Učenje kroz igru – najbolji način da deca usvajaju strani jezik

Deca uče engleski

Kažu da čovek vredi onoliko koliko jezika poznaje. Složio se neko s tim ili ne, činjenica je da je odavno poznavanje stranog jezika, najpre engleskog, postalo obavezno. Engleski jezik je jezik tehnologije, a tehnologija neizostavni deo savremenig doba, te se svakodnevica u brojnim oblastima gotovo ne može zamisliti bez njega.  Poznato je da se još od vrtića deca susreću sa osnovama engleskog jezika, kroz razne školice, a dalje sa njegovim učenjem nastavljaju kroz osnivnu školu. I od tog trenutka, engleski jezik postaje sastavni deo obrazovanja sve do kraja školovanja, bila to srednja škola ili fakultet. Da bi se stvorila dobra osnova, potrebno je da dete počne sa učenjem kroz igru od najranijeg uzrasta, naravno, prilagođenim metodama.

Da li je onlajn kurs engleskog za decu nemoguća misija

Na pitanje odgovaramo – svakako da nije. Razlog leži u tome što za decu igra predstavlja i onu virtuelnu stvarnost. Naravno, tu mislimo na igrice na telefonu, tabletu i kompjuteru. Ne, tehnologija deci nije strana i ne predstavlja nikakvu prepreku da se koristi i u obrazovne svrhe, čak i u uzrastu kad deca ne znaju da čitaju i pišu. Tu je najbitnije da se onlajn kurs engleskog za decu dobro isplanira i prilagodi tako da i najmlađim uzrastima bude zanimljiv, ne previše težak, ali obavezno stimulativnan kako bi se s radošću dočekao svaki naredni čas.

Uticaj raznih aktivnosti u ranom uzrastu

Odmalena roditelji vode decu u razne školice sporta, plesa, instrumenata, ponekad i na toliko aktivnosti da dete postane preopterećeno obavezama, a vremena za igru je malo. Česta asocijacija na sve te aktivnosti van vrtića i škole jeste odvoženje i dovoženje dece do ponekad i ne tako blizu. To može biti prilično naporno i za roditelje i za decu, i tu se upravo uviđa prednost onlajn aktivnosti, koje su postale neminovnost nakon izbijanja epidemije. Da se razumemo, ništa ne može da zameni komunikaciju uživo, i to je u mnogim situacijama dokazano. Međutim, malcima je onlajn učionica u kojoj se odvija kurs engleskog za decu okruženje koje je zanimljivo i kom vrlo rado pristupaju. Uopšte, svako iskustvo koje ima veze sa obrazovanjem, a naročito kada se to sprovodi kroz igru, utiče na kasniji odnos prema učenju i školi uopšte, a kasnije i prema životu i radu. Deca uče oponašajući odrasle, pa se na tome i zasniva učenje u najranijem uzrastu, naročito kada su jezici u pitanju.

Bolji uvid u rad dece

Kada deca pristupaju nekoj aktivnosti onlajn, velika prednost je u tome što roditelj može na licu mesta da vidi koliko je dete aktivno, zainteresovano, i na kraju  koliko napreduje. Kada se to sve potkrepi komentarom nastavnika jezika, stvara se kompletna slika. Nije svako dete za sve, to je dovoljno jasno, tako da ćete na vreme videti kakav mu način rada leži. Nema toga što jedno dete ne može, ali najbolje je kada je to ono što je detetu prijemčivo i što podstiče maštu i kreativnost. Igra je ono kroz šta deca najbrže i najlakše uče, pa ako je moguće na taj način učiti i strane jezike, uspeh je i više nego zagarantovan.