Urinarne infekcije u trudnoći

Urinarne infekcije se česta pojava u trudnoći i uglavnom se smatraju uobičajenom i bezopasnom tegobom. Međutim, ako se ne leči upala mokraćnih puteva može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za trudnicu i plod u razvoju.

Zbog čega se tako često javljaju urinarne infekcije, kako se manifestuju i leče i da li ih je moguće sprečiti, pročitajte u tekstu koji je pred vama.

Zašto dolazi do urinarnih infekcija u trudnoći?

Odgovor na pitanje zbog čega su urinarne infekcije tako česte u trudnoći treba potražiti pre svega u hormonima i svim promenama kroz koje telo prolazi. Urin trudnice je koncentrisaniji, manje je kiseo i sadrži više proteina, šećera i hormona. Ovo je sredina koja pogodduje razmnožavanju bakterija.

Već nakon šeste nedelje trudnoće, počinje proširavanje i opuštanje uretre pod uticajem progesterona, koje se nastavlja do porođaja. Uvećana uretra, povećana zapremina mokraćnog mehura i njegov smanjeni tonus rezultiraju dužim mirovanjem urina u mokraćnoj cevi. Upravo to će biti uzrokom rasta bakterija i pojave infekcije. 

Do upale mokraćnih kanala dolazi najčešće u periodu od 6. do 24. gestacijske nedelje. Ukoliko sumnjate da imate urinarnu infekciju, obavezno se javite lekaru koji će vas uputiti na test urina i urinokulture. Na osnovu laboratorijskog nalaza urolog će propisati odgovarajuću terapiju.

Koji su uzroci i simptomi urinarnih infekcija?

Glavnim uzročnikom urinarnih infekcija smatraju se bakterije, a najčešće je to Escherichia Coli, koja se prirodno nalazi u debelom crevu. Upala može zahvatiti mokraćnu cev, bešiku, ali i bubrege. Kod trudnica se najčešće javlja cistitis, odnosno upala bešike. Ukoliko se ne leči, može se proširiti i na bubrege i mokraćne kanale i tada govorimo o pijelonefritisu. U zavisnosti od toga da li su upaljeni gornji ili donji mokraćni putevi, razlikuju se i simptomi.

Neki od najčešćih simptoma uključuju: hitnu ili čestu potrebu za mokrenjem, kao i peckanje prilikom uriniranja. Urin je zamućen, tamnije boje i često jakog mirisa, a može se pojaviti i krv. Urinarne infekcije prati bol u donjem delu leđa i trbuhu. Uz ove znake može se javiti i bol prilikom seksualnog odnosa, a ako se infekcija proširila na bubrege i povišena temperatura, drhtavica, dijareja, mučnina i povraćanje. 

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih znakova upale, veoma je važno da se odmah javite svom ginekologu da bi se na vreme počelo sa lečenjem. 

Nije retkost da se u trudnoći razvije infekcija bez simptoma. Iz tog razloga je veoma važno da se iz meseca u mesec analizom urina proverava da li je došlo do rasta pojedinih parametara, kao što su leukociti ili nitrati, npr. 

Kako se leči urinarna infekcija u trudnoći?

Lečenje upaljenih mokraćnih kanala, bubrega ili bešike zahteva doslednost i upornost u praćenju svih lekarskih saveta. Uzimajući u obzir bezbednost i trudnice i ploda, lekar određuje koje lekove protiv bolova i upale i koliko dugo trudnica sme da uzima. U većini slučajeva se propisuju antibiotici, s tim što antibiotska terapija traje najmanje tri, a najviše sedam dana. Ukoliko dođe do upale bubrega, trudnica se upućuje na bolničko lečenje.

Isprobajte prirodne lekove

Pored propisane medikamentne terapije postoje i mnogi prirodni biljni preparati koji vam mogu pomoći da se što pre oslobodite upale. 

Pijte dosta vode

Pojačani unos vode pomoći će da izbacite bakteriju iz urinarnog trakta čestim mokrenjem. Pijte vodu što češće, čak i kad niste žedni. Ovo je ujedno i jedna od glavnih mera prevencije.

Uzimajte probiotike

Probiotici pomažu da flora ljudskog organizma bude u ravnoteži. To su prirodna sredstva koja sadrže takozvane „dobre bakterije“ i podstiču njihov razvoj u crevima. Najbolje je da u trudnoći uzimate prirodne probiotike – uglavnom fermentisanu hranu kao što je jogurt, kiselo mleko, sireve, kefir, kiseli kupus, turšija. 

Pijte sok od brusnice

Prema jednom američkom istraživanju iz 2017. godine, brusnica je izuzetno delotvorna u lečenju upala mokraćnih puteva. Ovo voće u svom sastavu ima jedinjenja koja mogu sprečiti da se bakterije pričvršćuju na sluznicu mokraćovoda. Uz to antibakterijska svojstva brusnice onemogućavaju razmnožavanje bakterije Escherichia Coli, koja se smatra glavnim uzrokom nastanka urinarne infekcije.

Povećajte unos vitamina C

Sa redovnim i pojačanim unosom vitamina C smanjićete dalje razmnožavanje bakterija u urinu. Zapravo, vitamin C povećava nivo kiselosti urina i tako ubija bakterije koje izazivaju infekciju. Jedite hranu bogatu ovim vitaminom: paprike, narandže, kivi, limun. Ukoliko vam lekar posavetuje, vitamin C možete uzimati i u vidu tableta. Pored značajnog efekta u lečenju urinarnih infekcija, vitamin C će istovremeno jačati vaš imuni sistem. 

Koristite ulje karanfilića

Poznato po svojim antimikrobnim, antivirusnim i antimikotičnim svojstvima, ulje karanfilića može i te kako pomoći u lečenju urogenitalnih infekcija. Naravno, pre upotrebe obavezno se posavetujte sa lekarom koji vodi vašu trudnoću o načinima korišćenja da biste izbegli nuspojave.

Mogu li se sprečiti urinarne infekcije?

Kod žena koje su pre trudnoće imale čestih problema sa urinarnim traktom, postoji velika verovatnoća da do infekcije dođe i kad zatrudne. Ukoliko planirate trudnoću, posebno obratite pažnju na ovih nekoliko nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da sprečite pojavu infekcija.

  • Održavajte telo hidriranim. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno.
  • Obrišite se od napred prema nazad kada idete u kupatilo.
  • Ispraznite bešiku malo pre i nakon seksualnog odnosa.
  • Izbegavajte jake ženske dezodoranse ili sapune koji izazivaju iritaciju.
  • Operite genitalno područje toplom vodom pre seksualnog odnosa.
  • Nosite pamučno donje rublje. Menjajte donji veš svakodnevno.
  • Izbegavajte kupke u kadi. Umesto toga se tuširajte.
  • Ne nosite preuske pantalone. Veoma je važno da veš i odeća koju nosite budu udobni.

Uz dosledno provođenje ovih saveta, pravilnu ishranu i redovnu proveru urina u trudnoći, nećete imati problema sa bakterijama u urinarnom traktu. Tako se možete prepustiti svim onim lepim stvarima koje trudnoća donosi i uživati u iščekivanju svoje bebe.