Uz pomoć sledećih saveta pomozite bebi koja ima grčeve

Grčevi bebe

Uz pomoć sledećih saveta pomozite bebi koja ima grčeve

Grčevi kod beba odnosno infaltilne kolike, predstavljaju jednu od prvih poteškoća u roditeljstvu. Javljaju se ubrzo, svega nekoliko nedelja, po dolasku novoriđenčeta iz porodilišta kući, i mogu biti veoma stresni za roditelje koji ne znaju kako da pomognu svojoj bebi.

Kako biste što lakše prebrodili period u kome beba ima grčeve, donosimo vam odgovore na neka od najčešćih pitanja kada je reč o grčevima kod beba.

Šta su grčevi kod beba i kako nastaju?

Grčevi kod beba ne predstavljaju nikakvu bolest niti razvojni problem, već pojavu sa kojom se, prema postojećim podacima, suočava svaka peta beba. Javljaju se već oko 15. dana života, i podjednako pogađaju devojčice i dečake. Najčešće se završe do kraja trećeg meseca, a mogu potrajati i duže od toga, posebno ukoliko je vaše dete spada u grupu prevremeno rođenih beba.

Grčevi kod beba se prouzrokuju bolan, dugotrajan plač, pre svega između dva obroka. Grčevi kod beba nastaju kada se, tokom obroka, beba naguta previše vazduha. Pored toga, bebin sistem za varenje se još uvek razvija u prvim danima njenog života i ne može na najbolji način da prevari mleko kojim se beba hrani, zbog čega beba može imati grčeve.

Koji su najčešći siptomi grčeva kod beba?

Simptomi grčeva kod beba, po kojima se oni razlikuju od drugih stanja i bolesti kod novorođenčadi su sledeći: napadi plača koji su praćeni bolovima u stomaku, zauzimanje karakterističnog položaja: savijene noge i podignute ka stomaku, šake skupljene u pesnice, crvenilo u licu, stomak može biti nadut i osetljiv na dodir.

Najčešće, ovi simptomi se javljaju neposredno nakon obroka, a izraženi su tokom popodneva i večeri, ali se mogu javiti u bilo koje doba dana.

Kako bebi ublažiti grčeve?

Ne postoji univerzalni savet i recept koji će pomoći vašoj bebi kada je borba sa grčevima u pitanju. Predlažemo vam da isprobate neke od sledećih saveta kako biste otkrili šta najviše odgovara vašem novorođenčetu.

∙ Stavite vašu bebu direktno na vašu kožu. Ona će osetiti vaš miris, otkucaje srca i to može delovati umirujuće na nju.

∙ Utešite vašu bebu: ljuljajte je, mazite je, pevajte joj, nežno je mazite i nosite je.

∙ Neka okruženje u kome boravi vaša beba bude toplo i ušuškano. Izaberite toplo i mekano ćebe, utoplite novorođenče i podignite ga u uspravan položaj. To bebi mođe pomoći da se oslobodi gasova.

∙ Postavite toplu pelenu ili topao bebi termofor bebin stomačić.

∙ Masirajte bebin stomak – sat vremena pre obroka, pravite nežne pokrete u pravcu kazaljke na satu

∙ Okupajte bebu u toploj vodi – topla kupka može delovati umirujuće

∙ Ukoliko dojite bebu, poželjno je da prilagodite svoju ishrena i iz nje izbacite namirnice koje mogu izazvati nadutost stomaka.

∙ Birajte flašicu koja ima mali otvor na cucli za prve mesece bebinog života, kako biste sprečili da beba jede previše brzo tokom obroka. Takođe, možete izabrati i specijalne antikolik cucule, koje su napravljene tako da sprečavaju veliki dotok mleka u bebina usta.

∙ Ukoliko ništa od ovih saveta ne pomogne, možete bebi dati neke od kapi protiv grčeva kod beba. Kapi se proizvode na prirodnoj bazi i bezbedne su za novorođenčad.