Važno je čuvati oralno zdravlje i u periodu trudnoće i nakon njega

Pomislili smo da smo u jednom trenutku zauvek raskrstili sa mitom da trudnice ne treba da idu kod zubara i da se nikakve intervencije ne rade u tom periodu, pa i nakon porođaja. Ipak, broj žena koje nakon trudnoće i dojenja imaju gore stanje oralnog zdravlja govore o tome da je izbegavanje zubara bilo i više nego pogrešno i da se, na kraju krajeva, i dalje živi u pomenutom mitu. Naravno, treba imati u vidu da mnoge od tih trudnica ni ovako nisu bile redovne na preventivnim pregledima, a kamoli u trudnoći. I takav odnos prema svom zdravlju mora da dođe na naplatu, a mi se toga setimo tek kada počinje da utiče na spoljašnji izgled – kada izgubimo zub.

Zašto se javljaju problemi sa zubima u trudnoći

A upravo treba da bude suprotno – trudnoća je stanje u kome buduća majka treba da vodi računa o svakom segmentu svog zdravlja, pa samim tim i zdravlja bebe. Treba obratiti naročitu pažnju – ali ne zato što beba uzima kalcijum od majke pa joj zato propadaju zubi. Najviše odgovornosti je najpre na lošoj higijeni, koja često u trudnoći može biti zanemarena. U nekim situacijama, kada su na početku trudnoće učestala povraćanja, trudnice iz opravdanih razloga ne žele da rade ništa što bi im izazvalo ponovni nagon, pa čak izbegavaju i pranje zuba. Ta kiselina koja iz želuca dolazi utiče na gleđ zuba i čini ih preosetljivim, što je savršena podloga da se pojave bolesti zuba. Savet je pak da se usvoji pravilan redosled higijene u tim situacijama – nakon povraćanja treba najpre isprati usta vodom, a tek nakon nekog vremena oprati ih regularno pastom i četkicom.

Nikako ne izbegavati popravku ako postoji karijes

Karijes ima tu karakteristiku da ako se na vreme ne leči, može da zahvati sve veću površinu zuba, ali i da ode dublje i izazove i opasnije infekcije, kao i da ugrozi ostale. Kada je već tako, blago rečeno, nezgodan, treba ga ukloniti čim se ustanovi. Sam zahvat popravke zuba nije opasan po zdravlje trudnice i bebe koliko bi mogla biti neka veća infekcija koja bi se mogla stvoriti ako bi karijes nastavio da se širi. Postoji period kada je najoptimalnije uraditi potrebne intervencije, a to je drugi trimestar, kada se trudnica i najbolje oseća, a između perioda u kom ima mučnina i perioda ograničenosti zbog veličine stomaka.

Navlake za zube – cena koja se najviše isplati kada su manje nepravilnosti, a bezbedne su za trudnice

I u trudnoći nije naodmet da brinemo o lepoti – to najpre pozitivno psihološki utiče na buduću majku, ali se i rešavaju neke stvari i sprečavaju dalji problemi. Kada se desi da se trudnici okrzne zub, iz svih razloga pomenutih u prethodnim pasusima, dobar način da se on sačuva od daljeg propadanja jeste da se ugrade navlake za zube, cena im je više nego povoljna pa su i zbog toga veoma tražene. Inače se navlake koriste da se otkriju sitni nedostaci na zubu koji se tiču oblika, boje, razmaka i slično. U trudnoći se ne preporučuju samo ukoliko postoji zapaljenje desni koje je dugotrajno, pa da se u tom slučaju ne bi izazvali dodatni problemi.

Svaka stomatološka ordinacija u Beogradu može uputiti trudnice u to kako da pravilno brinu o zubima

Uloga stomatologa u trudnoći i inače nije samo da rešava probleme, već najpre da edukuje buduće mame o tome koliko je važno da se pravilno prema njima ophode svakog dana, a naročito u trudnoći i nakon porođaja. Njegova savetodavna uloga može da umnogome utiče na to kako će biti i opšte zdravlje buduće mame, ali i može pripremati majku na njenu ulogu u tome da i detetu neguje zube i oralno zdravlje od prvih dana. Dobra stomatološka ordinacija u Beogradu uvek će biti na raspolaganju da se u njoj dobije pravi savet i preporuka kako da se ophodimo prema eventualnom problemu sa zubima, a sve u cilju toga da sa što manje muke i maksimalno bezbedno dođemo do onog najvažnijeg događaja u životu. Na kraju krajeva, takva stomatološka ordinacija gde se pacijentkinja dobro i sigurno oseća, može biti mesto gde će se buduća uvećana porodica zajedno odgovorno odnositi prema svom zdravlju zuba i unaprediti ga.