Uspavljivanje beba, ili ko će koga da nadmudri

bebina stopala

Posle svih nedaća kroz koje jedna majka prođe donosiće bebu na svet, uspavljivanje bebe zna da bude poseban izazov. Teško pada i umornoj mami, ali i bebi koja se često budi i bori se da uspostavi ritam spavanja. U prvom mesecu beba bi trebalo da spava oko 17 sati, a da bi do toga došlo treba da se ispune neki uslovi.

Bebe umeju da razlikuju dan od noći

U početku, u vreme kada odrasli treba da idu na spavanje ne treba da čudi da beba želi da se igra. Ona ne zna do četvrtog meseca života da razlikuje dan od noći. Negde oko šestog je već normalno da prespava celu noć, ali svakako to nije pravilo.

Za bolje uspavljivanje savet je da se detetu uspostavi ritam, kome ćete biti dosledni. Naime, otprilike u isto vreme odlazak na kupanje, pričanje priča i pevušenja pesmica, masaža, uspavljivanja. Neka deca kupanjem mogu da se razigraju pa je važno da ih ne razigravate pred spavanje.

Neka se uvek uspavaju na svom dušeku za krevetac

Često mlade mame imaju pomoć baka, koje znaju da ljuljuškaju dete dok se ne uspava. To je zaista umirićuje za mališane, no nekad zna i da potraje, a da leđa stradaju. Na to naročito treba misliti od prvog dana dok je beba još sitna jer vremenom će dobijati na kilaži pa neće toliko biti simpatično da se drži u naručju.

Idealno je da već prilikom dolaska bebe iz porodilišta je stavite na  njen dušek za krevetac. Ona će polako sticati navike, a ako zaplače, nemojte je odmah uzimati, već pokušajte da je malo umirite dok leži.

Za uspavljivanje njihalice za bebe su dobro rešenje

Baka servis ne može da bude na raspolaganju 24h pa se mnogi odlučuju da sačuvaju svoja leđa tako što će ih u ljuljuškanju zameniti njihalica za bebe. Većina njih ima podešavajući ritam i sedište te bebac može lako da se uspava. Nemojte preko dana koristiti previše ljuljašku, već zaista kada je bebi potreban san. 

Ona će vam biti dobar saveznik u prvoj godini života, kada vam je i najpotrebnija. No, imajte na umu da nije i neophodna, jer mnoga deca se bez problema uspavljuju i nežnim milovanjem po glavi.

Spavanje sa odraslima u krevetu nije rešenje

Iako će možda u početku biti zanimljivo i izgledati neodoljivo, izbegavajte da spavate sa bebom. Činjenica je da se mnoge bebe često bude u toku noći i da je svakako lakše da ne ustajete, ali bebi nije mesto u krevetu pored vas. Ono malo sna što imate dok je beba sasvim mala, trudnite se da kvalitetno odspavate bez bojazni da ćete je povrediti, a spavanje sa njom upravo može do toga da dovede. 

Uspavljivanje bebe zna da bude naporno, ali kad je dete zdravo u teškim trenucima ohrabrite sebe činjenicom da će ta njena faza u nekom trenutku da prođe. Najgore što sebi možete da uradite je da budete nervozni, jer to prenosite i na nju. Imajte na umu da će ona da poraste a da je na vama da uspostavite ritam koji će vama najviše da odgovara.