko reči o tome koliko je dobra osvetljenost važna za dečju sobu. Još od prvih dana, detetu je potrebna dnevna svetlost za pravilan i zdrav razvoj (vitamin D). Zatim, u vršenju svakodnevnih aktivnosti potrebna je dnevna i sunčana svetlost kako bi igranje, bojenje i pravljenje različitih kreacija u igri bilo neometano i da ne predstavlja napor za oči. O dnevnoj svetlosti i njenom položaju da i ne govorimo kada su u pitanju đaci, gde se posebna pažnja posvećuje položaju radnog stola u odnosu na prozor.

S druge strane, potrebno je ponekad sobu i zamračiti u različite svrhe – u vrelim letnjim danima kada je sunce veoma jako a vi želite prijatnu prostoriju za dremku, zatim kada želite da se zaštitite od tuđih pogleda. Tada je pravi izbor kvalitetna zavesa dan noć ili popularnije zebra zavesa. Ona upravo nudi mogućnost da podesite koliko dnevne svetlosti i sunca želite u sobi, a njima možete i potpuno zamračiti sobu.

Kakve su zavese najbolje za svaku, a naročito prostoriju u kojoj borave deca

Ono na šta roditelji moraju da posebno obrate pažnju prilikom biranja zavese za dečju sobu, jeste mehanizam pomoću koga funkcionišu, zatim materijal od kog su napravljene, kao i, naravno, opcija u pogledu dezena, što je deci veoma važno. Među svim ovim stavkama nekako se najviše ističe kao najbitnije to od kog su materijala. Naime, svi smo svedoci koliko deca danas imaju problema sa različitim alergijama od najranijih dana. Kada se tome pridodaju sezonske bolesti, i zagađenje kome smo sve više izloženi, shvatamo da je važno da iz sobe eliminišemo sve što može loše uticati na zdravlje deteta. To su svakako prašina i grinje. Zato je preporuka da se u svim prosotorijama, a naročito dečjim, stave antialergijske i antistatičke zavese, a to su upravo zavese dan noć. Ukoliko je dete alergično, nije neophodno da iz sobe budu prognane zavese, koje su nekad važile za leglo prašine. Danas, kada su napravljene od posebnih i savremenih materijala, zavese treba da budu deo svake dečje sobe, u dezenu kakav god deca požele.