Zašto su tricikli za decu toliko bitni u odrastanju deteta?

Dete vozi tricikl sa ocem na igralištu

Većina roditelja nije spremna za ideju o triciklu dok njihovo dete ne počne da hoda i ne postane nezavisnije. Ali kupovina tricikla kada je vaše dete malo zapravo mu pomaže u odrastanju. Tricikl je odličan prvi bicikl za dete. Koristan je za razvoj koordinacije i ravnoteže.

Tricikli za decu su takođe prvi bicikl kojim deca upravljaju. Bilo dečak ili devojčica svi vole da voze tricikle.

Kada ste roditelj, kako odlučiti kada da pređete sa kolica na tricikl za decu?

Prelazak iz kolica na tricikl predstavlja veliku odluku za roditelje i morate biti sigurni kada je pravo vreme da se ta tranzicija dogodi.

Ako postanu preveliki za kolica ili ako počnu da ih fizički prerastaju, možda je vreme da tricikli za decu budu novo rešenje. Ovo će im dati više nezavisnosti i slobode kretanja.

A evo i par nagoveštaja da je dete spremno i za ovaj korak:

Motoričke sposobnosti: Dete treba da ima dovoljno razvijene motoričke sposobnosti, posebno u nogama, kako bi moglo da pogura pedale tricikla. Trebalo bi da je u stanju da stabilno sedi na triciklu i drži se za volan.

Koordinacija: Dete treba da ima dobru koordinaciju ruku i nogu kako bi moglo da uskladi pokrete za upravljanje triciklom. To uključuje korišćenje pedala i okretanje volana.

Orijentacija u prostoru: Dete treba da razume osnovne koncepte orijentacije u prostoru, kao što su vožnja napred, unazad, skretanje i zaustavljanje. Trebalo bi da može da prepozna prepreke i izbegne ih.

Razumevanje sigurnosti: Dete bi trebalo da razume osnovna pravila sigurnosti i da bude svesno potrebe da se vozi oprezno. To uključuje zaustavljanje na znak zaustavljanja, vožnju po trotoaru ili obeleženoj stazi, i vožnju pod nadzorom odrasle osobe.

Kako izgledaju tricikli za decu?

Tricikl obično ima jedan točak na prednjoj strani i dva točka na zadnjem kraju bicikla. Neki tricikli za decu nemaju pedale, dok drugi imaju oslonce za noge tako da deca mogu da nauče kako da pedaliraju svoje bicikle pre nego što nabave veliki bicikl.

Tricikli za decu su pogodani za dete uzrasta od 2-5 godina. Dok sopstvene bicikle počinju da voze sa oko 5 ili 6 godina. Tricikli su obično napravljeni od metala ili plastike i dolaze u mnogo različitih boja i stilova.

Tricikli za decu su bitni jer ih uče kako da vrte pedale i da se oslobode kako bi lakše prihvatili bicikl za odrasle. Napravljeni su od visokokvalitetnih materijala koji su sigurni i izdržljivi. Tri točka su dizajnirana da obezbede stabilnost i sigurnost, dok sedište ima širok dizajn koji omogućava deci da udobno sede dok se voze.

Tricikli za decu se proizvodi u različitim bojama kako bi odgovarali ličnosti svakog deteta.Takođe imaju nizak centar gravitacije, što deci olakšava ulazak i silazak sa bicikla. Takođe imaju veliki upravljač koji deci pomaže da lako upravljaju biciklom. Dolazi sa zvonom i podesivim pojasom, kao i ručkom za guranje koja je jako praktična jer roditelji mogu da po potrebi guraju dete kada ne želi samostalno da vozi.

Tricikli za decu i njegovih 7 razloga zašto je dobar

Tricikl pruža brojne pogodnosti koje mogu pomoći vašem detetu da se razvije fizički, mentalno i socijalno.

  1. Tricikli su odlična vežba za decu, podstiče fizičku aktivnost i vežbanje.

  2. Tricikli mogu pomoći da naučite dete kako da balansira dok vozi upravljajući volanom u kom smeru želi da se kreće.

  3. Tricikli mogu pomoći detetu da razvije svoje grube motoričke veštine, kao i finu motoriku.

  4. Tricikli pomažu detetu da nauči da se orjentiše u prostoru, dok pedalira bicikl napred ili nazad.

  5. Tricikli su odlični za pomoć deci da nauče kako da dele stvari, jer postoji samo jedno sedište na triciklu.

  6. Deca koja voze tricikle često imaju odličnu ravnotežu jer su stalno u pokretu dok ih voze. Ovo im takođe pomaže da razviju stabilnijih stopala kada pređu sa vožnje tricikla na hodanje na sopstvenim nogama još jedna važna veština koja im je potrebna da bi vozili bicikl!

  7. Tricikli su odličan način da ih uvedete u svet biciklizma.

Deca treba da izađu napolje i igraju se sa prijateljima, a tricikli im omogućavaju da nauče mnogo dok se zabavljaju.

Uživajući u vožnji mogu više da se druže i razvijaju koordinaciju u isto vreme.