Zašto je važno kakav tepih birate za dečiju sobu

Svakom detetu je potreban prostor gde će moći da se igra sa svojim igračkama i drugarima. Kada je napolju loše vreme i dok su deca još uvek mala često je jedina opcija igra u kući ili stanu. Zato dečija soba treba da bude praktična, udobna, ali i zabavna. Jedan od elemenata koji dečiju sobu može učiniti zabavnijom ali i prijatnijom i bezbednijim je tepih. 

Kada dizajnirate i opremate dečiju sobu, nemojte se plašiti da pustite mašti na volju. Izaberite šarenu posteljinu, koloritan nameštaj i jedinstven tepih kako biste stvorili prostor koji će vaši mališani obožavati Imajte na umu da je dečija soba više od prostora za spavanje, to je mesto gde deca mogu izraziti svoju kreativnost i gde će provoditi zabavne sate. 

Kada birate tepih vodite računa o kvalitetu, jednostavnosti održavanja, ali i o eventualnim zdravstvenim potrebama deteta. Birajte pametno. Evo nekoliko razloga zašto je dobar izbor dečijeg tepiha važan. 

#1 Bezbednost dece je na prvom mestu!

Tepih ima značajnu ulogu u stvaranju sigurnog okruženja za igru mališana. U dečijoj sobi to nije samo estetski dodatak, već služi i kao zaštita da se vaše dete ne povredi trčeći po parketu i rizikujući da se oklizne i padne na tvrdu površinu.

Sa te strane, izuzetno je važno odabrati tepih koji svojim svojstvima može da minimizira rizik od nezgoda. Debljina je jedna od važnijih karakteristika tepiha kada je bezbednost u pitanju. Što je tepih deblji to će biti i mekaniji pa će i eventualni pad deteta biti više ublažen. 

Takođe, tepisi sa gumiranom donjom stranom pružaju stabilnost i sprečavaju klizanje, što je još jedna jako važna karakteristika. Na taj način se tepih fiksira za bilo koju podlogu što značajno smanjuje mogućnost povreda tokom igre, posebno kada mališani trčkaraju po sobi. 

Tepisi su zato neizostavni deo opreme u svakoj dečijoj sobi. Pružaju ne samo toplinu i udobnost, već i povećavaju bezbednost dece. To je svakako i razlog zbog kojeg novopečeni roditelji sve više vode računa kada biraju podlogu po kojoj će se mališani igrati.

#2 Dizajn tepiha može uticati na razvoj deteta

Kreativni razvoj kod dece se stvara i podstiče još u najranijem detinjstvu. Dizajn tepiha u tom  smislu može igrati važnu ulogu. Tepisi sa raznovrsnim šarenim motivima mogu podstaći dečiju maštu. Motivi životinja, prikazi iz bajki i boje na podnim oblogama mogu podstaći dete na igru i kreativno izražavanje. Boje poput plave i žute često se povezuju sa pozitivnim emocijama.

Sa druge strane, tepisi sa edukativnim elementima, poput azbuke, abecede, brojeva ili geografskih mapa mogu podstaći dete da brže nauči da čita i piše. Takođe, tepisi sa iscrtanim stazama, putevima, gradovima ili geometrijskim oblicima biće pravi poligon za igru podstaći će dete da razvija motoričke veštine.   

Izbor dezena je danas zaista velik, a neke od najinteresantnijih dečijih tepiha pogledajte na sajtu Kupilend. U svakom slučaju, sigurni smo da ćete pronaći tepih koji će se dopasti vašem detetu i u isto vreme uklopiti u celokupan dizajn sobe. 

#3 Odabir tepiha može uticati na zdravlje deteta

Zdravstveni benefiti tepiha su brojni kada je reč o prostorima namenjenim deci. Pre svega, danas se prave podloge koje su antialergijske. Nekada su podove soba krasili ćilimi, itisoni i različite druge podloge koje su bile pogodne za razmnožavanje grinja, dok moderni materijali koji se koriste u izradi tepiha omogućavaju njihova antialergijska svojstva. 

Antialergijski i antibakterijski tepisi se izrađuju od materijala koji su manje podložni zadržavanju alergena, posebno prašine i grinja. Kada su prirodni materijali u pitanju, najčešći izbor su vuna i pamuk. Međutim, i podne obloge od veštačkih materijala mogu biti antialergijske jer prolaze kroz posebne tretmane tokom proizvodnje. Ovi tretmani uključuju postupke protiv stvaranja bakterija, razmnožavanja grinja i razvoja drugih alergena. 

U grupu veštačkih podloga koje su antibakterijske spadaju tepisi od polipropilena. Postoje i polusintetički materijali, poput viskoze koja se izrađuje od celuloze drveta primenom odgovarajućih hemijskih procesa. Oni takođe imaju antibakterijske karakteristike. 

Dodatni plus može biti i to ako je tepih antistatički. Iako je antistatičko svojstvo pre svega važno za prostore gde ima puno elektronske opreme treba znati da antistatik podloge privlače čestice prašine i ne dozvoljavaju im da slobodno lebde po sobi. Ovo je jako važna karakteristika za decu koja su alergična na čestice prašine ili imaju neki oblik astme. 

Zato, kada birate tepih za dečiju sobu konsultujte prodavca ili pročitajte sa etikete koja se nalazi na poleđini tepiha da li je on antialergijski i antistatički. Naravno, ako kupite podnu oblogu koja je antialergijska i antistatička to ne znači da je ne treba redovno održavati, usisavati i čistiti. Štaviše, ponekad je tepisima kao i krevetima i foteljama u vašem domu potrebno dubinsko pranje, koje se preporučuje bar jednom godišnje.

#4  Deca više od odraslih prljaju tepihe

Tepisi koji se lako održavaju i koji su otporni na mrlje postaju sve češći izbor u domovima, posebno kada su u pitanju prostorije u kojima se deca igraju, ali i stanovi u kojima se gaje kućni ljubimci. 

Mala deca su nespretna i često nepažljiva. Lako im se dogodi da prospu sok, masnu hranu ili da prilikom crtanja bojama naprave mrlju na tepihu. Podloge koje imaju karakteristike da se lako čiste, a to su pre svega one od sintetičkih materijala, su zato dobar izbor za dečije sobe. Pre svega, sintetički tepisi ne upijaju tako brzo tečnost, što vam ostavlja više vremena da reagujete, pokupite je i očistite mrlju

Osim što su sintetički materijali otporniji na flekanje od prirodnih, oni isto tako bolje podnose češća usisavanja i jača trljanja, ukoliko uklanjate mrlje. Tekstura tepiha će ostati duže vremena nepromenjena. Sa druge strane, prirodni materijali, logično, brže upijaju tečnost i podložniji su mrljanju. 

#5 Komšijama ispod vas će manje smetati trčanje dece po stanu

Osim estetskih i bezbednosnih razloga, tepisi su dobra opcija za prekrivanje podova jer imaju i svojstvo apsorpcije zvuka. Ova karakteristika je posebno važna ako živite u stanu, a vaši mališani su nemirni.

Tepih deluje kao apsorber zvuka, smanjujući odjek i sprečavajući da se udarci nogicama o pod vaših mališana čuju tako jako kod komšija koje žive ispod vas. Naravno, što je tepih deblji bolja će biti i zvučna izolacija. Međutim, ne zavisi sve samo od debljine. Gumirane podloge imaju dodatnu izolaciju i više apsorbuju udarce petama u odnosu na druge podloge. 

To ne znači da će samo komšije biti mirne. I vi ćete takođe manje čuti decu dok se igraju i trčkaraju u sobi do vas. Na kraju svega, i dečijim nožicama će biti udobnije da hodaju po mekanom tepihu nego po tvrdom parketu, pločicama ili laminatu. 

Izbor tepiha za dečiju sobu zahteva pažljivo razmatranje brojnih faktora od kojih smo većinu naveli u tekstu. Ako još niste kupili dečiji tepih ili ako razmišljate o novom tepihu, nadamo se da sada imate jasniju sliku kakva bi podna obloga trebalo da krasi sobu vašeg deteta.